Så förbereder du dig inför intervjun

Först och främst, grattis till intervjun! Du har nu kommit en bra bit på vägen mot ditt nästa drömjobb. Inför intervjun så är de förberedelser du gör avgörande för dina […]

Jonatan Rajala
Jonatan Rajala
Så förbereder du dig inför intervjun

Först och främst, grattis till intervjun! Du har nu kommit en bra bit på vägen mot ditt nästa drömjobb. Inför intervjun så är de förberedelser du gör avgörande för dina chanser att komma vidare till nästa steg. I den här artikeln ska vi gå igenom sådant som du absolut inte får missa vid dina förberedelser, men också peka på några tips och trix där vi går lite utanför boxen. 

Innan intervjun har du förmodligen haft kontakt med en rekryterare eller en rekryterande chef när din intervju bokades. Tänk dig att intervjun kommer att bli en fördjupning och en förlängning av det samtal ni hade då. Var beredd på att få fler och mer djupgående frågor kring sådant som ni diskuterade vid första samtalet samt frågor om det som du skrivit i ditt CV.

Sätt ord på varför du är intresserad av just det här jobbet

Ett av rekryterarens största huvudbry är ofta att försöka lista ut hur intresserad kandidaten är av jobbet – på riktigt. Vi söker jobb av många olika anledningar. En av anledningarna kan vara att vi vill komma bort från det jobb vi har idag. Var noga med att inte signalera något sådant under intervjun. Den som rekryterar och som håller i intervjun vill att du ska vara där av helt andra anledningar, såsom för att du identifierar dig med företagskulturen, är intresserad av branschen, etc. Förmodligen har du redan anledningen klar för dig själv inom dig. Men det är viktigt att du förbereder dig genom att också sätta ord på anledningen, så att du kan förklara den på ett trovärdig sätt.

Läs på om företaget

Om du inte läste på om företaget ordentligt innan du gjorde din ansökan, då är det hög tid att göra det nu. Som vi var inne på tidigare så är den som håller i anställningsintervjun intresserad av att se ditt engagemang för just det här företaget och den här tjänsten. Genom att vara påläst på företaget och den bransch som företaget verkar i, så signalerar du att du är specifikt intresserad av det här jobbet och inte bara “ett nytt jobb”. Gå in på deras hemsida, läs igenom presentationen av företaget. Gå in på “nyheter” och se om det hänt något spännande i bolaget den senaste tiden. När den som håller i anställningsintervjun sedan exempelvis berättar mer om företaget så kan du slänga in en kommentar om något du läst på deras hemsida. Det kommer garanterat att ge dig pluspoäng och visa på ett genuint intresse för företaget.

Förbered dig på de klassiska frågorna

Vare sig vi gillar det eller inte så händer det fortfarande att de som håller i intervjuer tar till det vi kallar för de klassiska intervjufrågorna. Frågor där man vill veta hur ens kollegor skulle beskriva en, vad som är ens tre styrkor och tre svagheter, etc. Ofta är det den här typen av frågor som kan göra oss oroliga och nervösa. Du har därför mycket att vinna på att förbereda dig på vad du ska svara på dessa frågor. Och tänk på att en klassisk intervjufråga berättigar ett klassisk svar. Du behöver inte ha unika svar på alla frågor. Men självklart är det alltid positivt att sticka ut och försöka ta ut svängarna lite vid den här typen av frågor.

Här är en enkel checklista på förberedelser som du bör göra innan din anställningsintervju

 • Formulera för dig själv och sätt ord på ditt engagemang för tjänsten/företaget.
 • Läs på om företaget
 • Läs in dig på minst en nyhet som företaget presenterar på sin hemsida
 • Förbered dig på de klassiska intervjufrågorna
 • Var avslappnad
 • Använd humor och försök ha kul

Lycka till på din intervju!

Att bli kallad på intervju innebär att den bakgrund man presenterat i sitt CV matchar med den profil som företaget letar efter. Nu är det dags för att se om det klickar även på det personliga planet. Gå in med självförtroende och se till att vara väl förberedd inför din anställningsintervju. Ta dina förberedelser ett steg längre än dina konkurrenter genom att sätta dig in i någon nyhet som rör företaget. För att känna dig extra lugn och trygg inför intervjun så kan du även förbereda dig på de klassiska intervjufrågorna och vara beredd på hur du ska svara på dessa. Sist men inte minst, ha roligt och använd din humor. Den som rekryterar är redan på det klara med att du har kompetensen för jobbet. Ha det med dig när du kliver in genom dörren. Stort lycka till!

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.6 från 76 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Jonatan Rajala
  Jonatan Rajala
  Jag har jobbat inom bemannings- och rekrytericgsbranchen i över 20 år. Efter att ha avsluta en anställning som rekryteringschef på ett mellanstort konsultföretag så frilansade jag som rådgivare vid rekryteringar. Har även skrivit ett stort antal artiklar kring rekrytering och bemanning.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna