Jobb efter gymnasiet - CV-mallen

Jobb efter gymnasiet

Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Jobb efter gymnasiet

Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra jobb-söket omöjligt!

Steget från skolbänken ut på arbetsmarknaden är ett stort steg att ta och även fast du söker jobb utan erfarenhet kan du besitta stora kunskaper som arbetsgivare letar efter – utan att du vet om det! Det handlar främst om att marknadsföra dina erfarenheter på ett effektivt sätt. Här är några tips som hjälper dig på vägen för att hitta jobb efter gymnasiet.

Hur får man jobb efter gymnasiet

Jobb efter studenten är inte lätt att hitta, men inte helt omöjligt. Du kanske känner att du inte alls har någon erfarenhet? Men att arbeta är faktiskt inte det enda sättet att skaffa erfarenhet på. Underskatta inte dina erfarenheter som du faktiskt har! Det kan vara viktigare att lyfta på CVt än vad du tror. Har du skrivit för studenttidningen? Varit aktiv i skolstyrelsen? Har du några relevanta fritidsintressen? Allt kan vara av värde när du ska sätta dig ner och skriva ett CV som student. Det finns mängder av saker du lärt dig som kan vara attraktivt för en arbetsgivare. 

Skaffa erfarenhet för att hitta jobb efter studenten

Något som många nyutexaminerade har gemensamt är saknaden av arbetslivserfarenhet. Många arbetsgivare letar efter personer som redan varit i kontakt med arbetslivet innan så det kan vara bra att förbereda sig redan innan du tagit studenten.

Om du har haft möjligheten att arbeta lite under skolloven och helgerna, står du väl rustad i konkurrensen om ingångsjobben. Därför kan lite framförhållning vara en nyckel till hur du hittar ett jobb efter studenten.

Jobb medan du är kvar i skolan

Ett väldigt bra sätt att skaffa sig erfarenhet på är att börja jobba samtidigt som du är kvar i skolan. De jobb som erbjuds unga är oftast helt utan krav på utbildning men de ger dig erfarenhet och en möjlighet att fylla på ditt CV. Vi rekommenderar att du tar dig en titt på Meet a Student som samlar alla studentjobb på ett ställe så du slipper lägga ner tid på att leta runt efter jobben på olika hemsidor.

Vilka jobb kan man få efter gymnasiet

De flesta ingångsjobben för personer efter studenten är ofta inom service, restaurang eller butik. Här har du lättast att hitta ett jobb efter gymnasiet.

Vad kan man få för jobb efter studenten?

När du söker jobb utan erfarenhet är det bra att inte söka jobb bara för att. Fokusera på de jobb som faktiskt inte kräver så mycket erfarenhet, såsom juniortjänster. Du kan också bredda din sökning när du letar efter jobb.

Se vad som händer om du provar att söka jobb i en ny stad, region eller till och med ett nytt land? Många ungdomar passar på att säsonga i Alperna eller andra skidorter. Jobba utomlands kan innebära nya äventyr, och framförallt nya erfarenheter. Utforska också jobb som inte är direkt relaterade till dina kunskaper men som kan ha liknande kompetenskrav. 

ung kvinna som arbetar på cafe och häller upp te i en kopp

Lista på typer av jobb som passar unga

 • Jobba i restaurang/café
 • Jobba som butiksbiträde
 • Jobba med catering
 • Jobba på hotell
 • Jobba i kiosk
 • Jobba i matvarubutik
 • Jobba på gym
 • Jobba med läxhjälp
 • Jobba som barnvakt
 • Jobba som ungdomsledare
 • Jobba som idrottstränare

Vad gör de flesta efter gymnasiet?

Statistik från SCB visar att mer än var fjärde person gick direkt vidare till högskolestudier efter gymnasiet. En nästan lika stor grupp började jobba direkt och gjorde det fortfarande 10 år senare.

Kan man börja jobba direkt efter gymnaiset?

Det är många som börjar jobba direkt efter gymnasiet. Att vara trött på att sitta i skolbänken är inte ovanligt, och många går aldrig tillbaka till skolan.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Anders använde sin hobby och fick jobb
  Anders använde sin hobby och fick jobb

  Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

  Extrajobb – För dig som är ungdom
  Extrajobb – För dig som är ungdom

  Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

  Jobb efter gymnasiet
  Jobb efter gymnasiet

  Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]