Hur vet man om man är bra nog för jobbet man söker?

En vanlig känsla när man söker sitt första jobb är att man inte är bra nog. Man har svårt att förstå hur man utan praktisk erfarenhet ska få chansen att testa sina vingar i det yrke där man ser sin framtid.

Thomas2 Gustafsson2
Thomas2 Gustafsson2
Skribent CV-mallen.se
Hur vet man om man är bra nog för jobbet man söker?

Det bottnar ofta i dåligt självförtroende och en bild av att alla andra är mycket bättre än en själv. Det är därför viktigt att ta med sig att alla människor någon gång i sin karriär har varit i samma position som du, att det gått bra för dem och att det kommer gå bra för dig med. Men oavsett om man har den informationen i bakhuvudet kan det vara svårt att verkligen förstå hur just du ska nå ditt drömjobb. Vi vill hjälpa dig att hittar dina styrkor för att nå ditt drömjobb. Styrkorna ska du senare beskriva när du skapar CV via en personligt vald CV mall att använda i jobbabsökningar.

Vad spelar min utbildning för roll?

Det är vanliga att känna sig osäker kring om ens utbildning räcker till. Trots att man är färdig med studierna finns det en osäkerhet kring om man faktiskt lärde sig något man har nytta av i det ”verkliga” livet. Även fast man besitter den teoretiska kompetens som efterfrågas kan det upplevas svårt att veta hur man applicerar den kunskapen praktiskt. Det bottnar ofta i dåligt självförtroende och leder till att man inte vågar söka de jobb man egentligen tycker känns bäst och vill till för att man är rädd för att misslyckas. Hur du ska tänka eller hitta dina styrkor kan se olika ut beroende på vilken utbildning du har.

Hur gör jag om jag inte har en eftergymnasial utbildning?

När man kollar på olika jobbsökningstjänster idag kan det kännas som att jobbutbudet är begränsat om man inte har en vidareutbildning. Många arbetsgivare kan kräva en högre utbildning fastän att jobbet som annonseras inte ska behöva det. Men oroa dig inte vi har tagit fram tips för att du ska veta hur du, trots brist på erfarenhet, får det jobb du vill ha.

  1. Intresse visar engagemang
    Det är bra att lyfta intressen du har som går att koppla till tjänsten du söker. Om du t.ex. har lärt dig att programmera på fritiden visar det att du har ett stort intresse och engagemang för det, vilket för vissa arbetsgivare kan väga tyngre än en utbildning.
  2. Ta fram erfarenheter ur personliga intressen och aktiviteter
    Många egenskaper som efterfrågas använder du med stor säkerhet redan vardagligt. Kanske är det alltid du som planerar fester eller resor med kompisarna, ser till att familjen träffas och att alla alltid har någonting att göra? Detta skulle kunna visa på att du är bra på att planera, organisera och strukturera. Det är alltså efterfrågade egenskaper som du enkelt skulle kunna lyfta fram och skriva om i ditt personliga brev.
  3. Var medveten om att du kommer få börja med juniora tjänster
    Trots att man såklart kan skapa karriär utan utbildning är det viktigt att ha i åtanke att det är vanligare att man kommer få börja med juniora tjänster och sedan arbeta sig upp. Var alltså beredd på att du troligtvis får börja med något enklare för att sedan avancera. Se därför till att fokusera på de tjänsterna för att öka dina chanser.

Jag har en examen, men vad kan jag?

Om du precis tagit universitets- eller högskoleexamen kan du med stor säkerhet känna igen dig i ångesten över att inte riktigt veta vad man faktiskt kan. Bland annat är vissa utbildningar breda och täcker många olika ämnen vilket kan göra att man inte är nischad för en specifik typ av tjänst. Då är det extra viktigt att trycka på exakt vad i utbildningen du tyckte var mest intressant eller där du presterat bäst. Du kanske har gått en särskild kurs som du tyckte var extra rolig. Skriv i ditt personliga brev om vad du tyckte var intressant samt hur ditt betyg i den kursen såg ut.

För den nyexaminerade finns även alternativet att söka in till ett traineeprogram. Då har företaget överseende med att du är ny på marknaden och hjälper dig att få efterfrågade kunskaper som senare kommer krävas på arbetsplatsen. Du får helt enkelt en lite mjukare start in i arbetslivet och slipper oroa dig lika mycket över att inte kunna prestera.

