Jobbsökarens 5 P:n – Så går du hela vägen i rekryteringsprocessen

Som jobbsökande befinner du dig på en marknad där du är produkten och där arbetsgivarna är köpare. Konkurrensen är många gånger tuff. Precis som vid marknadsföring av vilken produkt eller […]

Jobbsökarens 5 P:n – Så går du hela vägen i rekryteringsprocessen

Som jobbsökande befinner du dig på en marknad där du är produkten och där arbetsgivarna är köpare. Konkurrensen är många gånger tuff. Precis som vid marknadsföring av vilken produkt eller tjänst som helst, så behöver du en helhet för att lyckas. Det räcker inte med att göra lite reklam genom att bara skicka in ditt CV. Du behöver dra i flera trådar samtidigt. Inom marknadsföring finns det en mängd olika modeller för att lyckas med att marknadsföra en produkt. Ett exempel på en sådan modell är “de fyra P:na” (produkt, pris, plats och påverkan). När du söker jobb så finns det istället fem P:n att fokusera på.

Det viktiga är att du tar ett helhetsgrepp om din egen process när du söker jobb. Den här modellen är till för att göra det lite lättare för dig att söka jobb. Tanken är att mer fokus på rätt saker, ska göra dig mer framgångsrik i ditt jobbsökande. Genom att hela tiden påminna dig själv om de olika P:na i den här modellen kommer du snart märka hur dina egna framgångar blir fler. 

Positionering

Det är viktigt att du positionerar dig på rätt sätt. Dels behöver du göra klart för dig själv vad som är dina styrkor och vad du kan erbjuda på arbetsmarknaden. Vad gör dig till en bättre kandidat än dina konkurrenter? Det är också viktigt att du fokuserar på det som du själv brinner för och det som du vill jobba med just nu. 

Det är din profil och dina preferenser som sedan avgör hur du ska positionera dig på arbetsmarknaden. Försök att låta dina preferenser mynna ut i nyckelord som återfinns i jobbannonser. På så sätt minskar du risken att söka jobb som du inte är kvalificerad för, eller ännu värre, inte ens intresserad av. Om du exempelvis är intresserad av jobb med “högt tempo”, så är just “högt tempo” ett nyckelord som ofta återfinns i många jobbannonser. 

Gör sökningar på dina nyckelord. Du kan med fördel spara sökningar för att hela tiden återkomma till dessa och på så sätt bevaka jobb som dyker upp och som är relevanta för dig. Du kan så klart göra fler avgränsningar än bara nyckelord, exempelvis geografiska avgränsningar, osv.

Du kommer uppleva hur du blir mer träffsäker med de jobb du söker. Jobben kommer kännas mer relevanta för dig och du kommer även vara en bättre kvalificerad kandidat. 

Process

Jobbsökande är en process och du behöver genomföra hela den processen för att lyckas. Vad menar vi med det? Jo, för att gå hela vägen från ansökan till påskrivet avtal, så behöver du gå igenom olika faser och olika steg. Det är viktigt att du behåller ditt fokus genom hela processen och att du är förberedd på att lägga den tid och energi som krävs för att nå i mål.

Många jobbsökare lägger mycket tid på att söka så många jobb som möjligt. Men här pratar vi alltså om den enskilda processen där du fokuserar på ett enskilt jobb och alla de moment som ingår i en sådan process. 

För att lyckas med din process behöver du:

 • Ta personlig kontakt med arbetsgivaren
 • Ha ett snyggt och professionellt CV
 • Skriva ett slagkraftigt personligt brev
 • Göra research inför din första intervju
 • Vara medveten om dina egna styrkor och svagheter

I grund och botten handlar det om att göra den här processen bättre än dina konkurrenter. Det gör du genom att förbereda dig bättre, följa upp mer noggrant, osv. 

Psykologi

Det finns många psykologiska aspekter som spelar in när du söker jobb. Det kan kännas utlämnande att satsa 100% på att få ett ett nytt jobb. Ju mer du satsar på att få ett jobb, desto mer öppnar du upp för att bli besviken om du inte skulle få det. När du dessutom söker många olika jobb samtidigt och försöker gå in i varje process, så behöver du förbereda dig på att du inte bara kommer att nå framgång. 

Här handlar det alltså om psykologisk uthållighet. Du behöver stålsätta dig och förlita dig på processen. När du söker jobb så kommer du förr eller senare att lyckas. Men för att kunna lyckas, så behöver du ge dig själv möjligheten att även misslyckas. 

Det finns faktiskt något positivt med att få ett besked att du inte fått ett jobb. Det innebär att du frigör tid att lägga på de övriga processerna du är involverad i. Du slipper ha falska förhoppningar om att du en dag ska få jobbet och din lista över potentiella jobb blir mer realistisk. Du kan lägga ansökningsprocessen till handlingarna och notera vad du lärt dig utmed vägen. Använd erfarenheten för att göra ännu bättre ifrån dig nästa gång. 

