Fem ord du bör hitta synonymer till när du skriver mejl

Som jobbsökande är chansen rätt stor att du använder mejlen som ett kommunikationsverktyg. Du vill kanske följa upp en ansökan du skickat, bekräfta en intervju eller skicka referenser till en […]

Fem ord du bör hitta synonymer till när du skriver mejl

Som jobbsökande är chansen rätt stor att du använder mejlen som ett kommunikationsverktyg. Du vill kanske följa upp en ansökan du skickat, bekräfta en intervju eller skicka referenser till en rekryterare. Att kommunicera via mejl kan ha sina fördelar; mejl är enkla att hänvisa till och en del människor föredrar skriftlig kommunikation framför muntlig.

Oavsett målet med dina mejl bör du komma ihåg att det kan vara svårare att hitta en lämplig ton och att uttrycka känslor i skriftlig form än i muntlig form. Utan ett närvarande kroppsspråk så kan helt vanliga ord uppfattas på olika sätt. När ögonkontakt, handgester och betoningar saknas så ökar risken att orden misstolkas – korta ord kan exempelvis tolkas som hårda eller otrevliga.

Men det finns vissa knep du kan använda dig av för att undvika detta. Lär dig att kommunicera på ett tydligt sätt för att få fram rätt budskap – det visar på att du är professionell och stärker upplevelsen av ditt självförtroende. Tänk efter före och använd ett språk med lämpliga ord och uttryck som är svåra att missförstå. Detta kan öka dina chanser att få svar på dina mejl, och även att du får de svar du vill få.

”Tror” antyder en ovisshet

”Jag tror att jag skulle passa bra i rollen som administrativ assistent eftersom jag…”

Genom att säga att du tror något ger du din omgivning ett intryck av att vara osäker och tveksam. Du påstår något som din omgivning har rätt att avfärda, något de mycket väl kan göra.

Försök istället att våga tro på dig själv och att utstråla självsäkerhet. Ett annat alternativ kan vara att helt enkelt hoppa över ordet ”tror” – detta ger mer styrka i ditt uttalande.

”Försöka” visar osäkerhet på arbetsförmåga

”Jag brukar försöka få ihop sådana här dokument inom tre dagar.”

Det kan vara svårt att vara säker på sin egen förmåga men när du använder ordet ”försöka” förstärker du osäkerheten, vilket troligtvis inte är ditt syfte.

Om du är osäker på om du kommer klara av något så kan du alltid erkänna att du kan behöva hjälp – det är inget fel med det. Du kan också förklara vad som kan påverkar din förmåga; du är kanske upptagen med annat arbete, väntar på information från någon annan eller har ont om tid?

”Faktiskt” får dig att låta otrevlig

”Det är faktiskt lättare att arbeta strategiskt än operativ.”

Detta är exempel på ett ord som i de flesta fall låter bättre muntligt än skriftligt. I skrift kan det nämligen få dig att låta som om du vet allt och du kan tolkas som otrevlig.

Oftast kan du hoppa över att använda ordet ”faktiskt” och samtidigt låta trevligare utan att det du säger förlorar sin innebörd. När du använder” faktiskt” utgår du från din egen upplevelse. Då kan det vara lämpligt att säga just det: ”Jag upplever det lättare att arbeta strategiskt än operativ.”

”Bara” förminskar

”Jag vill bara kontrollera om du har någon feedback på mejlet jag skickade i måndags?”

Ordet ”bara” tar bort vikten av det som diskuteras; det betyder att det du säger egentligen inte är särskilt viktigt och inte behöver prioriteras.

För att låta mer självsäker kan du prova att ta bort ordet ”bara” eller istället formulera dig annorlunda. Vårt exempel skulle då kunna se ut som följande: ”Jag skulle vilja kontrollera om du har någon feedback på mejlet jag skickade i måndags?”

”Ok” är svårt att tolka

”Tack, rapporten ser ok ut. Du kan mejla ut den till de övriga i arbetsgruppen.”

I ett muntligt samtal kan ordet ”ok” användas som utfyllnadsord eller som en form av överenskommelse men i skrift kan det vara svårare att uppfatta om tonen är positiv eller negativ. Försök därför att undvika det.

Du kan istället prova att förklara vad som är okej. Ofta kan ”ok” ersättas med ”bra”, vilket ger ett trevligare intryck.

Använder du några av dessa fem ord?

Ingen fara! Om du har ett konto på CV-mallen kan du enkelt öppna ditt CV för att ändra det eller uppdatera information. Det kan även vara en bra idé att gå igenom dina ansökningshandlingar regelbundet med neutrala ögon för att kontrollera att det ser bra ut, kanske genom att be någon annan läsa det.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.8 från 53 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna