Jobbsökande och minderårig? - CV-mallen

Jobbsökande och minderårig?

De flesta av oss har suttit där. Framför datorn, hungriga efter ett jobb. Vi söker och söker, hittar en del jobb som passar oss precis och en del som är […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Jobbsökande och minderårig?

De flesta av oss har suttit där. Framför datorn, hungriga efter ett jobb. Vi söker och söker, hittar en del jobb som passar oss precis och en del som är sisådär. Men för somliga finns ett annat problem än om de lediga jobben passar eller inte, ett problem som känns omöjligt att lösa: “Jag är under 18!”. ​

Som många vet är det bra att ha någon typ av arbetslivserfarenhet innan du ger dig ut på jakten efter ditt drömjobb. Erfarenheterna får du genom att jobba – såklart. Förutom att du kan visa upp fina meriter på ditt CV får du fler kontakter som du kan använda och referera till när karriärlivet börjar efter studierna. Men vad ska du göra om du vill söka jobb innan du är 18?

Om du söker jobb och är minderårig regleras ditt jobbsökande av mer än bara dina preferenser och intressen, nämligen av en liten (eller stor) sak som kallas för lagen. Enligt lag beror dina villkor på jobbet och vad du ens får jobba med på din ålder som minderårig. Nedan kan du läsa mer om vad som gäller för just. Till exempel får du som inte fyllt 16 än inte arbeta mer än två timmar på skoldagar och max sju timmar på skolfria dagar. Är du 16 eller 17 år får inte arbetet hindra din skolgång. För alla under 18 får jobbet inte vara alltför psykiskt eller fysiskt påfrestande och i vissa fall får du inte heller hantera värdepapper och valuta.

Minderåriga söker jobb på dator

Vad ska du göra då om du är under 18 och vill söka jobb?

Yngre barn

Du som inte fyllt 13 ännu får inte utföra jobb, men var inte orolig! Det finns vissa undantag. Du får till exempel jobba om arbetet är mycket lätt och helt ofarligt, som frukt- och bärplockning, lätt utfodring av djur, rensning av och arbete i trädgård. Ut och hör med familj, vänners familj, grannar och bekanta om de vill ha hjälp, hör av dig till bondgårdar om de behöver en extra hand. Det finns fina pengar att tjäna så länge du vågar visa framfötterna och fråga!

Äldre barn

Är du mellan 13 till 15 år får du lov att ta lätta och ofarliga jobb utan för mycket ansvar eller som är fysiskt eller psykiskt tungt. Du kan till exempel plocka varor i butiker, hjälpa till i kiosker, arbeta i trädgårdar, odlingar eller hjälpa till med utfodring av djur. Du får däremot inte sälja åldersrelaterade varor, såsom tobak, alkohol eller spel och inte heller jobba på arbetsplatser där det kan förekomma våld eller större konflikter. Skriv ihop ett CV och gå till butiker och arbetsplatser. Våga fråga om de söker efter hjälp!

Ungdom

16- och 17åringar får lov att arbeta i större utsträckning så länge inte arbetet stör utbildningen. Mer vanliga extrajobb, som på restauranger och i butiker, fungerar redan nu men du får inte arbeta mer än åtta timmar per dag och 40 timmar i veckan. Missa inte heller att du som ungdom behöver ha minst 36 timmar veckovila – perfekt att ta det över helgen!

Ett extra tips att tänka på är att många företag inte aktivt letar efter minderåriga. Därför är det bra att ta sig runt till arbetsplatser som du är intresserad att vara del av och fråga. Vare sig du är under 13 eller över 16 kan du som minderårig börja samla på dig arbetslivserfarenheter redan idag. Hitta mer tips, jobb och karriärråd för dig som är ung och student på ​Meet a student jobbportalen för dig som studerar.

Dela artikeln
Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Skrivet av

  Thomas Gustafsson
  Thomas Gustafsson
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna