Du har kanske redan genomfört ett personlighetstest som en del i en rekryteringsprocess. Om inte, så kommer du med stor sannolikhet att få göra det någon gång. Det blir allt vanligare att olika verksamheter använder tester som ett komplement, en slags pusselbit, i rekryteringsarbetet.
En del arbetsgivare väljer att lägga ett personlighetstest i börjar av processen, kanske till och med vid ansökan till tjänsten, för att sålla bort sökande. Medans andra arbetsgivare använder tester i slutskedet av processen för att bekräfta det som kommit fram vid intervjuer.
Därför ska du genomföra ett personlighetstest
Först och främst gäller det att inse att ett personlighetstest inte har syftet att bedöma din personlighet – det finns inga rätt eller fel personligheter. Testerna ska snarare ses som ett verktyg i rekryteringsprocessen som ger information om troliga förmågor och hur kandidaterna reagerar i olika situationer. Det är därför klokt att ligga steget före rekryterarna och själv göra ett personlighetstest innan du skriver cv så du kan bifoga det med din ansökan.
Blir du ombedd att göra ett personlighetstest från rekryterare så bör du göra det. Om du har kommit så långt i processen så visar detta ofta att rekryterarna vill gå vidare med dig och vill lägga både tid och resurser på dig. Så sträck på dig och känn dig stolt om du får frågan!
Några exempel på personlighetstester som finns
Det finns många olika slags tester du kan genomföra. Det finns enklare sorter som består av ett mindre antal frågor som ofta fokuserar på utvalda personlighetsdrag, exempelvis uthållighet eller kommunikation med andra människor. Sedan finns det lite mer vanliga tester, exempelvis Myers-Briggs, som kategoriserar personligheter utifrån olika egenskaper. Detta test har ursprung i Carl Jungs teorier om personligheter. Ett annat vanligt personlighetstest är det så kallade Big Five eller femfaktorteorin, där personligheten beskrivs i fem breda dimensioner; samvetsgrannhet, extraversion, öppenhet, neuroticism och sympati. Du kan göra vårt personlighetstest och se vilken typ av personlighet du har.
Vilken personlighet bör du ha för att lyckas?
Olika yrken och situationer kräver olika slags personligheter så denna fråga går inte riktigt att svara på. Ingen personlighet är mer eller mindre värd än den andra. Det finns ingen rätt personlighet för att lyckas, varken i personlighetstester eller i rekryteringsprocesser; det handlar om hur du använder din personlighet för att komma dit du vill. Du ska aldrig behöva känna att du måste förändra dig själv alltför mycket för att passa in på ett jobb, men du kan självklart vara flexibel. I vissa yrken är det bra att vara stresstålig medans det i andra yrken kan vara bättre att ha höga prestationskrav. Drömscenariot är att du hittar ett jobb där du får vara dig själv och kan använda dina egenskaper på bästa möjliga sätt.
Kritiken mot personlighetstester
Det finns kritik mot att kategorisera människor utifrån sina personligheter, det är lätt att generalisera istället för att samtala om situationer som kan uppstå. Testerna baseras ofta på att du som genomför det bedömer dig själv. Detta ställer krav på god självinsikt. Det kan även kännas lockande att styra dina svar så att de stämmer med vad du tror rekryterarna letar efter istället för att ge ärliga svar. Försök därför svara så sanningsenligt på de frågor och påståenden som ställs till dig.
Sju saker att tänka på när du ska genomföra ett personlighetstest
- Öva dig på andra tester innan
Om du är nervös eller inte har gjort något personlighetstest innan kan det vara en bra
idé att öva. Du kan hitta gratistester på Internet som kan hjälpa dig att få koll på hur det kan gå till. - Ta det lugnt
Ät och drick något, gå på toa och se till att vara utvilad före du ska göra testet. Du kanske svarar annorlunda om du är hungrig, kissnödig eller trött – så det är bäst att ta det lugnt om du ska ge ärliga svar. - Se till att vara ostörd
Sätt dig på en plats där ingen kan störa eller avbryta dig. En del tester som kräver att man tänker efter mycket kan ta lång tid och kräva koncentration att genomföra så se till att du inte blir avbruten under tiden som du svarar på frågorna. - Skaffa en överblick över testet
Försök att inte bli stressad när du ska börja testet. Läs instruktionerna noggrant, ta reda på hur testet är uppbyggt, hur många frågor du ska besvara och hur du ska göra detta. Om du har tid över efteråt, titta igenom dina svar och kontrollera dem igen. - Tänk arbetssituationer – inte privatliv
De flesta människor har en privat- och en jobbsida som ofta skiljer sig åt. När det gäller personlighetstester för jobbet gäller det att komma ihåg att se dig själv i arbetssituationer och hur du fungera på jobbet – inte hur du är privat. - Var ärlig mot dig själv och rekryterarna
Om du försöker svara enligt vad rekryterarna letar efter istället för hur du själv är så finns risken att detta kanske avslöjas i senare diskussioner. Var därför ärlig i dina svar, både mot dig själv och mot rekryteraren, det lönar sig i längden. - Vänd testresultatet till något positivt
Om du känner på dig att något av dina svar kommer ses som en nackdel eller en svaghet, försök då att vända det till en fördel istället. Lyft fram dina andra egenskaper som väger upp vad som kan ses som en brist.
Känner du dig nu redo att ta dig an ett personlighetstest för att komplettera dina ansökningshandlingar? Vi önskar dig stort lycka till – och kom ihåg; det finns inga rätt eller fel!