Presentation av sig själv

Under nästan alla jobbintervjuer kommer frågan ”Presentera dig själv” eller ”Kan du berätta lite om dig själv”. Att göra en presentation av sig själv utan förberedelse kan vara stressigt och […]

Thomas2 Gustafsson2
Thomas2 Gustafsson2
Skribent CV-mallen.se
Presentation av sig själv

Under nästan alla jobbintervjuer kommer frågan ”Presentera dig själv” eller ”Kan du berätta lite om dig själv”. Att göra en presentation av sig själv utan förberedelse kan vara stressigt och du kan lätt berätta helt fel saker.

En presentation av dig själv och vem man är borde ju inte vara någon svårighet. Men det är en av de vanligaste problemen hos folk under intervjuer.

Under intervjuer ombeds du ofta att ge en kort beskrivning av dig själv och din karriär. När du får frågan är man sällan ute efter en lång uppradning av ditt CV i kronologisk ordning.

Den som intervjuar dig vill inte höra en lång upprepning av ditt CV med alla enskilda karriärsteg från din examen fram till ditt nuvarande jobb. Denna information känner de ofta redan till från ditt CV.

Fokusera istället på att nämna det du kan och presentera det på ett strukturerat sätt utan att följa din skriftliga ansökan.

Förbered dig väl

Inför intervjun bör du såklart förbereda dig. Ett tips är att skriva ner en kort presentation om dig själv innan. Öva in på att berätta om dig själv så du får ett bra flyt och du vet vad du ska säga när frågan kommer.

Be någon lyssna och komma med kommentarer då det är svårt att själv veta hur det låter när man presenterar sig själv.

Tänk på hur du sitter eller står när du presenterar dig själv. Sitt inte med korsade armar utan ge hellre ett öppet intryck och glöm inte ögonkontakt. Prata i ett lagom tempo och lämna lite små pauser så det finns tid för reflektion.

När du känner dig säker på din presentation av dig själv kommer du att ge ett självsäkert intryck vilket ökar dina chanser.

Att presentera sig själv

Ska du presentera dig inför en arbetsintervju handlar det om att den som lyssnar ska tänka att det är just du som passar för jobbet. Börja alltid med att ta reda på så mycket som möjligt om företaget du söker jobb hos. Ta också reda på vad jobbet går ut på och vilka värderingar företaget har.

Tänk sedan på hur det passar in på dig. Men kom ihåg att inte försöka göra om dig själv för att passa in. Om jobbet är så pass intressant att du sökte det så kommer du hitta gemensamma punkter som du kan koppla till dig själv. När du sedan berättar om dig själv kan du väva in dina egenskaper och intressen som passar samman med det som man söker för uppdraget.

Så svarar du på frågan ’’Berätta om dig själv’’

Svaret på frågan -berätta om dig själv kan ange tonen för resten av intervjun. Det är alltid bra att öva på de vanligaste frågorna under en arbetsintervju. När du övar på ditt svar kan du se till att ha en intressant och generell historia om dig själv som du kan berätta på mindre än två minuter. 

Tidigare erfarenheter

Börja med att läsa jobbeskrivningen. Notera de nödvändiga kompetenser som du har som matchas med det som står i jobbannonsen. Efter det kan du identifiera aktuella händelser som visar att du har erfarenheter av dessa.

Det bästa är om du väljer yrkesmässiga erfarenheter från den senaste tiden, men händelser som skett i skolan kan också fungera. Till exempel grupparbeten du är extra stolt över eller hur du hanterat konflikter med klasskompisar. Du kan också berätta relevant utbildning som du har till den aktuella tjänsten. 

Fundera över hur ditt nuvarande arbete kan kopplas till jobbet du söker till.

Berätta om hur du utvecklats på din tidigare arbetsplats. Har du exempelvis fått mer ansvar över något eller har dina arbetsuppgifter komplicerats? Lyft det för rekryteraren! 

Lyft fram din personlighet! 

Eftersom intervjufrågan -berätta om dig själv handlar om att lära känna dig bättre, kan du visa rekryteraren lite av din personlighet. Du kan kort nämna fritidsintressen eller liknande när du avrundar ditt svar för att visa rekryteraren vem du faktiskt är.

Men glöm inte att behålla den professionella tonen och gå inte in för djupt på fritidsintressen. Fastna inte i detaljer eller privata angelägenheter. Försök att främst ge en tydlig överblick på din studiebakgrund och yrkeserfarenhet. 

Att berätta om sig själv på arbetsintervju

När arbetsgivaren ber dig att göra en presentation av dig själv bör du inte prata längre än ca 2-3 minuter. Håll det kort och relevant när du berättar om dina erfarenheter.

Ett bra tips är att börja med att berätta om din senaste anställning, vad du gjorde där och hur du trivdes, efter det kommer förmodligen resten av sig själv. Arbetsgivaren vill veta vem du är i arbetssammanhang utifrån din yrkesroll. 

Berätta det viktigaste

När arbetsgivaren ber dig att berätta om dig själv vill de inte höra hela ditt CV. Personen som håller intervjun har redan läst om dina tidigare arbetsplatser. Passa på att berätta en historia som de kan minnas och förknippa med dig.

Till exempel kan du berätta vad du lärt dig på tidigare arbetsplatser och dokumenterade framgångar som går att koppla till tjänsten. Undvik att berätta om hela ditt liv kronologiskt, det brukar resultera i en tråkig och intetsägande presentation av dig. 

Sammanfattning

Har du varit på en arbetsintervju tidigare vet du att frågan -berätta lite om dig själv ofta ställs i början av intervjun. I princip alla arbetsgivare ber om detta i samband med att intervjun startar.

Frågan -berätta om dig själv kan göra många nervösa och är man inte beredd på den frågan kan det bli svårt att veta exakt vad man ska svara.

Det kan vara svårt att ge en bra bild av sig själv på några minuter och det är inte ovanligt att man blir nervös – var ska man ens börja? Försök att tänka som rekryteraren, vad tror du att hen vill veta om dig?

Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Söka jobb

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Anders använde sin hobby och fick jobb
    Anders använde sin hobby och fick jobb

    Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

    Extrajobb – För dig som är ungdom
    Extrajobb – För dig som är ungdom

    Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

    Jobb efter gymnasiet
    Jobb efter gymnasiet

    Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]