Extrajobb - För dig som är ungdom - CV-mallen

Extrajobb – För dig som är ungdom

Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

Extrajobb – För dig som är ungdom

Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga ut kassan. Men ett extrajobb är också en viktig introduktion till arbetslivet där kan börja bygga din erfarenhet redan från tidig ålder. Du kommer inte bara fylla på ditt CV men du kommer lära dig viktiga kunskaper som du inte lär dig i skolan. Därför rekommenderar vi dig att skaffa dig ett extrajobb så tidigt som möjligt.

Vad ska du tänka på när du söker jobb som ungdom

Enligt Svensk lag får du inte börja arbeta förrän du är 13 år eller äldre. Men det finns undantag för om du utför mycket lätta och ofarliga arbetsuppgifter inom den närmsta familjen utan andra anställda. Kort sagt betyder detta att inget företag skulle anställa dig innan 13 års ålder men att du innan dess får utföra egenpåhittade enklare arbetsuppgifter som exempelvis att klippa gräsmattorna i området du bor. Detta är något som du måste prata med dina föräldrar om innan du börjar så att du alltid har en vuxen som har översikt och förståelse kring vad du tänker göra.

Men låt oss nu fokusera på dig som är 13 år eller äldre. Du har enligt Svensk lag rätt att börja extra arbeta på ett riktigt företag med lättare arbetsuppgifter och det är bra. Ett extrajobb i denna ålder är en lärorik upplevelse och eftersom extrajobb som riktar sig till din ålder ofta inte löper under långa perioder så kommer du kunna pröva på många olika arbetsuppgifter på olika företag.

Hur mycket kan du tjäna som ung arbetstagare

Lönen för extrajobb när du är ung varierar beroende på många olika faktorer. Exempelvis vilken typ av jobb du utför, hur generös arbetsgivaren är och vart i Sverige du utför jobbet. Generellt sett så är jobb i storstadsregionerna bättre avlönade än i småstäder.

Men för att du ska ha något att utgå ifrån skulle vi säga att en lön mellan 50 till 150 kr per timme ska vara rimligt beroende på din ålder och arbetsuppgift. Vissa extrajobb som exempelvis sommarjobb eller deltidsjobb kan erbjuda mer lön men det kommer ofta med större krav och arbetslivserfarenhet.

Exempel på vanliga extrajobb

Det finns väldigt många olika extrajobb och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Nedan har vi grupperat några av de vanligaste jobben som du kan ta:

Sommarjobb: Under sommaren går stora delar av ett företags anställda på semester samtidigt. Eftersom verksamheten oftast inte tar paus under sommaren så anställer många företag ungdomar som får komma in och genomföra många av de enklare, grundläggande uppgifterna som måste genomföras för att företaget ska fortsätta fungera. Detta omfattar jobb administration, butiksförsäljning och kundservice. Men det kan också vara mer avancerade uppgifter för dig som är äldre som exempelvis orderläggning, bokföring och marknadsföring.

Deltidsjobb: Detta är oftast vad man tänker på när man säger extrajobb. Det är jobb där du kommer in några timmar i veckan och genomför enklare arbetsuppgifter efter skolan. Det kan vara jobb som reklamutdelning, försäljning eller administrativa uppgifter.

Frilansjobb: Om du känner att du har viss spetskompetens inom ett särskilt område kan du prova på att arbeta som frilansare. Då blir du din egen arbetsgivare och får söka upp dina egna kunder. Detta kan kräva att du behöver ett eget bolag, men du kan också hitta företag som specialiserat sig inom just detta område och gjort det lätt för dig som vill testa att vara egen att komma igång. Ett exempel på detta är Yepstr. Där du kan du registrera dig och hitta extrajobb som exempelvis barnvakt, läxhjälp trädgårdshjälpreda.

Behöver du skriva ett CV som ungdom

Det är alltid en bra idé att ha ett CV även om du är väldigt ung och inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet. En arbetsgivare kommer bli imponerad att du faktiskt har ett CV, även om det är tunt gällande arbetslivserfarenheter.

När du skriver CV så lär du dig grunderna i hur du ska tänka när för att få ett jobb. Du måste beskriva dina personliga egenskaper på ett sätt som förklarar för en arbetsgivare att du kommer klara en arbetsuppgift.

Om du saknar arbetslivserfarenhet får du också träna på att använda din fantasi för att fylla på ditt CV. Du kan skriva om dina fritidsintressen och plocka ut viktiga faktorer som från dom som visar att du är en ambitiös person.

Om du tränar fotboll kan du exempelvis beskriva att du cyklar till och från fotbollsträningen själv vilket visar på eget ansvar. Du kan också beskriva hur du är en ledande gestalt i laget och lärt dig hur du ska kommunicera med dina medspelare för att vinna matcher vilket visar på kommunikationsförmåga och ledarskapsförmåga.

Detta är bara exempel på hur du kan tänka för att göra dina fritidsintressen ger din viktiga personliga egenskaper som en arbetsgivare söker efter. Sen ska du inte glömma bort att du är ung och söker enklare jobb så en arbetsgivare kommer ha förståelse för att du inte har någon tung erfarenhet från arbetslivet, det är vad han ska hjälpa dig med genom extrajobbet.

Vi hoppas att du fått lite mer klarhet i vad ett extrajobb är och hur du ska göra för att få in foten på arbetsmarknaden och önskar dig lycka till med jobbsökandet!

Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Söka jobb

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Anders använde sin hobby och fick jobb
    Anders använde sin hobby och fick jobb

    Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

    Extrajobb – För dig som är ungdom
    Extrajobb – För dig som är ungdom

    Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

    Jobb efter gymnasiet
    Jobb efter gymnasiet

    Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]