Hitta ditt nya jobb via Facebook

I och med att fler använder sociala medier, såsom Facebook, nu för tiden så har det även blivit allt vanligare att företag börjar leta efter kandidater till sina lediga tjänster […]

Hitta ditt nya jobb via Facebook

I och med att fler använder sociala medier, såsom Facebook, nu för tiden så har det även blivit allt vanligare att företag börjar leta efter kandidater till sina lediga tjänster där. Nu är det också enklare att som arbetssökande hitta ett jobb via sociala medier. Förutom att få information om arbetsgivare så kan du exempelvis nätverka och marknadsföra dig själv. Så underskatta inte Facebook som en jobbsökar-kanal; det finns fantastiska möjligheter för dig!

Du bör utgå från att arbetsgivare nu för tiden kollar in dina profiler i sociala medier. Så ett tips kan vara att städa upp ditt konto genom att gå igenom inställningarna för att dölja inlägg eller bilder du inte vill visa offentligt. Tänk även på vad du skriver i fortsättningen och hur det kan påverka andras bild av dig.

Du får självklart fortfarande vara du och publicera det du vill men precis som i det fysiska livet gäller det att tänka på att du aldrig vet vem du kan stöta på. Håll dig därför relativt professionell för att undvika eventuella pinsamheter och besvär.

Ha ett snyggt och professionellt CV redo

När du bestämmt dig för att försöka hitta ett nytt jobb via Facebook behöver du ha dina ansökningshandlingar klara. Om du får kontakt med en arbetsgivare via Facebook vill de förmodligen läsa igenom ditt CV. Du kan skapa snygga CV:n på CV-mallen och komma åt dem på vilken enhet som helst med internetuppkoppling eftersom det är sparat i molnet.

Skriv även in uppgifter på din Facebook-profil. Under rubriken ”Om” kan du skriva en sammanfattning av dina erfarenheter och om du klickar på ”Jobb och utbildning” i vänster- menyn kan du fylla i var du utbildat dig och jobbat. Håll det kort och gärna lite mindre formellt än i ditt vanliga CV eftersom Facebook inte i första hand är en professionell mediekanal.

Vårda ditt personliga varumärke och gör dig själv synlig

Ett första intryck behöver inte alltid vara fysiskt, som exempelvis en intervju, det kan även vara via nätet eller sociala medier. Allt du gör – dina åsikter, hur du kommunicerar och bygger relationer – ger en bild av din personlighet och kan tolkas på olika sätt. Se därför till att de som besöker din Facebook-profil får ett gott intryck av dig. Länka även till bloggar, hemsidor eller andra sociala medier som marknadsför dig på ett lämpligt sätt.

Om du vill använda Facebook mer i ditt jobbsökande kan du börja med att göra din profil offentlig, om den inte redan är det. Det betyder att även personer du inte är vän med kan se dina uppdateringar, dina foton och läsa mer om dig. Du kan även välja att göra bara vissa inlägg offentliga när du skriver de.

Gör en jobbefterlysning och ta hjälp av ditt nätverk

Prova att skriva ett inlägg på Facebook om att du söker nytt jobb. Det kan verka läskigt att skriva om det offentligt men det ökar dina chanser att hitta ett nytt jobb; det finns ju trots allt en anledning till varför man brukar säga att de flesta jobb tillsätts via kontakter.

Dina vänner känner dig personligen och kan tala gott om dig och tipsa dig om jobb du kanske annars inte hade funnit. Det blir enklare för ditt nätverk att hjälpa dig om du är tydlig med vad du letar efter. Specificera vilken bransch, vilka typer av jobb och vilka geografiska områden du är intresserad av. Uppmana vännerna att hålla ögonen öppna och tagga dig i kommentarer till annonser.

Gå med i jobbsökar- och branschgrupper och tipsa andra om jobb

Det finns många olika grupper där medlemmarna tipsar varandra om jobb. Leta upp en grupp inom din bransch eller ditt yrke och titta efter annonser som läggs ut. I en sådan grupp kan du även göra en kortare presentation av dig själv och berätta vad du letar efter – det underlättar för de andra medlemmarna att hjälpa dig.

Medans du letar efter ett jobb kan du också tipsa andra om jobb du hittar men som kanske inte nödvändigtvis är intressant för just dig. Det brukar uppskattas och förhoppningsvis kommer de försöka hjälpa dig i gengäld.

Kontakta företag direkt via deras Facebook-sida

Många företag har en Facebook-sida där de lägger upp länkar till och marknadsför jobbannonser; de vet ju att många i deras målgrupp spenderar tid på Facebook. Via sidan kommunicerar de med sina följare och skapar en relation. Kolla om företagen du är intresserad av har en sådan sida och börja följ den.

Genom Facebook-sidor håller du dig uppdaterad om vad som händer på företagen och genom att gilla, kommentera och dela deras inlägg kan också företaget få upp ögonen för dig. Om de går in på din profil, där du skrivit att du söker jobb, kan företagen kontakta dig personligen genom ett privat meddelande. Där kan du berätta om dina kompetenser, ställa frågor och föreslå ett datum då ni kan träffas fysiskt för att diskutera vidare.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.9 från 38 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna