Nytt år – dags för ett nytt jobb 2018?

Ett nytt år kan ses som en nystart – inte bara när det gäller ditt privatliv men även din karriär. Om du upplever att du inte utvecklas som du vill […]

Thomas Gustafssons
Thomas Gustafssons
Skribent CV-mallen.se
Nytt år – dags för ett nytt jobb 2018?

Ett nytt år kan ses som en nystart – inte bara när det gäller ditt privatliv men även din karriär. Om du upplever att du inte utvecklas som du vill på ditt nuvarande jobb, om arbetet känns tråkigt eller jobbigt eller om du helt enkelt längtar efter en förändring så är den här tiden på året ett perfekt tillfälle att göra något åt saken!

Nu är det dags att ta tag i ”Projektet nytt jobb” – och möjligheterna är oändliga. Dags att lämna 2017 bakom dig och ta chansen att göra om och göra rätt.

Fundera på vad du egentligen vill

Innan du börjar planera för hur du ska hitta ditt nya jobb måste du identifiera vad du egentligen vill. Fråga dig själv vad som ska bli annorlunda i år jämfört med förra året, vilka slags människor och arbetsuppgifter du vill arbeta med och i vilken arbetsmiljö du trivs bäst. När du tagit reda på detta är det nämligen enklare att veta vad du ska fokusera på för att nå dit.

Om du har svårt att tänka ut vad du vill så prova att fundera på vad du inte vill. Känner du att det är något som skaver i ditt nuvarande arbete så vet du vad du ska undvika i ditt nästa jobb. Var ärlig och lyssna på dig själv nu. Du gör ett bättre arbete om du gör något du trivs med, så ta dig tid att fundera genom detta ordentligt. Ett annat tips kan vara att göra ett personlighetstest som kan visa dig sidor hos dig själv som du inte tänkt på att du haft och ge dig en bra fingervisning kring vart du borde ta dig i ditt jobbsökande.

Gör en handlingsplan för projektet

Stora projekt kräver ofta en handlingsplan. Det ger en överblick över vilka aktiviteter som ska göras, vilka steg som ska tas och hur tidsplanen ser ut. Börja med att analysera den situation du befinner dig i nu; var jobbar du idag, vilka arbetsuppgifter har du, vilket ansvar innebär jobbet och vilken erfarenhet har du med dig sedan tidigare?

Nu är det dags att skapa konkreta mål, både stora och små samt på lång sikt och kort sikt, som för dig framåt till det jobb du vill ha. Sätt deadlines på målen och fundera även på vilka hinder du kan komma att stöta på och förbered dig för hur du ska ta dig över dem.

Lär dig att fokusera rätt och hitta bra rutiner

Det är inte ovanligt att tappa motivation ett tag efter ett nytt projekt påbörjas. Det är därför bra att ha bra rutiner som inspirerar dig att fortsätta; eftersom förändring tar tid och energi. Ett nytt och effektivt arbetssätt kan exempelvis innebära att läsa och svara på mejl på fasta tider, att hålla det städat omkring dig, att passa på att arbeta när du kommit in i bra flow och att prioritera bra.

Jobba med aktiviteterna i din handlingsplan när det passar dig bäst. Om du vet att du presterar bäst på kvällen så gör det då och om du trivs bäst i soffan så bär med dig datorn dit. Huvudsaken är att du till slut når dit mål; vägen dit är inte lika viktig. Sätt konkreta mål som du vill uppnå varje vecka och skriv en lista över dagens agenda. Det kan exempelvis handla om vilka jobb du ska söka eller personer du ska ringa upp.

Hitta stöd och hjälp i ditt jobbsökande

Våga be om hjälp i ditt jobbsökande. Du behöver inte vara helt själv utan kan ta hjälp av Arbetsförmedlingen, bemannings- och rekryteringsföretag samt söka information på Internet som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande. Prova att kontakta arbetsgivare direkt som du vill arbeta hos via en spontanansökan och nätverka.

De flesta jobben tillsätts via kontakter så berätta för din omgivning att du söker nytt jobb. Inventera ditt nätverk och fråga familj och vänner om de vet något jobb som passar dig. Glöm inte bort att ta pauser i ditt jobbsökande; en fika på stan eller ett biobesök med en kompis kan vara precis du behöver för att hitta motivation att fortsätta leta efter ditt nya jobb!

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.9 från 30 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna