Så gör du om du vill byta karriär

Byt karriär och upplev en nytändning i arbetslivet. Det finns många olika anledningar till varför man byter karriär. Det kan handla om att man av fri vilja och ren nyfikenhet, […]

Så gör du om du vill byta karriär

Byt karriär och upplev en nytändning i arbetslivet. Det finns många olika anledningar till varför man byter karriär. Det kan handla om att man av fri vilja och ren nyfikenhet, söker sig till något nytt. Men det kan också handla om att man tvingas söka jobb på bred front, efter att man blivit uppsagd. Oavsett anledning så kan ett karriärbyte föra med sig mycket positivt och kan även ha en accelererande effekt på ens fortsatta karriärutveckling.

Hur ska du närma sig ett karriärbyte? När du byter karriär så börjar du helt plötsligt konkurrera med andra personer på en ny del av arbetsmarknaden. Vissa branscher har starka, befintliga nätverk, där kontakter är avgörande för hur väl man lyckas. Det kan då verka svårt att ta sig in och konkurrera om jobben. Visst kan man ibland få hjälp av sitt fackförbund. Men kom ihåg att från arbetsgivarens perspektiv, så är det nästan alltid välkommet med pigga och energiska personer som kan komma in med nya infallsvinklar och se på verksamheten med nya ögon. Här ska du nu få lite tips på vägen, vad du bör tänka på och vidta för åtgärder, om du beslutat dig för att ändra riktning på din karriär. 

Be inte om ursäkt för ditt val – var stolt

Först och främst, be inte om ursäkt för att du ska byta karriär. Om ditt karriärbyte inte kommer frivilligt, så är det lätt hänt att du ser det som ett misslyckande att “behöva” byta karriär. Din osäkerhet kommer då att lysa igenom och du kommer att få svårt att övertyga din nya arbetsgivare om att du är rätt person för jobbet. Arbeta istället mentalt med att påminna dig själv om den erfarenhet du har och vilken tillgång du är på en arbetsplats. Det är dessa egenskaper som i slutändan kommer att vara viktiga för att du ska lyckas i din nya karriär. Ren fakta och branschkunskap kan du inhämta och lära dig utmed vägen, men personliga kvalitéer och personlighetsdrag kan inte anskaffas på samma sätt, utan finns redan där. 

Utöka ditt nätverk

I alla branscher är det viktigt med nätverkande. I och med sociala mediers intåg i affärslivet, framförallt med LinkedIn, så har det blivit både enklare och viktigare att nätverka. När du står inför ett karriärbyte så kommer du snabbt inse att en stor del av dina kontakter inte är lika relevanta längre. Men misströsta inte! Det finns ofta många grupper på LinkedIn som samlar branschfolk i olika syften. 

Sätt dig vid datorn och gör sökningar. Många grupper är slutna och du behöver ansöka om att bli medlem. När du väl blivit insläppt så kan du med fördel lägga till relevanta kontakter i ditt eget nätverk. Passa på att anpassa själva meddelandet där du ber om att få lägga till personen i ditt affärsnätverk. Då kan du kort beskriva dina ambitioner och vad du ämnar bidra med i branschen.

De flesta branscher har branschspecifika mässor. Besök så många du kan. Företagen är där för att prata med både kunder, partners och framtida kollegor. Det är ett ypperligt tillfälle att presentera sig och få ingångar till olika företag. Ta en titt på deltagarlistan innan du går dit och välj ut ett antal företag som du specifikt vill besöka och prata med. Även om personen som är ansvarig för rekryteringar inte finns på plats, så kan du säkert få kontaktuppgifter. Men framför allts så får du en chans att prata med framtida kollegor och höra mer om hur dom jobbar. Det här kommer att öka din förståelse för branschen och yrkesrollen. Något som du kommer att ah as tor nytta av längre fram.  

Revidera hela ditt CV

Förmodligen kommer ditt CV att behöva revideras och anpassas för din nya karriär. Om du varit en längre tid i en och samma bransch så är det sannolikt att ditt CV innehåller många facktermer och sådant som bara intresserar din tidigare bransch eller yrkesroll. Den “look and feel” som ditt CV har kan också behöva en uppfräschning. 

Ändra design

Börja med att hitta en ny design för ditt CV som känns modern och relevant för den bransch du ska jobba inom. Här på CV-mallen hittar du mängder av CV-mallar som du kan använda dig av. Låt din personlighet synas i designen av ditt CV och tänk även på att en formell bransch gärna vill se mer formella CV:n, medan en mer informell bransch gärna ser en mer lättsam design. 

Ändra innehåll

Du ska så klart utgå från ditt befintliga CV och göra anpassningar för din nya karriär. En bra metod är att försöka rensa bort sådant innehåll som är specifikt för din tidigare bransch eller yrkesroll. Sådant som din nya bransch inte är betjänta av att läsa. Här är det bra att göra skillnad på hårda och mjuka kunskaper

Fokusera på att lyfta fram de mjuka kunskaper och färdigheter du fått. Det är alltså sådana kunskaper som du lärt dig genom erfarenhet och som är mer knutna till din personlighet. Exempel på mjuka kunskaper är erfarenhet av ledarskap, erfarenhet av beslutsfattande, etc.  

Läs om hela ditt CV och försök att läsa det med nya ögon. Hur kommer någon från en ny bransch att uppfatta ditt CV? Du kan också be vänner och bekanta, som inte kan din bransch, läsa ditt CV och stryka under sådant som dom inte förstår. 

[article_usp]

Gör extra förberedelser inför intervjun

När du väl fått ordning på ditt CV och börjat söka nya jobb så är nästa steg att förbereda dig för  själva anställningsintervjun. Det är alltid viktigt att förbereda sig väl inför en anställningsintervju, men här gäller det att du gör det lilla extra. Var beredd på att få frågor om varför du vill byta karriär. Återigen så är det viktigt att du redan tidigare besvarat den frågan för dig själv och att du känner stolthet inför ditt val. Fokusera på alla de erfarenheter du har och utveckla hur du tror att dessa kan komma till nytta i din nya bransch eller yrkesroll. Om du själv är övertygad så kommer du ha lättare att övertyga andra. 

Läs på ordentligt om företaget och branschen. Försök att sätta dig in i vilka utmaningar företaget står inför, hur affärsmodellen ser ut, vilka kunder som är företagets viktigaste, osv. Ju mer information du kan inhämta, desto bättre. Om du vid intervjun kan övertyga arbetsgivaren att du redan nu börjat lära dig om branschen, så kommer bilden av dig som lättlärd och anpassningsbar att stärkas. Försök att påtala ofta under intervjun att du har lätt för att lära. Då kommer mer fokus att hamna på dina personliga kvalitéer. 

Här kan du läsa mer om hur du förbereder dig inför en anställningsintervju.  

Ha tålamod – karriärbyte kan ta tid

Låt dig inte nedslås om du inte lyckas direkt från start. Det kan mycket väl vara så att du behöver söka fler jobb än vanligt när du ska byta karriär. Du kommer dock att märka att varje intervju ger dig nya erfarenheter och att du kommer att svara lättare på de frågor du får. Ju mer du repeterar dina styrkor och din motivation för att byta karriär, desto mer trovärdig kommer du låta och desto mer självförtroende kommer du att utstråla. 

Summering

När du byter karriär så kan du få den nya energi som du behöver för att verkligen trivas med arbetslivet. För många sitter kvar på jobb som dom inte trivs med. Enbart att byta från ett jobb till ett likvärdigt jobb räcker inte alltid. Vi människor behöver ibland nya perspektiv och nya intryck. Vi behöver göra något nytt helt enkelt. Oavsett vilken bransch du jobbar i så kan du ha stor nytta av de erfarenheter du fått på tidigare jobb. Om du vill byta karriär så ska du fokusera på dessa erfarenheter och först och främst formulera för dig själv, hur dessa erfarenheter kan komma till nytta i en ny roll eller en ny bransch. 

 • Känn stolthet över ditt val att byta karriär. Se det som en ynnest för din nya bransch att den får in lite nytt blod och ny energi. Med dig får dom någon som kan se på verksamheterna med nya ögon och från nya perspektiv. 
 • Börja omgående med att utöka ditt nätverk. Du kan lägga till relevanta kontakter på LinkedIn, gå med i branschspecifika grupper och besöka mässor.
 • Revidera hela ditt CV så att det inte är för riktat mot din tidigare bransch. Ta bort alla facktermer och fokusera mer på att lyfta fram dina mjuka kunskaper. Sådant som du lärt dig av erfarenhet och som kan komma till nytta i alla typer av jobb. Glöm inte att uppdatera designen. 
 • Förbered dig till max inför din intervju. Läs på om företaget och branschen och var beredd på att behöva förklara vad som motiverar dig att byta bransch eller yrkesroll. 
 • Sist men inte minst, ha tålamod. Det är inte helt enkelt att byta karriär och förmodligen kommer du att behöva gå på några intervjuer innan det lossnar. Men för varje intervju som du går på så kommer du inse att du lär dig svara bättre och mer självsäkert på frågorna.
Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 3.7 från 55 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Jonatan Rajala
  Jonatan Rajala
  Tidigare rekryteringschef med 20 årig erfarenhet från rekryteringsbranschen. Rådgivare kring rekryteringsfrågor och frilansskribent av artiklar inom jobbsökande.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna