Den ultimata guiden till hur du syns på LinkedIn - CV-mallen

Den ultimata guiden till hur du syns på LinkedIn

Vare sig du aktivt letar efter ett nytt jobb eller bara nätverkar och vill hålla dig uppdaterad om din bransch då kan ett konto på LinkedIn öka dina förutsättningar. Men […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Den ultimata guiden till hur du syns på LinkedIn

Vare sig du aktivt letar efter ett nytt jobb eller bara nätverkar och vill hålla dig uppdaterad om din bransch då kan ett konto på LinkedIn öka dina förutsättningar. Men du kommer inte långt genom att endast skapa ett konto; du måste bygga upp din profil och var aktiv för att bli synlig och sökbar. Det kan verka lite lurigt om du är nybörjare men var lugn – vi guidar dig igenom stegen som gör dig mer synlig på LinkedIn.

Skapa ett presentabelt intryck

Se din profil på LinkedIn som ett online-CV som ska fånga rekryterarnas intresse. Du har några få sekunder på dig att visa vem du är och locka rekryteraren till att kontakta dig. Arbeta både med text och visuella intryck för att ge en bild av dig själv.

Välj passande rubriker

Något av det första en rekryterarna kommer se av dig är rubriken du valt på din profilsida. De flesta skriver vad de arbetar som men det är helt fritt för dig att skriva vad du vill jobba med eller vilket slags jobb du letar efter. Var konkret och beskrivande – det ökar dina chanser att visa rekryterarna att du är personen de letar efter.

Visa ditt bästa jag

När det gäller ditt profilfoto på LinkedIn så bör du inte se på det på samma sätt som du gör på Facebook. Använd istället ett professionellt foto på ditt ansikte, taget framifrån. Det går att få till sådana foton utan att besöka en fotostudio eller anlita en fotograf; be en kompis eller använd mobilkamerans selfie-funktion.

Skriv en fängslande sammanfattning

Sammanfattningen är en möjlighet att kortfattat berätta för rekryterarna vem du är. Använd ett personligt och samtidigt professionellt språk, ladda upp infografik, bilder eller en video för att förstärka bilden av dig. Se det som en hisspresentation, det vill säga din chans att på 20 sekunder göra ett gott intryck. Avsluta sammanfattningen med en uppmaning till agerande, exempelvis ”Kontakta gärna mig för att diskutera möjligheterna till samarbete inom…

Se till att bli sökbar

När rekryterarna söker på Google, vilket de ofta gör för att hitta nya talanger, kan din LinkedIn-profil dyka upp – beroende på hur väl du fyllt i den. Vill du hamna bland toppresultatet gäller det att du har en innehållsrik och sökbar profilsida.

Ha en komplett profil

En komplett LinkedIn-profil syns oftare och är mer attraktiv för rekryterarna än en inkomplett, så fyll i den så mycket du kan. Det handlar om vilken bransch och stad du är verksam i, vilken utbildning och yrkeserfarenhet du har, dina färdigheter, profilfoto samt kontakter med andra användare.

Använd nyckelord för att bli sedd

Rätt nyckelord är även något som påverkar hur du kan bli sedd på LinkedIn. Hämta inspiration från andra i din bransch om du är osäker på vilka nyckelord du ska välja. Lägg extra fokus på rubriken på din profilsida samt underrubriker till ditt nuvarande och dina tidigare arbeten. Fyll även i dina färdigheter och kompetenser eftersom detta är saker rekryterare ofta söker efter.

Nätverka med andra

Skapa kontakter som lämnar virtuella brödsmulor till din profilsida. Ju fler kontakter du har, desto större blir chansen att du syns. Logga regelbundet in och gilla, kommentera och dela andras inlägg och uppdateringar. Gå med i och engagera dig i olika grupper, det är ett bra sätt att lära dig mer om branschen.

Bli oförglömlig

Ditt arbete med att få rekryterarens uppmärksamhet är inte över så fort de besökt din profil. Du måste arbeta aktivt för att behålla uppmärksamheten så att inte dina konkurrenter får den istället.

Gå med i grupper

Välj grupper du känner att du kan engagera dig i och föra en diskussion med andra användare. LinkedIn kan föreslå grupper som passar dig beroende på vilka skolor du gått på och arbetsgivare du haft. Dela med dig av din erfarenhet, publicera innehåll som är intressant för gruppmedlemmarna, ställ frågor och stärk ditt personliga varumärke genom din aktivitet.

Få rekommendationer

Rekommendationer stärker rekryterarnas trovärdighet för dig. Istället för att din profil ses som endast ett CV så visar rekommendationer att du även har faktiskt relation med människor som kan berätta mer om vem du är. Be tidigare kollegor att skriva rekommendationer för dig och ge dem en rekommendation i gengäld – det blir en winwin situation för er båda.

Investera i din framtid

LinkedIn är ett lämpligt verktyg att använda dig av om du letar efter ditt drömjobb. Det är en investering i din framtid – de relationer som du skapar och upprätthåller nu kommer hjälpa dig i framtiden. Här samlas personer från olika bakgrunder för att diskutera och nätverka. Det är en plats full av möjligheter – om du vet hur du ska använda det för att synas (och som du nu lärt dig så behöver inte vara så krångligt som du kanske från början trodde).

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Anders använde sin hobby och fick jobb
  Anders använde sin hobby och fick jobb

  Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

  Extrajobb – För dig som är ungdom
  Extrajobb – För dig som är ungdom

  Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

  Jobb efter gymnasiet
  Jobb efter gymnasiet

  Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]