Jobbsökande har stora likheter med försäljning. En säljare behöver öppna många dörrar för att göra en affär. Du kommer också att behöva öppna många dörrar för att få ett nytt jobb. Framgångsrika säljare har realistiska pipelines. Det innebär att dom är ärliga mot sig själva när dom värderar de olika affärer som dom har på gång. Affärer som inte har någon potential läggs helt åt sidan: Mindre framgångsrika säljare har ofta en orealistisk pipeline med många potentiella affärer, som i själva verket helt saknar potential. Pipelinen i sig kan se bra ut, men resultatet blir sällan bra. Tänk på detta när du söker jobb. Det är ingen idé att du lurar dig själv. Om du märker att ett jobb håller på att rinna dig ur händerna – lägg det åt sidan och fokusera på nästa, istället för att ödsla din tid.

Presentation

Hur du presenterar dig och hur du för dig är avgörande för hur framgångsrik du blir med ditt jobbsökande. Förbered dig inför intervjuer och telefonsamtal, genom att alltid ha en kortfattad pitch att använda för att presentera dig själv. Kom ihåg att inte bara utgå från dig själv, utan att även försöka applicera dina styrkor på den arbetsplats du söker dig till. Den perfekta pitchen sitter som ett rinnande vatten och övertygar mottagaren om att du är rätt person för just deras företag. 

Du behöver också tänka på det yttre. Klä dig hellre en nivå mer formellt än alltför informellt. Kavaj fungerar alltid, både för män och kvinnor. Presentationen av dig är en helhet, där det du säger betyder lika mycket som hur du säger det. Entusiasm och engagemang är viktiga faktorer som – om du lyckas visa dom – kommer att ge dig en fördel i konkurrensen. 

Fokusera inte för mycket på dina kompetenser. Om du blivit kallad på en intervju så kan du räkna med att arbetsgivaren redan är på det klara med att du är kompetent nog för jobbet. En intervju handlar mer om att knyta ihop säcken och att se personen bakom CV:t. 

Personlighet

Visa din personlighet när du söker jobb. Arbetsgivare hittar ofta flera kandidater som enligt profilen matchar med den position som dom avser tillsätta. Men att hitta en person vars personlighet “klickar” med deras egen är inte lika enkelt . Utmaningarna för arbetsgivare är ofta att dom har svårt att se personen bakom kandidaten. Om personen på andra sidan svarar med klassiska intervju-svar på alla frågor, så kommer inte personligheten fram.

Applicera gärna din personlighet på de utmaningar som arbetsgivaren handskas med dagligen. Om du exempelvis söker på jobb i kundtjänst, så kan du säga att du “är en envis person som aldrig ger sig” och att du “aldrig lämnar en kund förrän kunden är 100% nöjd”, etc. Då visar du vilken typ av person du är, samtidigt som du ger ett konkret exempel på hur din personlighet kan ha en positiv inverkan på verksamheten om du skulle få jobbet. 

När du skriver CV och personliga brev – låt din personlighet träda fram och synas. Genom att jobba aktivt med designen av ditt CV, kan du sända positiva signaler, helt i linje med din egen personlighet. Detta förstärker och förtydligar intrycket av dig och vem du är som person. 

Summering

Fem P:n för jobbsökande är en modell som listar fem viktiga faktorer för att lyckas med ditt jobbsökande.

 • Positionering. Det är viktigt att du positionerar dig rätt på arbetsmarknaden. Sök jobb som du har kompetensen för och sök jobb som du är intresserad av. 
 • Process. Du behöver anamma och förlita dig på processen. När du söker många jobb så är det viktigt att du håller ditt fokus genom alla de delmoment som innefattas i en rekrytering. Allt från en första kontakt till intervjun. Fokus, fokus, fokus. 
 • Psykologi. Du behöver få några “nej tack” för att slutligen få ett “ja tack”. Se till att vara ärlig mot dig själv och fokusera på processer där du ser att du har en realistisk chans att gå hela vägen. 
 • Presentation. Öva in din pitch. Väv in motiveringar gällande hur du kan vara en tillgång för just det här företaget. Klä dig snyggt!
 • Personlighet. Rekryteraren kallar dig på intervju för att läsa av din personlighet. Göm dig inte bakom standardiserade och inövade svar. Låt din personlighet träda fram och applicera gärna den på det aktuella företagets utmaningar och vardag. 

Om du hela tiden har dessa fem P:n i bakhuvudet, så minskar du risken för att glömma väsentliga bitar när du söker jobb. Samtidigt ökar du dina chanser att slå dig fram genom konkurrensen och verkligen ro hem det där jobbet som du drömt om.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 3.7 från 38 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Jonatan Rajala
  Jonatan Rajala
  Tidigare rekryteringschef med 20 årig erfarenhet från rekryteringsbranschen. Rådgivare kring rekryteringsfrågor och frilansskribent av artiklar inom jobbsökande.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna