Så får du jobb på drömföretaget - CV-mallen

Så får du jobb på drömföretaget

Alla har vi väl någon gång lekt med tanken att få jobb på vårt absoluta drömföretag? Vilket företag det kan vara är så klart individuellt. Apple-fantaster drömmer säkert om att […]

Så får du jobb på drömföretaget

Alla har vi väl någon gång lekt med tanken att få jobb på vårt absoluta drömföretag? Vilket företag det kan vara är så klart individuellt. Apple-fantaster drömmer säkert om att arbeta på Apple, medan någon som älskar fotboll kanske drömmer om att arbeta på Adidas. Oavsett vilket företag just du drömmer om att få arbeta för, så ska du här få några värdefulla tips på hur du kan öka dina chanser att få jobb på ett specifikt företag. Det kräver tålamod och engagemang, men vägen till drömföretaget kan vara kortare än du tror.

För att lyckas gå hela vägen och faktiskt få ett jobb på drömföretaget så behöver du först inse att det kan komma att ta tid. Du är förmodligen kvalificerad för en liten andel av de tjänster som annonseras ut just nu. Kanske är det till och med så att det just nu inte finns en enda ledig tjänst som matchar din profil fullt ut. Men misströsta inte. Det finns några enkla sätt att bevaka företag på och om du dina förberedelse väl, så kan du snabbt agera när en relevant tjänst blir tillgänglig. 

Du delar förmodligen din dröm med flera andra. De flesta placerar de välkända varumärkena i topp när de listar sina drömföretag. 

Ta reda på mer om företaget

I och med att det är ditt drömföretag vi fokuserar på så kan vi anta att du känner till en hel del om företaget. Men exakt vad är det du känner till egentligen? Om det mesta handlar om varumärket, så finns det ett helt maskineri där bakom för dig att sätta dig in i. Stirra dig inte blind på de kommersiella delarna av företaget. Försök istället att titta på koncernen, hur den är strukturerad, vart de olika kontoren ligger, vilka marknader bolaget är aktiva på, osv. Hur ser den finansiella datan ut? Läs årsredovisningar och ta en titt på aktiekursen. Aktieanalytiker ger ofta värdefulla inblickar i hur det går för de stora börsbolagen just nu samt hur framtiden ser ut.

Genom att göra en gedigen research kan du ta reda på mer om vilka utmaningar som anställda i företaget ställs inför i sitt arbete. Kan du förstå detta, så kan du även förstå vilka förväntningar som finns på en ny kollega. 

Följ företaget i alla kanaler

Stora företag finns på många olika plattformar och i många olika kanaler. Dom har egen hemsida, sociala medier, youtube-kanal och mycket annat. Se till att följa företaget i så många kanaler som möjligt. Du vet aldrig var nästa möjlighet dyker upp. Det behöver inte alltid vara i form av en ledig tjänst som annonseras ut. Kanske nämner företaget något om ett nytt kontor som ska öppnas, en ny marknad eller bransch som dom ska slå sig in på, etc. Information som kan vara anledning till att kontakta företaget och lämna in en spontanansökan. 

LinkedIn

Alla företag finns på LinkedIn och det är här som mycket de rent affärsmässiga innehållet kommuniceras ut från de stora företagen. Allt från lediga tjänster till nya lanseringar hamnar på LinkedIn. Se till att följa företaget på LinkedIn. Inte bara för att ta del av nyheter, men också för att det syns på din egen profil. Om en rekryterare från ditt drömföretag kommer in på din LinkedIn-profil och ser att du följer företaget i fråga så är det självklart något mycket positivt som föranleder rekryteraren att titta lite extra på dig

Sociala medier

Övriga sociala medier såsom Facebook, Instagram och Pinterest är också värdefulla att följa. Återigen så visar du att du är engagerad i företaget. Men det hjälper dig också att lära dig mer om företaget rent generellt. 

Särskilda konton för lediga jobb

Om vi antar att ditt drömföretag är ett av de stora företagen där ute så kan vi också anta att dom har dedikerade konton på exempelvis LinkedIn, som uteslutande handlar om lediga jobb. Det kan exempelvis vara @företagsnamn_jobs eller liknande. Dessa ska du självklart följa då det visar att du inte enbart är intresserad av varumärket, men också att arbeta för företaget. 

Förbered ditt CV

Se över ditt CV. Beroende på vad du gjort tidigare så kanske det innehåller för mycket av facktermer och tekniska detaljer. Se till att anpassa det så att det fungerar för att söka jobb på ditt drömföretag. Här kan du få fler tips på hur skriver ditt CV.

När det gäller designen på ditt CV så har du en bra möjlighet att göra ett starkt första intryck genom att matcha färger och typsnitt med företagets. Om du exempelvis riktat in dig på Coca Cola som din drömarbetsplats, då kan du se till att ditt CV gå i toner av rött och med ett lite lekfullt typsnitt. När någon på Coca Cola sedan läser ditt CV så kommer personen, om än undermedvetet, att känna hur du på ett naturligt sätt smälter in i organisationen.  

Skapa en strategi för hur du ska lyckas

Det gäller att gå all in om du vill landa ett jobb hos ditt drömföretag. Gör upp en plan och en strategi. Se till att notera alla aktiviteter du gör och alla åtgärder du vidtar. Vilka jobb har du sökt? Vilka personer har du pratat med hittills? Hur du väljer att göra dessa noteringar är upp till dig. Det viktiga är att du själv har stenkoll på ditt projekt så att det ständigt rör sig framåt. 

Prenumerera på nya jobb från företaget

Lediga tjänster annonseras nästan alltid ut på olika jobbsajter. Där kan du med enkla medel prenumerera på jobb från utvalda arbetsgivare. Lägg lite tid på att gå igenom de största jobbsajterna och börja prenumerera. Det enklaste är om du kan få ett mail varje gång en ledig tjänst dyker upp. På så sätt kan du alltid vara på tå och redo att kontakta företaget när en tjänst som passar din kompetens och dina preferenser dyker upp. 

Identifiera vilka rekryteringsbolag som företaget använder

VId rekryteringar är det vanligt att företag anlitar externa rekryteringsföretag för att sköta rekryteringen åt dom. Det normala är att det finns långa avtal med dessa rekryteringsfirmor, vilket alltså innebär att det är samma rekryteringsfirma som sköter flera rekryteringar och kommer att göra så en lång tid framöver.

Ta kontakt med dessa rekryteringsföretag och presentera dig. Berätta att du är intresserad av ett jobb på ditt drömföretag. Sälj in din egen profil och be dom kontakta dig när något dyker upp. Efter samtalet kan du med fördel lägga till rekryteraren på LinkedIn. 

Gör en spontanansökan

Spontanansökan är ett mycket effektivt sätt att ta sig in i nya företag. Innan ett företag drar igång en kostsam rekrytering kollar dom oftast i det egna nätverket för att se om kompetensen finns där. Det är så klart betydligt billigare att hitta arbetskraft där än att anlita en rekryteringsfirma. Se därför till att finnas i rullarna. Skicka in en spontanansökan och beskriv dig själv i breda ordalag. Bli inte för specifik utan försök att bygga upp ett intresse för din profil. Du får möjlighet att bli mer detaljerad sedan när en ledig tjänst väl blir aktuell. 

Har du inte något drömföretag? Skaffa ett!

Avslutningsvis ett tips till dig som inte har något drömföretag att inrikta dig mot. Tänk efter vilka varumärken du verkligen gillar. Det kan också vara en arbetsplats som har ett kontor med en fantastisk utsikt. Eller så har du kanske hört talas om en arbetsplats som har ett mycket bra rykte? När du går helhjärtat in för att få ett nytt jobb på ett specifikt företag så märks det. Du kommer definitivt ses om en person med stort engagemang och drivkraft. Därför är det alltid bra att utse ett eller flera drömföretag och jobba lite extra för att få jobb just där. 

Summering

Har du ett drömföretag där du verkligen vill jobba? Redan som barn kan många svara på vart man helst vill jobba när man blir stor. Men sedan rullar livet på och helt plötsligt har man hamnat på ett företag som man inte ens visste namnet på som barn. Du kan ta tillbaka drömmen och göra den levande igen. I den här artikeln har vi gått igenom tips och trix för att få jobb på drömföretaget. Som vi sett så kräver det ett stort mått tålamod och engagemang. Men det är egentligen inte mycket svårare än att söka jobb någon annanstans. Du behöver bara ha lite mer tålamod.

Jobbet på drömföretaget finns kanske inte tillgängligt just nu. Därför kan du börja med att se till att du har ett fungerande CV på plats. Så att när du väl ska söka en ledig tjänst, så har du allting förberett. 

Sedan gäller det att skugga företaget så nära du bara kan. Följ företaget i alla kanaler och på alla plattformar du kan tänka dig. Glöm inte bort att många stora företag har specifika konton på LinkedIn som bara handlar om lediga jobb inom deras organisation. Följ och prenumerera på så mycket som möjligt. Du sänder då signalen att du är engagerad och att du  gillar företaget och varumärket. 

Prenumerera på lediga jobb från drömföretaget på alla de stora jobbsajterna. Ta reda på vilka rekryteringsföretag som normalt sköter rekryteringar för ditt drömföretag. Kontakta rekryteringsföretagen direkt. för att på så sätt ligga steget före dina konkurrenter. 

Slutligen, glöm inte att lämna en spontanansökan. Du vet aldrig när en ny möjlighet dyker upp där din profil har en perfekt matchning. 

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Anders använde sin hobby och fick jobb
  Anders använde sin hobby och fick jobb

  Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

  Extrajobb – För dig som är ungdom
  Extrajobb – För dig som är ungdom

  Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

  Jobb efter gymnasiet
  Jobb efter gymnasiet

  Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]