Kom också ihåg att fastän det känns som att du inte har någon erfarenhet kan du ändå skriva ett intressant och spännande CV. Som tidigare nämnt har du redan erfarenheter fastän du inte direkt tänker på dem. Om du har ett starkt intresse och engagemang räcker det långt.

Glad person

Hur du vänder ditt dåliga självförtroende

Nu har du fått lite tips på hur du enklare kan förstå vad du faktiskt kan och hur du visar det för arbetsgivaren. Men hur mycket gör det om du fortfarande har ett dåligt självförtroende? Företagande.se har tagit fram en lista på olika sätt du vänder ditt dåliga självförtroende. De nämner att en av de vanligaste orsakerna till det är rädslan att misslyckas.

Checklista för att öka ditt självförtroende

  1. Läs på – kunskap ökar ditt självförtroende
    Om du ser till att vara påläst och ha god kunskap om tjänsten och arbetsplatsen du söker kommer det garanterat öka ditt självförtroende. Om det är ett särskilt typ av jobb du vill ha är det smart att läsa på och studera det så mycket du kan på din fritid för att ge dig själv största möjliga chans.
  2. Gör något du skjutit på länge
    Alla vi har åtminstone en mental to-do list. Se till att bocka av något från den som har legat och grott länge. När du klarat av det kommer det skapa en positiv spiral som hjälper dig att utföra andra grejer du skjutit upp. Detta kommer göra att du mår bättre över dig själv och gör att du känner att du kan klara av allt!
  3. Fokusera på lösningar
    Med dåligt självförtroende är det lätt att man istället för möjligheter bara ser problem. För att vända det är det viktigt att leta efter lösningar för svårigheterna du stöter på. Problem kan vara att du anser dig vara lat eller inte har någon energi. Hur löser du dem? Det är helt individuellt men någonting du själv behöver hitta svar på för att öka din motivation samt ditt självförtroende.
  4. Sätt upp mål du kan nå och fira vinsterna!
    Det är vanligt att man sätter höga mål som i stunden är ouppnåeliga, då är det lätt att tappa motivationen och må dåligt över sig själv. Sätt istället delmål och kom ihåg att fira när du nått dem. Det är viktigt att fira vinster för att motiveras att fortsätta med andra satta mål. Med mindre mål som du faktiskt når kommer din motivation snabbt ökas och ditt självförtroende med det.

Ett gott självförtroende är ofta det allra viktigaste när du söker en tjänst. Oavsett hur många meriter och hur hög utbildning du har kommer det bli svårare att hitta anställning ifall du är osäker på dig själv.

Våga söka de tjänster du vill ha!

Många jobbannonser har långa listor med meriter som krävs och det kan kännas omöjligt att pricka i alla, vilket det i många fall också är. Men om du hittar en tjänst som du tycker verkar rolig och rätt, se då till att söka den oavsett. Om du är en bra match kommer det inte spela någon roll om du saknar en eller två meriter då de flesta arbetsgivare har överseende med det och är okej med att man lär sig på arbetsplatsen. Det är också bättre med att vara öppen om att du är ny i det arbetet du söker och istället fokusera på hur motiverad och engagerad du är över att lära dig. Om du behöver konkreta tips på hur du landar ditt första jobb har vi tidigare skrivit en guide för det.

Kom återigen ihåg att du inte är ensam med hur du känner och att alla någon gång har varit där, oavsett vilken tjänst de har idag. Självtvivel har alla men det viktiga är att man tar nästa steg, fattar mod, och söker jobbet. Du kommer snart se tillbaka på det här och undra vad du oroade dig över.

Tills dess önskar vi på CV-mallen.se dig stort lycka till med jobbsökandet!

Skapa ett professionellt digitalt CV

  • Rekryterarnas rekommenderade CV-mallar
  • CV-mallen.se ger dig fler intervjuer
  • Gratis konto direkt på några sekunder

Skapa ditt nya CV gratis nu
Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Söka jobb

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Anders använde sin hobby och fick jobb
    Anders använde sin hobby och fick jobb

    Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

    Extrajobb – För dig som är ungdom
    Extrajobb – För dig som är ungdom

    Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

    Jobb efter gymnasiet
    Jobb efter gymnasiet

    Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]