Så hittar du ett jobb som passar din personlighet bäst

Alla personer passar inte till alla yrken – så är det bara. En del yrken kräver en viss utbildning eller erfarenhet samtidigt som en del personligheter är mer eller mindre […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
Så hittar du ett jobb som passar din personlighet bäst

Alla personer passar inte till alla yrken – så är det bara. En del yrken kräver en viss utbildning eller erfarenhet samtidigt som en del personligheter är mer eller mindre lämpade för vissa branscher. Det finns mycket som påverkar hur väl du sköter ditt jobb. Några exempel är hur engagerad, intresserad och lämpad du känner dig.

Du är inte ensam om att fråga dig hur du ska göra för att komma på vad du egentligen vill, vilka jobb som passar dig, hur du hittar ett jobb som motiverar dig och hur du egentligen tar dig dit. I den här texten ska vi försöka hjälpa dig att komma ett steg närmare svaren.

Ta reda på vem du är som person

För att du ska hitta ett jobb som passar dig behöver du veta så mycket som möjligt om dig själv – du behöver bli en expert. Ingen annan vet bättre vem du är än du själv, om du är helt ärlig mot dig själv. Först när du vet mer om dig själv kan du enkelt hitta jobbet som passar dig. Det du kommer fram till blir en slags kompass som styr dig i dina framtida val.

Du kan lära dig mer om dig själv genom att reflektera och skriva en lista i följande steg. Börja med dina styrkor, vad du är bra på och tycker är roligt. Bestäm därefter vilka dina värderingar är, vad som driver dig och vad du tycker är viktigast i livet. Skriv till sist ner dina erfarenheter, saker, personer och situationer som gör dig glad, inspirerar dig och varför. Fråga även familj och vänner hur de skulle beskriva dig och vilka branscher de tror att du skulle passa bra inom.

Gör personlighetstester och läs mer om passande yrken

Det finns många personlighetstester att få tillgång till på Internet. De vanligaste och mest populära är uppbyggda enligt Myers-Briggs Type Indicator som kategoriserar personligheter utifrån olika egenskaper, som i sin tur har bakgrund i Carl Jungs teorier. Du kan läsa mer om personlighetstester här. Arbetsförmedlingen har några simpla tester du kan göra för att ta reda på vilka yrken som passar dig. Vi har tagit fram ett lite mer utförligt personlighetstest som du gör helt gratis som medlem. När du gjort testerna kan du läsa mer om olika yrken, bland annat vilka arbetsuppgifter som hör till de och vilken utbildning som kan krävas.

Rör dig utanför din comfort zone

Om du har hållit dig innanför din bekväma comfort zone under en längre tid så kan det vara svårt att ta steget och röra dig utanför den. Detta kan vara en anledning till varför vi inte gör saker och ting – för att vi tror att vi inte kan eller känner oss bekväma i vår nuvarande situation. Det kan även vara så att andra människor intalat oss att det inte går. Men du vet aldrig förrän du försökt.

Om det finns saker du vill prova på, yrken som du drömmer om men är osäker på om det verkligen passar dig – så utmana dig själv! De personliga gränserna är oftast inbillade och du kan komma längre än vad du tror. Om du börjar förstå vad du vill göra samt vilket område eller vilket yrke som lockar dig, genom reflektionerna du gjorde tidigare, så bör du ta dig dit – om det är dit din inre röst kallar.

Omge dig med människor som inspirerar dig

Personer i din omgivning har stor påverkan på dig. Om du umgås med människor som själva inte trivs på sina jobb, som känner sig besvikna, trötta och oengagerade, så kommer de smitta av sig på dig. Hitta därför människor som du ser upp till, som är passionerade, som redan har hittat sina drömjobb och som gör det du vill göra. Då kommer du uppleva det lättare att själv göra aktiva och medvetna val för att ta dig dit du vill.

Skapa ett CV som tar dig till drömjobbet

När du funderat mer på vilka yrken som kan passa dig bäst så är det dags att göra ett bra CV som ökar dina chanser att ta dig till ditt mål. Detta kan du enkelt göra genom att skapa ett konto på CV-mallen.se och börja fylla i dina uppgifter. Spara ditt CV, skicka det till arbetsgivare inom din bransch och påbörja din resa framåt!

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 3.9 från 53 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna