Om du söker jobb har du kanske stött på olika slags begrepp som tillsvidare, projektanställning, vikariat och provanställning. Det handlar om olika sätt att vara anställd på. Om du jobbar så står din typ av anställning på ditt anställningsbevis. Där ska det även stå vilka arbetsuppgifter du har samt arbetstidens längd och lön.
I grund och botten finns det två olika typer av anställningar – tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. Tillsvidare brukar även kallas för fast anställning. Om det låter rörigt så läs vår lista nedan över de olika anställningstyperna som finns.
Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) så gäller ett anställningsavtal tillsvidare. Så om du och din arbetsgivare inte avtalat något annat så är din anställningen en tillsvidareanställning. Är anställningen tidsbegränsad ska detta framgå av ett skriftligt avtal för att det ska gälla.
Skapa ett professionellt digitalt CV
- Rekryterarnas rekommenderade CV-mallar
- CV-mallen.se ger dig fler intervjuer
- Gratis konto direkt på några sekunder
- Rekryterarnas rekommenderade CV-mallar
- CV-mallen.se ger dig fler intervjuer
- Gratis konto direkt på några sekunder
Tillsvidareanställning
En tillsvidareanställning innebär att din anställning gäller från och med startdatum tills du eller din arbetsgivare säger upp dig. Den vardagliga benämningen, fast jobb, brukar användas eftersom anställningen innebär att det inte finns något tidsbestämt datum då den upphör; du kan arbeta tills du själv vill sluta, gå i pension eller blir uppsagd. När anställningen upphör genom uppsägning brukar det innebära en viss uppsägningstid. Om du skulle söka ett traineejobb är det bra om du ser till att anställningsformen är just tillsvidareanställning. Annars kan du riskera att bli uppsagd om det blir nedskärningar på företaget även om företaget faktiskt vill ha dig kvar.
Läs även: Hur du skriver ett bra CV
Tidsbegränsade anställningar
Tidsbegränsade anställningar är som det hörs på namnet, begränsade i tiden genom anställningsavtalet. Slutdatumet på anställningen ska alltid stå på avtalet som bör vara skriftligt. En tidsbegränsad anställning bör inte avslutas i förtid om uppsägning inte finns reglerad i avtalet eller om någon av parterna begår grovt avtalsbrott. Uppsägningstiden från arbetsgivarens sida är en månad om den anställde jobbat i sammanlagt tolv månader de senaste tre åren – arbetsgivaren måste då säga till skriftligen.
Allmän visstidsanställning
Allmän visstidsanställning innebär en anställning under en begräsad tid när arbetsgivaren har ett behov av extra personal. Det kan exempelvis handla om ett sommarjobb, en praktik eller ett tillfälligt inhopp. Avtalstiden får inte vara kortare än en månad. Om du haft en visstidsanställning hos samma arbetsgivare i totalt 2 år inom en femårs period så övergår anställningen till en tillsvidareanställning.
Vikariat
Vikariat är en anställningsform som används för att ersätta en arbetstagare som är frånvarande. Anställningen måste vara tidsbegränsad. Det kan exempel handla om någon som är sjukskriven, tjänstledig eller är föräldraledig. Ett vikariat övergår automatiskt till en tillsvidareanställning om du arbetat hos samma arbetsgivare i mer än två år under en femårs period.
Projektanställning
När du anställs för att genomföra ett visst projekt så blir du projektanställd. När projektet är genomfört så avslutas din anställning. Både du och arbetsgivaren kan bryta kontraktet om ni vill, ni kommer då överens om en lösning tillsammans.
Ferie- och säsonganställning
Om du jobbar under sommaren eller julhelgen så har du troligtvis ett feriearbete medans andra jobb som bara finns under vissa tider på året kallas för säsongsjobb. Exempel på ferie- och säsongsjobb är på en campingplats på sommaren, en skidort under vintern samt i trädgårds-,
skogsbruks- och turistbranscherna. Perioden som du jobbar kan vara olika lång beroende på vad jobbet handlar om och din anställning avslutas när säsongen är slut.
Läs även: Med ett personlighetstest får du jobbet som passar din personlighet bäst
Provanställning
En provanställning kan pågå i max sex månader. Den är avsedd att användas som en inledning till en tillsvidareanställning och kan avbrytas i förtid av både dig och arbetsgivaren utan att skäl behöver anges. Som provanställd har du ingen uppsägningstid men du har rätt att få veta från din arbetsgivare minst 14 dagar i förväg om provanställningen ska upphöra.
Eget företag, egenanställning och frilans
Det finns andra sätt att vara anställd på. Genom att starta ett aktiebolag blir du anställd av ditt företag. En egenanställning innebär att du skriver ett avtal med ett egenanställningsföretag som sköter fakturering och annan administration mellan dig och dina uppdragsgivare. Du blir anställd av egenanställningsföretaget, de har arbetsgivaransvar, redovisar arbetsgivaravgifter, gör skatteavdrag för dig och betalar ut en lön till dig. En frilansare har ofta ett eget företag och säljer sina produkter eller tjänster till olika kunder.
Läs även: Så skriver du ett CV som ger jobb
Timanställning
Det är inte en anställningsform att vara anställd på timme. Din arbetsgivare betalar din lön per timme men din anställning i sig måste vara antingen en tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning.
Uthyrd av ett bemanningsföretag
Om du är anställd av ett bemanningsföretag så blir du uthyrd som konsult till ett annat företag. Din lön betalas av bemanningsföretaget och du utför dina arbetsuppgifter ute hos en kund. Som uthyrd kan du ha en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning.