Snabbguide i 3 delar: Så levererar du på intervjun

Behöver du några sista förberedelser inför din intervju? Då har vi den ultimata snabbguiden just för dig. Gå igenom dessa tre delar - det tar bara några minuter av din tid - och du kommer ge dig själv bättre förutsättningar till din intervju. Du kommer öva dig på vad du ska säga, vad du bör fokusera på och hur du ska säga det.

Johanna Grundin
Johanna Grundin
Snabbguide i 3 delar: Så levererar du på intervjun

Intervjun är utan tvekan det viktigaste momentet under en rekryteringsprocess. Genom att arbeta med CV:t kan du se till att bli kallad på många intervjuer. Men för att vinna det där åtråvärda kontraktet så behöver du leverera på intervjun. Det är inte alla intervjuer som leder till ett jobb, så enkelt är det. Om du varit ute i arbetslivet ett tag så har du förmodligen upplevt hur det är att få ett nej. Nu ska vi se till att öka dina chanser att få ett ja!

Del 1: Lägg ribban genom att inleda intervjun på bästa sätt 

Inledningen är extremt viktig under en intervju. Som bekant bildar vi människor oss en uppfattning mycket snabbt när vi träffar en person för första gången. Du behöver göra ett intryck så snabbt som möjligt och det börjar redan när du träffar rekryteraren i korridoren. När ni sedan slagit er ned och småpratat lite, så kommer förmodligen rekryteraren att be dig beskriva din bakgrund. 

Beskriv din karriär i korta ordalag

I ditt CV bör du ha en inledning som beskriver vem du är och vad du har för erfarenheter. Om inte, skriv en sådan. Lär mer om att skriva inledningen till ditt CV här. Ta nu din inledning och träna på att beskriva den verbalt. 

Beskriv ditt varumärke

Varför bör man anställa just dig? Vad är företagets “return of investment” (ROI). Det här är kärnan av hela intervjun om man ser det från rekryterarens perspektiv. Om du lyckas närma dig den här frågeställningen redan i ett tidigt skede och förklara hur du kan bli en tillgång för företaget samt vilket värde du tillför – då kommer definitivt rekryteraren spetsa öronen. 

Vem är du som ledare?

Om du söker en position i en ledande befattning så kommer rekryteraren vara nyfiken på vem du är som ledare. Föregå rekryterarens frågor genom att med egna ord berätta vilken ledarskapsstil du identifierar dig med. 

Beskriv din personlighet

Ta fram adjektiv som beskriver dig på bästa sätt. Tänk efter noga och se till att nämna dom under intervjun. Om du tidigare gjort personlighetstester, så brukar dessa ge förslag på just adjektiv. Ta en titt i dina gamla rapporter för att se om det finns något som känns representativt för dig. 

Nämn om du arbetat för välkända varumärken

Inom marknadsföring pratar man ofta om strategiska allianser, där två varumärken ger varandra draghjälp genom att kopplas samman i olika kampanjer. På samma sätt kan ditt varumärke stärkas om du tidigare arbetat med ett välkänt varumärke. Då förs egenskaperna som förknippas med det varumärket samman med ditt personliga varumärke. Det kan så klart både vara positivt och negativt, så tänk efter noga innan om du ska lyfta fram detta eller tona ned det.

Har du gjort avtryck?

Arbetslivet är ju generellt ganska händelsefattigt. Man jobbar på från dag till dag och det händer sällan något extraordinärt. Men då och då händer det faktiskt saker som sticker ut och som gör att vi behöver ta oss i kragen och leverera. Gräv i ditt eget minne efter en sådan situation och lär dig berätta historien om när du gjorde skillnad i en situation som var kritisk för företaget. 

Del 2: Visa ditt värde genom att berätta om dina framgångar

Rekryterare använder sig ofta av någonting som kallas för en beteendebaserad intervjuteknik. Syftet med den här tekniken är att få den som blir intervjuad att med egna ord, med exempel från verkligheten, besvara frågorna som ställs. Istället för att personen får berätta hur bra hen är på att lösa vissa situationer, så strävar alltså rekryteraren efter att få personen att ge exempel på en situation där kompetensen verkligen kommit fram. 

Det här är en modern intervjuteknik och om du lär dig bemästra den genom att leverera bra svar, med exempel från verkligheten, så kommer du definitivt att ha ett försprång gentemot dina konkurrenter. 

Framgångshistorier finns det säkerligen gott om i din karriär. Du behöver bara rota i minnet och tänka tillbaka på vad som hände. Gå igenom ditt CV för att hjälpa minnet på traven. 

Gå igenom ditt CV

När du går igenom ditt CV så bör du titta på varje punkt och försäkra dig om att du kan stå för varje påstående. Du behöver vara beredd på alla typer av frågor som rör varje punkt. Om det finns några oklarheter så kommer du förmodligen att få frågor på det. 

Utveckla resonemang kring ditt CV verbalt

Gå igenom ditt CV på nytt och försök att utveckla varje punkt verbalt. Det är en sak att formulera en erfarenhet i skrift och en helt annan att nämna den under en intervju. Sätt dig med ditt CV och läs högt för dig själv, samtidigt som du utvecklar dina stycken så att de låter bra i tal.

Addera viktig information till dina framgångshistorier

Gör det enklare för rekryteraren att sätta dina erfarenheter och kunskaper i relation till sin verklighet. Ta alla dina bedrifter och erfarenheter och addera kvantitativa och konkreta element, som gör det du säger mätbart. Då får dina framgångshistorier en extra dimension, mer tyngd och en större relevans. 

Del 3: Addera ett visuellt element till intervjun

Var inte rätt att ta ut svängarna under intervjun. Förbered material precis som om du förberedde en presentation på jobbet. Det kan vara en PowerPoint eller utskrivna slides. Du kommer definitivt att göra ett positivt intryck på rekryteraren, så länge du levererar en bra presentation. Den som håller i intervjun vill se som höra om exempel från verkligheten och kan man komma mer nära verkligheten än en äkta och verklig presentation?

Bevisa att du är en “perfect match”

Med hjälp av din presentation så kan du visa ännu tydligare hur din kompetens och dina erfarenheter matchar med de krav som rollen du söker ställer. Här kan du med fördel använda dig av nyckelord. Vilka nyckelord identifierar du i beskrivningen av rollen du söker? Återfinns dessa i ditt CV? Visa i så fall det i din presentation. Utfört på rätt sätt så kan det här här bli det som fäller avgörandet och ger dig jobbet.

Håll det enkelt

Din presentation ska vara enkel och avskalad. Nöj dig med några kortfattade punkter och grafiska inslag. En för lång presentation kan få motsatt effekt. Den som lyssnar blir trött och tappar intresset. Du framstår som socialt inkompetent och riskerar att gå miste om jobbet. 

Använd samma färg och design från ditt CV

Vi har många gånger tidigare varit inne på personal branding – det vill säga personligt varumärkesbyggande. Det är viktigt att ha en noga genomtänkt design för ditt CV, ditt personliga brev och din e-post. Det ska vara konsekvent och det ska finnas en röd tråd. 

I samband med din presentation under intervjun så har du en ypperlig chans att stärka ditt varumärke ytterligare. Bara genom att välja samma färger i temat på din presentation och samma typsnitt som i ditt CV, så stärker du ditt varumärke. Därför rekommenderar vi att du använder dig av en gratis CV mall för att underlätta arbetet.

Summering

Intervjun är viktig i jakten på drömjobbet. Genom att arbeta med CV:t och det personliga brevet kan du öka dina chanser att bli kallad på en intervju. Men det är egentligen först då som du har möjlighet att göra det intryck som krävs för att du seriöst ska övervägas som en kandidat för det jobb du söker.

Intervjuteknik är någonting som ständigt förändras. Många rekryterare idag ställer öppna frågor och vill att den som blir intervjuad berättar med egna ord och med exempel från verkligheten om olika situationer där denne visat prov på kunskaper, erfarenheter och kvaliteter. Det här kallas för beteendebaserad intervjuteknik.

Genom att se till att din inledning på intervjun är väl genomtänkt, ser du till att ge dig själv en bra start. Gå igenom punkt för punkt i ditt CV. Träna på att med egna ord och i tal beskriva vad du jobbat med, vad du lärt dig och vad du tillfört företagen. Bli expert på att beskriva vilket värde du tillför. Se dig själv som en investering som företaget gör. Hur kommer den investeringen att återbetala sig?

Öva in framgångshistorier som beskriver hur du i vissa situationer gjort någonting extraordinärt. Det är sådana historier som rekryterare vill att du ska berätta. Kom ihåg att försöka inkludera kvantitativa inslag, så att det blir enklare för en utomstående att sätta sig in i proportionerna och vikten av dina prestationer. 

Vill du sticka ut lite extra och verkligen ge konkreta exempel från verkligheten? Ta då verkligheten till intervjun genom att bjuda på en äkta presentation, med PowerPoint-slides och grafik för att visa hur just du matchar med det jobb du söker. Inte nog med att du på ett tydligt sätt definierar varför just du är rätt person för jobbet, så ger du också rekryteraren chansen att se hur du genomför en presentation. Det här kommer – om det genomförs på rätt sätt – definitivt att få dig att sticka ut från mängden. 

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4 från 38 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Johanna Grundin
  Johanna Grundin
  Johanna brinner för rekrytering och skriver betydelsefulla och givande texter kring jobbsökande. Har du några frågor till Johanna är du välkommen att kontakta kundtjänsten.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna