Så klär du dig inför arbetsintervjun

Är du en person som går på arbetsintervju i samma kläder som du bär hemma eller klär du upp dig lite extra inför intervjun? Oavsett hur du gör så är […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
Så klär du dig inför arbetsintervjun

Är du en person som går på arbetsintervju i samma kläder som du bär hemma eller klär du upp dig lite extra inför intervjun? Oavsett hur du gör så är det viktigt att komma ihåg att klädseln har en betydelse för intervjun. Du blir bedömd redan innan du sagt ett enda ord och du har kort tid på dig att göra ett gott intryck.

Om du läst på om företaget innan intervjun kan din klädsel hjälpa dig och öka dina chanser till att få jobbet. Olämpliga kläder kan ge rekryteraren fel intryck av dig och minska dina chanser. Du vill matcha din klädsel så mycket som möjligt till klädkoden på arbetsplatsen samtidigt som du visar din personliga stil. Det är svårt, vi vet!

Här kommer därför en lista med rekommendationer som du kan ta hjälp av när du ska klä dig inför intervjun. Lycka till!

Ta reda på klädkoden innan intervjun

Det går ofta att gissa sig till vilken slags klädkod som gäller på en arbetsplats men för att göra det enklare för dig kan du undersöka det mer noggrant genom att ringa upp arbetsgivaren innan intervjun för att höra vad som fungerar. Om du känner någon som redan jobbar där eller har kontakt med företaget kan du fråga den personen om råd.

Annars kan du kika på deras hemsida; ibland finns bilder på anställda och genom dem kan du få ledtrådar om hur du bör klä dig för att matcha de som redan jobbar där. Om du har tid kan du också ta en sväng förbi arbetsplatsen innan intervjun och kika på de anställa som kommer in och går ut från arbetsplatsen.

Välj bekväma kläder som ger dig en självförtroendekick

Du bör välja kläder du känner dig bekväm i. Tajta byxor som skär in i magen när du sitter ner, skor som skaver eller toppar i obekväma material är inget att rekommendera. Det är viktigt att du tar av dig ytterkläder, mössor och keps innan mötet. Detta är inte bara en fråga om allmänt hyfs utan visar också på att du vill låta intervjun ta den tid som behövs och att du inte har bråttom därifrån.

Tänk på att inte låta din klädsel gå överstyr. Bekväma kläder behöver inte betyda den sortens kläder du går omkring i hemma men det ska handla om kläder som stärker ditt självförtroende. Det kan även handla om att använda ett läppstift i en lagom uppseendeväckande nyans som du känner dig attraktiv i eller att styla klädseln med accessoarer.

Klä hellre upp dig än ner dig

Försök att klä upp dig istället för att klä ner dig. Det är enklare att komma uppklädd till intervjun och sedan anpassa dina kläder till klädkoden när du fått jobbet än att vara för nedklädd på intervjun och försöka matcha din stil till dina kollegors. En uppklädd stil signalerar dessutom att du tar intervjun på allvar och vill göra ett gott intryck.

En klassisk kavaj brukar alltid fungera, både för kvinnor och för män, oavsett bransch. Det finns både billiga och dyrare kavajer att välja bland men huvudsaken är att du upplever den bekväm.

Kom till intervjun hel och ren

En grundregel brukar vara att du bör komma hel och ren till jobbintervjun. Det stärker intrycket av att du är en noggrann person. En god hygien är en självklarhet men se till att skägget är vältrimmat om du har något, var försiktig med smink och starka parfymer och om du röker bör du kanske vädra kläderna innan du går på intervjun.

Välj kläder som täcker lagom mycket av din hud och kolla igenom kläderna innan. Se till att de är relativt nytvättade, stryk skjortor och blusar som gärna blir skrynkliga, klipp bort lösa trådar och rengör dina skor om de är väldigt smutsiga. Välvårdade naglar och nagelband är att föredra, särskilt om du använder händerna mycket i ditt kroppsspråk.

Välj lämpliga accessoarer som kompletterar din klädsel

Accessoarer kan ses som ett komplement till din klädsel och de bör aldrig dra för mycket uppmärksamhet till sig. En väska eller scarf i en accentfärg kan fungera för att skapa ett mer personligt intryck. Varför inte prova något i företagets färger för att ge en känsla av tillhörighet?

Kom ihåg att det är du och det du säger som rekryteraren ska fokusera på under intervjun – inte din klädsel eller dina accessoarer. Så undvik exempelvis slipsar och strumpor i mönster eller örhängen och smycken i starka färger. De kanske återspeglar din personlighet men vid arbetsintervjun uppskattar ofta rekryterare att man klär sig mer neutralt.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.2 från 45 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna