Ta kontakt innan arbetsintervjun och öka dina chanser att få jobbet

Inför en stundande arbetsintervju så finns det en rad olika förberedelser som du kan göra för att öka dina chanser att få jobbet. Internet fullkomligen kryllar av bra tips och […]

Jonatan Rajala
Jonatan Rajala
Ta kontakt innan arbetsintervjun och öka dina chanser att få jobbet

Inför en stundande arbetsintervju så finns det en rad olika förberedelser som du kan göra för att öka dina chanser att få jobbet. Internet fullkomligen kryllar av bra tips och användbara metoder för just det här ändamålet. Här vill vi lyfta fram en av de allra viktigaste förberedande aktiviteterna – nämligen att ta personlig kontakt med den som ska hålla i intervjun. Det här ska göras innan själva intervjun och syftet är att ge dig själv en bättre möjlighet att sticka ut från mängden.

Det är inte ovanligt att man blir kallad på en intervju utan att ha haft någon personlig kontakt med den som ska hålla i själva intervjun. Kanske hade man den inledande kontakten med en rekryterare eller någon från HR-avdelningen. När man passerat det första steget och blir kallad på intervjun så är det sannolikt att det är den rekryterande chefen som tar vid. 

Du har kommit till intervjun – nu ska din personlighet fram

Att du blivit kallad på intervjun visar att du har rätt kompetens för jobbet du söker. Men om det inte är ett VD-jobb inom kosmetikabranschen med stationering i Gislaved som du sökt, så kan du räkna med att det finns fler sökande med samma kompetens som du. Nu gäller det alltså att sticka ut från mängden. Vi ska nu titta på hur du genom att ringa ett enkelt samtal till den som ska hålla i intervjun, på ett konkret sätt kan öka dina chanser att få jobbet.

När ska du ringa?

Det finns inte något exakt svar på när du ska ringa. Det som ska avgöra timingen är vad du tänkt ta upp i samtalet. Vi återkommer till det senare, men det är viktigt att du har ett syfte med samtalet. Du ska inte ringa utan tydlig anledning. Här är några tips på vad du kan ta upp i samtalet:

 • Relevanta frågor om tjänsten
 • Pitcha ditt eget CV
 • Uttryck din positiva känsla för jobbet
 • Berätta hur du tror du kan bidra till teamet

Du kan mycket väl göra en kombination av alla ovanstående punkter. Det viktigaste är att du låter din personlighet komma fram. Om du känner dig trygg med att på ett spontant sätt förmedla hur entusiastisk du är inför intervjun, så gör det! Du har allt att vinna på att göra det. Det visar att du inte är rädd för att visa vad du vill och det visar också prov på driv och engagemang. 

Ett samtal av den här typen kan du i princip göra när som helst, efter att du blivit kallad på intervjun. Förmodligen har den rekryterande chefen ett antal intervjuer inplanerade för tjänsten. Ju mer du kan gör för att den som ska intervjuar dig skapar sig en positiv bild av dig, desto större försprång har du när du väl kommer till intervjun. 

Glöm inte att hänvisa till samtalet under intervjun

När du väl samlat mod och genomfört ditt samtal kan det vara lätt att tänka att uppdraget är slutfört. Kanske är du nöjd med hur samtalet fortlöpte och kände att du klickade med den andra personen på ett positivt sätt. Då är det högst troligt att den andra personen kände likadant. Men det är trots allt inte någon garanti för att, när intervjun väl hålls någon vecka senare, att den som håller i intervjun kopplar ihop just dig med det där samtalet. Det är den bistra verkligheten. Därför är det av yttersta vikt att du under själva intervjun återkopplar till ert samtal. Det räcker ofta med att du säger något i stil med att “som jag sa när vi pratade i telefon förra veckan, så är jag extremt entusiastisk inför den här intervjun”, eller att du på något annat sätt hänvisar till samtalet. Då kommer personen mitt emot automatiskt att koppla ihop den känsla som infann sig under samtalet, med det samtal ni har nu.

Summering – Samtalet som fäller avgörandet

Vi har tidigare varit inne på hur man kan öka sina chanser att bli kallad på en intervju genom att ringa till företaget i fråga. Här vill vi lyfta fram vikten av att göra samma sak igen, när man väl blir kallad på en intervju. I och med att det med största sannolikhet är en ny person man ställs inför, så behöver man göra samma sak igen för att återigen sticka ut från mängden, göra ett starkt första intryck, uppvisa entusiasm och driv, osv. På så sätt ökar man sina chanser att få drömjobbet!

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.5 från 52 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Jonatan Rajala
  Jonatan Rajala
  Jag har jobbat inom bemannings- och rekrytericgsbranchen i över 20 år. Efter att ha avsluta en anställning som rekryteringschef på ett mellanstort konsultföretag så frilansade jag som rådgivare vid rekryteringar. Har även skrivit ett stort antal artiklar kring rekrytering och bemanning.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna