Tänk på detta innan du väljer ditt nästa extrajobb

Ett extrajobb kan vara ett bra sätt att dryga ut kassan under studietiden eller att bygga upp din arbetslivserfarenhet med. Om du har tur att få fler än ett jobberbjudande […]

Tänk på detta innan du väljer ditt nästa extrajobb

Ett extrajobb kan vara ett bra sätt att dryga ut kassan under studietiden eller att bygga upp din arbetslivserfarenhet med. Om du har tur att få fler än ett jobberbjudande samtidigt så bör du fundera noga innan du bestämmer dig för vilket jobb du ska välja. Tacka inte ja utan att tänka dig för bara för att du får ett erbjudande – utan ta en funderare på vilket jobb som kan vara bäst för dig innan du skriver på anställningsavtalet.

Jämför jobberbjudanden du får

Det är du som bär ansvar för var du bestämmer dig för att arbeta och det finns en rad faktorer som kan påverka vilket jobb du väljer. Det första, och kanske mest självklara, du kan göra är att ställa de frågor du undrar över på arbetsintervjun. Sedan bör du jämföra jobberbjudandena genom att skriva upp deras för- och nackdelar.

Det är du som bär ansvar för var du bestämmer dig för att arbeta och det finns en rad faktorer som kan påverka vilket jobb du väljer. Det första, och kanske mest självklara, du kan göra är att ställa de frågor du undrar över på arbetsintervjun. Sedan bör du jämföra jobberbjudandena genom att skriva upp deras för- och nackdelar.

Vi ger dig här några tips på saker du kan tänka på innan du väljer ditt extrajobb.

1. Hurdan är företagskulturen?

Du ska kunna trivas på ditt nya jobb. Ta därför reda på allt du kan om företagskulturen. Om du föredrar att arbeta efter strikta policys och du upptäcker att arbetet du sökt erbjuder mer fria tyglar så kan det vara något som pekar på att du bör välja ett annat jobb. Fundera på hur du vill utföra ditt arbete och vilka slags riktlinjer du vill arbeta efter.

2. Vilken storlek har företaget och vilka intryck får du av det?

Beroende på vad ditt mål med extrajobbet är så kan storleken på företaget påverka vilket jobb som är lämpligast för dig. Kanske söker du dig till ett mindre företag där du kan få större frihet och lära känna dina kollegor närmare, eller till ett större företag som erbjuder stora utvecklingsmöjligheter och breddat kontaktnät. Om du får möjlighet, be gärna att få träffa dina blivande kollegor för att känna efter om du skulle kunna passa in i gruppen.

3. Går det att kombinera extrajobbet med dina övriga aktiviteter?

I anställningsavtalet ska de villkor som rör din anställning stå med. Det kan gälla din lön, olika förmåner, semester, uppsägningstid samt omfattning. Det är viktigt att ni båda skriver under anställningsavtalet – och håll dig borta från företag som inte ens erbjuder ett avtal. Var noga med att du inte tar dig an mer jobb än vad du klarar av. Arbetet ska kunna kombineras med studier och andra aktiviteter du har på gång utan att du för den delen jobbar ihjäl dig.

4. Hur ser löneutvecklingen ut?

Fundera på hur viktig lönen är för dig. Lönen ska motsvara din kompetens och erfarenhet. En del jobb innebär prestationsbaserad bonus utöver lönen. Om du känner att detta kan vara en motivationsfaktor till att jobba så kan den sortens jobb vara lämplig för dig. Andra jobb kan innebära bättre förmåner istället för lön som kan locka istället. Om du studerar kan du fråga CSN om hur mycket du kan arbeta utifrån din studietakt utan att ditt studiemedel påverkas. För att få rätt lön och bli nöjd med den ersättning du får för jobbet du gör är det viktigt att du löneförhandlar. Det är lite av en vetenskap att löneförhandla och har du aldrig gjort detta tidigare är det extra viktigt att du läser på ordentligt om hur du löneförhandlar som student.

5. Hur långt kommer du ha till jobbet?

Många är vana vid att pendla till jobbet men att spendera flera timmar varje dag i bilen eller i kollektivtrafiken kan få vem som helst att tappa humöret. Trafikköer och sena tåg innebär inte bara att det tar längre tid att ta sig till och från jobbet; längre resor innebär också ökade
kostnader. Ha detta i åtanke när du undersöker lön och förmåner till jobben du blir erbjuden. Kanske kan du arbeta på tåget eller få tjänstebil? Om jobbet innebär att du blir tvungen att flytta – hur kommer detta påverka din familj?

En sammanfattning

Så, för att sammanfatta det vi gått igenom; företagskulturen, storleken på företaget, hur det går att kombinera med dina övriga aktiviteter, hur löneutvecklingen ser ut samt hur långt du kommer ha till jobbet är fem saker du bör tänka på innan du väljer extrajobb.
Lycka till!

Innehållsförteckning:
  Fler inlägg om: Söka jobb

  Tack!

  Betyg: 4.8 från 41 personer som har betygsatt denna

  Skrivet av

  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafssons
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Testa vår professionella CV byggare

  Fler artiklar som denna