Så avgör du om chefen är bra

När du söker ett nytt jobb så är det lätt hänt att allt ditt fokus hamnar på dig och det intryck som du ger. Du vill så gärna ha jobbet […]

Så avgör du om chefen är bra

När du söker ett nytt jobb så är det lätt hänt att allt ditt fokus hamnar på dig och det intryck som du ger. Du vill så gärna ha jobbet att du glömmer bort en viktigt detalj – att kritiskt granska arbetsgivaren och chefen. Ett jobb kan vid första anblick se helt fantastiskt ut. Men glöm inte bort att en viktigt del av själva intervjun är att du också ska få chansen att utvärdera motparten. Det är inte bara du som behöver göra ett bra intryck, utan även den blivande chefen. 

Hur kan du lära dig att identifiera en bra chef? Det finns generella egenskaper, som de flesta av oss är överens om, definierar en bra chef. Egenskaper som en chef bör ha för att du ska kunna arbeta i harmoni, med bra kommunikation och en god förståelse för de förväntningar som finns på dig, osv. I den här artikeln ska vi titta närmare på dessa och ge dig en enkel guide, så att du vet vilka frågor du ska ställa och vilka varningssignaler du ska vara uppmärksam på. Genom att ställa lagom kritiska frågor under anställningsintervjun så stärker du också bilden av dig själv som självständig och målinriktad person. Egenskaper som anses positiva av de flesta arbetsgivare och chefer. 

Så här gör du för att öka dina chanser att bli kallad på intervju!

Vilken självbild har chefen?

Har din blivande chef förmågan att se och beskriva sin egen roll? Genom att ställa en rak och enkel fråga som “Kan du beskriva hur du är som chef?” så öppnar du upp en spännande konversation full av information för dig att analysera. Det första du bör notera är hur bekväm personen är med själva frågan: Börjar chefen att vrida och vända på sig och bli osäker? Då kan du redan här börja ana ugglor i mossen. En bra chef har tänkt igenom sin egen roll många gånger, omprövat sina handlingar, tänkt över sina beslut, osv. En fråga likt den ovan bör kännas naturlig att besvara för en bra chef. 

Vad svarar chefen? Kanske beskriver chefen sig som en person med en bestämd strategi och en metod för hur chefskapet ska utövas. Eller som en chef som är mer öppen för att etablera en chef-arbetstagare-relation som utgår från personligheter och det unika fallet. Skillnaderna mellan dessa två svar kan vara avgörande för hur bra du kommer att trivas i företaget på lite längre sikt. Tänkt dig en chef som pekar med hela handen, istället för en chef som leder vägen, genom att själv vara delaktig. En modern chef brukar ofta beskrivas som just en ledare.  

Chefens värderingar kontra företagets värderingar

Det företag som du söker dig till kommer ha en viss företagskultur. Större företag jobbar generellt med att ta kontroll över kulturen och etablera bestämda ledord som alla anställda kan ställa sig bakom och försöka leva upp till. Mindre företag är inte alltid lika bra på det här, men kan trots det ha en sund företagskultur med sunda värderingar. Din blivande chef har förhoppningsvis värderingar som ligger i linje med företagets. 

Innan din anställningsintervju så kan du med fördel surfa in på företagets hemsida och läsa mer om organisationen, vilka ledord dom har, osv. Om du innan intervjun varit i kontakt med en rekryterare så är det ganska vanligt att du inför intervjun blivit försedd med ett internt dokument som mer i detalj går igenom dessa bitar. Oftast är det företagets HR-avdelning som ansvarar för dessa dokument. 

Under intervjun kan du sedan ställa frågor som “Vilka värderingar är viktiga på det här företaget”? Du kommer dels få reda på om din blivande chef överhuvudtaget känner till värderingarna. Det i sig är viktigt information. Du kommer också få reda på värdefull information om hur chefen ser på dessa värderingar och hur aktivt arbete som bedriv med att leva upp till dessa. 

Vill du ta frågan till nästa nivå så kan du även passa på att fråga chefen hur företaget agerar om värderingar bryts. All information som du kan få här hjälper dig att bedöma chefens egenskaper och hur väl dessa stämmer överens med de egenskaper som du själv tycker är viktiga hos en chef. 

Här kan du läsa mer om hur du ska svara på chefens frågor!

Chefstyper att se upp med

Här följer några exempel på chefstyper att se upp med. Tänk på att chefen kommer att arbeta nära dig och vara den som bedömer om du gör ett bra jobb eller inte. Förmodligen kommer du att träffa den här personen mer än någon annan i företaget, kanske till och med mer än din egen familj. Välj därför chef med omsorg. När du utvärderar chefen, ha då den här listan i bakhuvudet. Det här är chefstyper som anställda rent generellt inte tycker om.

Egoistiska chefer

Den här chefen tänker bara på sig själv och sina egna mål. Du är bara ett verktyg för att hjälpa chefen på vägen mot målet. Fokus ligger inte på din utveckling och ditt välbefinnande. 

Ärelystna chefer

Chefer som tar åt sig all ära och inte lyfter fram din prestation är varken trevligt eller bra för dig. Det är viktigt för din utveckling att dina prestationer lyft fram och synliggörs i organisationen. 

Chefer som vet bäst

Många chefer missbrukar sin roll som chef och tar beslut utan att lyssna på sina medarbetare. Även om chefen oftast är den som ska fatta beslutet, så är det stor skillnad att på egen hand fatta ett godtyckligt beslut än att tillsammans i teamet diskutera olika möjligheter och därefter ta beslut.  

Chefer utan struktur

En oorganiserad chef kan bli en stor börda för dig som anställd. Det blir svårt att veta vad som ska prioriteras och vad som ska göras. Kommunikationen blir ofta dålig och detta mynnar i slutändan ut i sämre förutsättningar för dig att lyckas med dina uppgifter. 

Elaka chefer

Det finns tyvärr de chefer som är rent elaka som personer. Dom mobbas och har en alldeles för tuff humor. Dessa bör du särskilt se upp med då dom kan komma att påverka dig psykiskt på ett mycket negativt sätt. Redan under första intervjun bör du kunna identifiera tecken på drag av elakhet hos chefen. 

Frånvarande chefer

En del chefer lever inte som dom lär. Om du ska sitta på kontoret mellan 8-17 så ska din chef också göra det. Känslan blir inte bra om chefen stämplar in klockan 9 varje morgon och går vid 16-tiden. En chef kan också vara frånvarande genom att under allt för lång tid barrikadera sig inne på ett låst kontor. Det blir svårt för dig att kommunicera och få den stöttning du har rätt till. Öppna kontorslandskap är att föredra, precis som öppna och tillgängliga chefer.

Narcissistiska chefer

Den sista chefstypen vi ska varna för är de chefer som älskar sig själva lite för mycket. Personer med den här egenskapen kommer garanterat att checka i de flesta av ovanstående egenskaper också. En narcissistisk chef skyr inga medel för att framhäva sig själv. Chefen kommer att använda dig får att nå sin framgång, även om det så innebär att din karriär blir krossad i processen. Se upp för den här typen!

Summering

Sök inte bara ett jobb – utan sök även en arbetsplats där du kan trivas på lång sikt, med en chef som ser dig och månar om din utveckling. Det här är en aspekt av att söka jobb som inte lyfts fram så ofta, men som är ack så viktig. För vad spelar det för roll om du kammar hem drömjobbet, om du 6 månader senare mår psykiskt dåligt och spenderar dag ut och dag in med en narcissistisk chef som bara bryr sig om sig själv? 

För att undvika ovanstående scenario så finns det vissa saker du bör göra. Om du söker jobb på ett större företag, be då i ett så tidigt skede som möjligt om att få ta del av företagets stadgar när det gäller företagskultur och värderingar. Större företag har i regel sådan dokumentation och många ger som standard ut den information en till de som söker jobb. Anledningen är att företagen själva så klart vill locka till sig personer som skriver under och identifierar sig med företagets värderingar. 

När du väl blir kallad på en intervju så att det viktigt att du analyserar din blivande chef för att se om personen är någon du kommer att kunna jobba tillsammans med under en längre tid. 

Ställ frågor så som:

 • Kan du beskriva dig själv som chef?
 • Kan du berätta om företagets värderingar?
 • Vad händer om en person bryter mot företagets värderingar?

Försök att bilda dig en uppfattning om vem chefen är som person och vilka ledaregenskaper som personen besitter. Om personen verkar lyssna på det du säger och väger sina svar, så är det ett tecken på en mycket bra chef. En person som bara pratar om sig själv, sina strategier och metoder, bör du se upp med lyssna till varningsklockorna som ringer. 

Slutligen, det finns undersökningar som visar på vilka chefstyper som är de minst uppskattade bland människor generellt. Gå igenom listan ovan innan din intervju och försök sedan att leta efter tecken på dessa chefstyper hos den som intervjuar dig. Försök att bilda dig en så samlad bild som möjligt om personen i fråga. Gå in på chefens LinkedIn för att se om du kan hitta ytterligare information. Om du har tur så har en tidigare kollega skrivit en rekommendation om chefen och beskrivit hur det är att jobba tillsammans med honom/henne.

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.6 från 49 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna