Du har varit på anställningsintervju. Förhoppningsvis gick den bra och du känner att du gjorde bra ifrån dig. Det brukar dock inte ta speciellt lång tid förrän glädjen över den lyckade intervjun övergår i en spänd väntan. Kanske till och med en känsla av misströstan och tvivel, i väntan på på återkoppling. Det finns dock flera sätt att dels dämpa sin egen oro, samtidigt som man ger sig själv ännu bättre möjligheter att faktiskt kamma hem jobbet. Ett av dessa sätt är tackmailet efter intevjun. Vi ska nu gå igenom vad det är och hur man kan använda det på bästa sätt.
När ska man skicka ett tackmail?
Tackmailet är som sagt ett av flera verktyg man kan jobba med för att följa upp sin intervju. Det som utmärker tackmailet är att det är någonting man bör göra i nära anslutning till intervjun. Man ska alltså inte skicka ett sådan mail flera dagar efter intervjun. Vi rekommenderar att man skickar mailet redan samma dag som intervjun eller allra senast dagen efter. Väntar man längre än så, ja då lämpar sig kanske ett uppföljnings-email bättre. Men det kommer vi till i senare artiklar.
Skapa ett professionellt digitalt CV
- Rekryterarnas rekommenderade CV-mallar
- CV-mallen.se ger dig fler intervjuer
- Gratis konto direkt på några sekunder
- Rekryterarnas rekommenderade CV-mallar
- CV-mallen.se ger dig fler intervjuer
- Gratis konto direkt på några sekunder
Vad ska ett tackmail innehålla?
Det är alltid en svår avvägning att göra när man ska bestämma sig för hur formellt ett tackmail ska vara. Mailet i sig är ju ganska enkelt, det handlar om att tacka för intervjun helt enkelt. Men självklart vill man passa på att förmedla mer information än så, samt förhoppningsvis få tillbaka någon form av feedback från den som höll i intervjun. Försök att bygga vidare på den stämning som infann sig under intervjun. Hade ni ett väldigt formellt samtal eller var det en mer avslappnad konversation? Låt det vara vägledande för hur formellt själva tackmailet ska vara.
Det finns en uppsjö av färdiga mallar på nätet för hur man skriver det perfekta tackmailet. Titta på dom och låt dig inspireras. Men kom ihåg att skriva din egen text. Inled med några korta fraser där du tackar för en bra intervju. Sedan kan du alltid återkoppla till sådant som ni pratade om under själva intervjun. Du fick säkert frågan om varför du tycker att rollen som du söker är intressant. Du kan då i mailet formulera dig ungefär så här:
“Som jag sa under vårt samtal idag så blev jag tidigt intresserad av rollen redan när jag läste den första arbetsbeskrivningen. Nu känner jag mig ännu mer intresserad och känner starkt att jag skulle kunna tillföra mycket energi och kreativitet till gruppen.”
Det här hjälper arbetsgivaren att komma ihåg ert samtal och förstärker även intrycket att du verkligen är intresserad.
Läs även: Den stora guiden till att skriva ett perfekt CV
Mallar för brev och CV hjälper att profilera
Kanske använde du en av dessa cv-mallar när du skapade CV och ansökte om jobb. Tänk på vilken tonalitet och vilket språk du skrev i ditt CV och personliga brev. När du skriver brev, email eller annan kommunikation i en rekryteringsprocess är det bra använda likadan tonalitet och språk i varje kontakt. Rekryteraren profilerar dig som kandidat och skapar sig en bild av dig. I CV-byggaren kan du välja inriktning mot enkel, professionell eller en specifik yrkesgrupp.
En snabb checklista för ditt tackmail
När du skriver ett tackmail finns det några ingredienser som du inte bör glömma.
- Tilltala personen med namn i början av mailet. Exempelvis “Hej Markus,”
- Undvik ursäktande formuleringar så som “Jag vill bara säga att..”
- Återkoppla till något konkret ni diskuterade under intervjun.
- Sätt ord på din entusiasm och beskriv varför du är så positiv.
- Avsluta med en korrekt signatur med ditt fullständiga namn och ditt telefonnummer.
Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel här. Det viktigaste är att du skickar iväg mailet. Personen som tar emot det kommer att notera att du är på tå och att det du sa under intervjun inte bara var tomma ord.
Stilla din nyfikenhet genom att fråga om nästa steg
Med ett tackmail har du också ett förträffligt tillfälle att passa på att höra dig för om vad nästa steg kan vara – och på så sätt också få en värdefull hint om hur du ligger till i konkurrensen. Avsluta mailet med en fråga:
“Återkom gärna med information om vad eventuellt nästa steg i processen är.”
Förhoppningsvis kommer ditt tackmail att resultera i ett svar och där kan du i bästa fall få ett svar som indikerar att du är aktuell för nästa steg. Alternativt att du får veta att dom vill invänta processen och genomföra fler intervjuer, innan det blir aktuellt att besluta om nästa steg.
Summering
Ett tackmail bör alltid skickas efter en intervju där man känner att man själv vill gå vidare. Det tar bara några minuter i anspråk och innebär en tydlig signal från dig till arbetsgivaren – att du är intresserad och på tå. Det behöver inte vara något långt mail utan räcker gott och väl med några korta rader där du tackar för ett trevligt möte. Det här kan vara avgörande för om du i slutändan får jobbet eller ej. Så vad väntar du på? Är du nyss hemkommen från en intervju? Sätt dig direkt och skriv ditt tackmail. Stort lycka till!