Snart nyexaminerad? Här är fyra tips för att landa ditt första jobb!

Om du är en student som vill förändra världen kan det vara svårt att veta var du ska börja. Framför allt kan det kännas spänt när du väl ska söka […]

Snart nyexaminerad? Här är fyra tips för att landa ditt första jobb!

Om du är en student som vill förändra världen kan det vara svårt att veta var du ska börja. Framför allt kan det kännas spänt när du väl ska söka ditt första riktiga jobb.
Det är okej – lyckligtvis finns det massor av hjälp att få!

1. Ta reda på vilket jobb du vill ha.

Även om det låter som en självklarhet är det inte alltid lätt att pricka in den exakta rollen man vill ha efter sin utbildning. Innan du börjar söka borde du bestämma dig för vilket jobb du ska leta efter. Det finns inget mindre produktivt än att dyka rakt in i din jobbsökning utan att ha ett riktigt fokus.

Att bestämma vilket jobb du vill ha efter universitetet blir enklare för vissa akademiker än andra. Men genom att göra en lista över vad som är viktigt för dig och genomföra lite research är du bra rustad för att starta jobbsökningen. Vi rekommenderar även att du tar hjälp av statistik från till exempel SACO’s årliga rapporter. Där kan du se vilka jobb som kommer att dominera marknaden, samt hur konkurrensen för olika yrkesgrupper förväntas att bli om fem år. På så sätt kan du redan under din studietid planera för vilka studentjobb du ska rikta in dig på för att ha en solid erfarenhet när du tar examen vilket gör det lättare att landa drömjobbet.

Spara pengar till olika livssituationer

Börja med att dokumentera dina färdigheter, erfarenheter och kvalifikationer. Detta kommer inte bara att fungera som grunden för ditt CV, utan också ger dig en uppfattning om vad du faktiskt kan göra. Ange sedan vilken typ av jobb du vill ha just nu. Skapa en lista med viktiga kriterier, som vilken bransch och plats som passar dig bäst. Skapa sedan en annan lista över ”nice to have’s” i en roll, som företagskultur och arbetstid.

Du bör också ta dig tid att överväga var du vill vara vid den här tiden nästa år och om fem år. Detta hjälper dig att väga upp om jobbet du söker idag ger dig hävstångseffekten för karriärutveckling.

2. Använd olika verktyg för ditt arbetssökande.

Det finns många sätt att söka efter ett jobb, och det är viktigt att du väljer de kanaler som passar dig. Ett sätt att hitta ett jobb efter universitet är genom rekryteringsbyråer och jobbportaler.

Andra verktyg för arbetssökning inkluderar arbetsgivarnas egna webbplatser, sociala medier och självklart ditt personliga nätverk. Du kan använda så många resurser som du vill, se bara till att inte överväldiga dig själv och välj en sökprocess som du kan hantera.

Student arbetar på dator

3. Få ditt CV att glänsa.

Ditt CV är din första kontakt med arbetsgivare och idag finns det massvis av hjälp för att bygga ett attraktivt CV.

Om du studerar eller är nyutexaminerad, kan det vara så att din yrkeserfarenhet är praktiskt taget obefintlig. Det kan därför vara bra att anpassa rubriken “Anställningar” i din anställningshistorik till ”Projekt och anställningar”. Här kan du detaljerat beskriva projekt och korta uppdrag som du har genomfört inom eller utanför universitetet, på samma sätt som om du skulle vara anställd. Detta kommer att kompensera för din brist på arbetslivserfarenhet. Du kan också lägga till en ”Hobbies och intressen” sektion till slutet av ditt CV, förutsatt att det lägger till mervärde.
Kom ihåg att du alltid ska skräddarsy ditt CV till jobbet du söker för att visa att du är en lämplig kandidat. Använd jobbannonsen som inspiration och se till att ditt CV speglar de krav som anges.

4. Förvänta överraskningar!

För att landa ditt första jobb efter universitetet borde du se till att veta vad du kan förvänta dig efter att ansökningen är skickad. Den vanliga rutten för en framgångsrik process inkluderar att bli inbjuden till en intervju, eventuellt inbjuden till en andra intervju, följt av ett jobberbjudande.

Det fungerar dock inte alltid så här. Du kan bli ombedd att ta ett psykometrisk test eller göra en presentation under en intervju. Bekanta dig med alla möjliga resultat av din ansökan, så att de kommer inte som en överraskning och så att du alltid kan visa din bästa sida. Du kan till exempel förbereda för olika typer av intervjuer och vanliga frågor, och skapa några uppföljningsmallar om du inte hör något tillbaka från arbetsgivaren. Den perfekta kandidaten är oftast en mix av rätt kompetenser och rätt personlighet. Även om du saknar vissa meriter, kan du väga upp för det genom att vara säker på att du är rätt person för jobbet och ha argument för det.

Om du misslyckas, reflektera över din ansökan för att se var du kanske har gått fel och framför allt – håll dig positiv och proaktiv. Arbetsgivare letar ständigt efter nya talanger och den perfekta möjligheten för dig kan ligga precis runt hörnet!

Innehållsförteckning
    Fler artiklar om: Söka jobb

    Prova vår professionella CV-byggare

    Fler artiklar som denna
    Anders använde sin hobby och fick jobb
    Anders använde sin hobby och fick jobb

    Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

    Extrajobb – För dig som är ungdom
    Extrajobb – För dig som är ungdom

    Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

    Jobb efter gymnasiet
    Jobb efter gymnasiet

    Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]