Sätt mål och utvecklas som person - CV-mallen

Sätt mål och utvecklas som person

Nyår närmar sig och nu har du chansen att formulera dina personliga mål inför nästa år. Vad vill du uppnå i ditt jobb och din karriär? Det är sedan länge […]

Jonatan Rajala
Jonatan Rajala
Rekryteringsexpert
Sätt mål och utvecklas som person

Nyår närmar sig och nu har du chansen att formulera dina personliga mål inför nästa år. Vad vill du uppnå i ditt jobb och din karriär? Det är sedan länge bevisat att personer som sätter upp mål i livet också blir mer framgångsrika. Idétorka och avsaknad av en tydlig vision i livet kan dock göra det svårt att komma fram till hur målen ska se ut. Här gäller det att börja i rätt ände och låta målen växa fram och övervägas noga. Sedan börjar det utmanande men många gånger roliga arbetet med att se till så att målen nås och att du tar dig närmare din långsiktiga dröm.  

Med fokus på jobb och karriär ska vi gå igenom hur du sätter upp realistiska mål. Mål som du kan nå och som för dig i riktning mot dina framtida visioner och drömmar. Nyårslöften i all ära, men här handlar det inte om några vaga löften som avläggs vid tolvslaget, utan professionellt och seriöst uppsatta mål. Precis som när ett företag sätter upp sina mål, ska du sätta upp personliga mål med samma seriositet och krav på bakgrundsfakta och analys. 

Allt börjar med en vision

Det första steget för dig är att tänka över dina långsiktiga visioner. Lägg alla hinder åt sidan för ett litet tag. Tankar såsom att “ett jobb i storstan går ju inte för att då hinner jag inte hämta lillen på förskolan” ska läggas åt sidan. Här tänker du bort alla hinder och fokuserar enbart på dig. Låt dig inspireras och försök att hitta en positiv känsla. Världen ligger öppen framför dina fötter och det är upp till dig vad du vill göra med ditt liv. 

Här är några punkter som kan hjälpa dig i ditt visionära tänkande

  • Byta jobb
  • Starta eget
  • Utbilda dig
  • Bli chef
  • Bli teamets bästa säljare
  • Öka din lön med 30%
  • Minska ditt pendlande
  • Bli VD
  • Byta karriär

Förmodligen finns det redan inom dig en vag bild av din egen vision. Det du behöver göra nu är att få den på pränt. Skriv ett stycke som beskriver ditt långsiktiga mål. Som sagt, tänk möjligheter, inte hinder. 

Nu är det dags att plocka fram realisten inom dig. Vad krävs för att du ska nå dina drömmar? Vilket tidsram kan du förvänta dig? Skriv upp, år för år, vad du behöver göra för att nå dit du vill. Vi tar ett exempel. Du vill bli polis. Du har dock inte de ekonomiska förutsättningarna för att börja plugga redan i år. I år behöver du spara pengar och träna upp din fysik. Nästa år ska du ansöka till polishögskolan. Året därpå behövs det någonting annat, osv. Det här gör du för att bilda dig en uppfattning om tidsramen och omfattningen av dina mål. 

Utvecklas i ditt befintliga jobb

Visioner behöver inte vara stora livsförändringar. Många av oss är nöjda med det jobb vi har och vill inte göra några större förändringar. Men däremot finns det mycket vi kan göra för att trivas bättre med våra jobb. För att trivas med ett jobb så vill de flesta av oss känna att vi utvecklas, lär oss nya saker och får omväxling i vårt arbete. Sätt upp en vision för hur du vill utvecklas i ditt nuvarande arbete. Vad krävs av dig för att du ska göra ett ännu bättre jobb? 

Ta nästa kliv i karriären

Känner du hur det kliar i fingrarna och hur du vill ge dig ut på arbetsmarknaden och prova dina vingar någon annanstans? Då är ett nytt år optimalt för att göra upp en plan för just det. Börja med att visionera och dröm dig bort. Vad vill du jobba med och vart? 

Definiera dina mål

När du vet din långsiktiga vision och har en känsla för vad som krävs så är det dags att konkretisera det hela genom att sätta upp målen. Här är det viktigt att skilja på vision och mål. Många sätter upp visionen som ett mål. “Jag ska byta karriär”. Visionen ska brytas ned i mål som var och en för sig tar dig närmare din vision. 

Målen ska vara mätbara

En grundförutsättning för att ett mål ska vara bra, är att det är mätbart. Istället för att sätta upp ett mål som säger “söka nytt jobb”, så bör du formulera målet så här:

“Jag ska söka 3 nya jobb per vecka under februari och mars månad.”

Målet är då mätbart och definierat inom en viss tidsram. När du sätter upp mätbara mål så är det också enklare att följa upp dina mål under året. Exemplet ovan tillåter dig att stämma av efter februari månads slut och se om du verkligen gjort det du bestämde dig för att göra. 

Realistiska mål

Ta inte i för mycket när du sätter upp dina mål. Hellre att målen är realistiska och någorlunda lätta att nå, än att de känns övermäktiga och att du inte lyckas nå dom. Gör ett test där du bryter ner ditt mål i veckor och till och med dagar. Vad krävs av dig under en vanlig arbetsdag för att att du ska nå ditt årsmål? Känns det rimligt och realistiskt?

Bestäm belöningen redan nu

Mål och belöning är två närbesläktade begrepp. Vi sätter upp mål för att få en belöning. Om du når dina mål vid årets slut, vad blir då belöningen? Kanske blir den största belöningen att du faktiskt kommit närmare din vision? 

Du kan också inkludera ett litet sparande i din målsättning. Några hundralappar varje månad kanske gör att du kan belöna dig själv och din familj med någonting fint för att fira att du nått dina mål. 

Inkludera dina mål i ditt dagliga arbete

Det här är en mycket viktigt del som du inte får glömma. Många gör misstaget att sätta upp mål vid årets början, för att sedan göra väldigt lite för att se till att dessa nås. Det kan bero på att arbetet med att sätta upp mål ofta är stimulerande och spännande. Det får fantasin att flöda och visionerna att väckas till liv. Sedan kommer vardagen tillbaka och  när det är dags att realisera målen, så inser man helt enkelt vad som krävs. Det kan bli som en kalldusch och i värsta fall sluta med att målen förblir just en vision, där ingenting konkret händer som för en närmare den visionen. 

Därför är det viktigt att, som en del av arbetet med att sätta upp målen, också bestämma dig för HUR dessa mål ska nås. Om din målsättning är att få ett nytt jobb under nästa år – vad krävs det då för konkreta insatser? Gör en kronologisk plan och inkludera aktiviteter i din egen kalender. 

Försök att använda samma verktyg för notiser och påminnelser som du gör i ditt dagliga arbete. Om du använder Outlook för att hålla koll på din dagliga agenda, lägg då in aktiviteter som rör ditt årsmål i kalendern 

Följ upp dina mål kontinuerligt

Sist men inte minst, schemalägg uppföljningar, där du sätter dig ned och ser över dina mål. Dessa sessioner ska vara precis som den då du satte upp dina mål. Gör det till en positiv stund där du ägnar en viss tid åt dina mål och försöker hitta tillbaka till den inspirerande känsla du hade i kroppen den dagen då du skapade dina mål. Använd en checklista för att verkligen kunna checka av de punkter du gjort. Köp en anteckningsbok som används bara för dina egna mål. Det finns många sätt att tydliggöra för dig själv hur du sakta men säkert närmar dig uppfyllelsen av dina mål. 

Summering

Genom att sätta upp konkreta, realistiska och mätbara mål inför nästkommande år så kan du öka dina chanser att nå din långsiktiga dröm. Har du varit för upptagen under året som varit för att ens hunnit att fundera över vad du faktiskt drömmer om? Nu har du chansen till förändring. Avsätt tid och sätt dig ned och fundera över livet i stort. Vad vill du göra om 10 år? Vill du arbeta på samma företag eller drömmer du om en karriär i en helt ny bransch? Kanske har du siktet inställt på att bli VD en dag? 

Oavsett vad du drömmer om så finns det konkreta aktiviteter som du kan göra under året för att komma närmare ditt slutmål. Det är dessa aktiviteter som ska utgöra grunden för dina mål för 2021. Skriv ned dessa tillsammans med din vision och se till att de är på en lagom nivå. Så att du verkligen kan checka av dessa vid årets slut och känna att du uppnått det du bestämde dig för att göra.

Använd din kalender för att lägga in aktiviteter under året. Se till att stämma av löpande för att i god tid kunna se om du behöver lägga in en extra växel. Glöm inte att schemalägga även den  kontinuerliga uppföljningen av dina mål. 

Målsättningen är tydligt. Vid årets slut ska du kunna se tillbaka på året som gått med stolthet och se hur du checkat av alla dina mål. Belöna dig själv med något fint och klappa dig själv på axeln. Nu är du ett steg närmare din dröm!

Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Söka jobb

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Anders använde sin hobby och fick jobb
    Anders använde sin hobby och fick jobb

    Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

    Extrajobb – För dig som är ungdom
    Extrajobb – För dig som är ungdom

    Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

    Jobb efter gymnasiet
    Jobb efter gymnasiet

    Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]