Vanliga fallgropar när du söker jobb - CV-mallen

Vanliga fallgropar när du söker jobb

Har du någonsin sökt ett jobb och inte fått den respons du väntat dig? Någonsin undrat vad det berott på? När man får ett nej kan det finnas många olika […]

Vanliga fallgropar när du söker jobb

Har du någonsin sökt ett jobb och inte fått den respons du väntat dig? Någonsin undrat vad det berott på? När man får ett nej kan det finnas många olika orsaker till det, nedan listar vi några av de vanligaste orsakerna till att man inte kommer vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen och inte får jobbet man ansökt för.

Du hade opassande innehåll på sociala medier

Sociala medier i all ära, men du bör ha i åtanke att många arbetsgivare och rekryterare går in och kollar upp dina profiler innan de tar sitt beslut. OnePartnerGroup har skrivit ett blogginlägg om vikten av att tänka efter före man postar något på sociala medier. De har sammanfattat det till tre olika frågor man bör ställa sig själv innan man postar något:

 • Kan någon uppfatta det som kränkande?
 • Kan du stå för det du skriver?
 • Hör det ihop med ditt personliga varumärke?

Om du ändå vill posta något som inte går i hand med frågorna är det viktigt att se till att du har ett privat eller låst konto. På många sociala nätverk har du möjligheten att bestämma vem som ska kunna se vilket innehåll. Det vill säga att du kan lägga upp bilder från den stökiga lördagsnatten men också se till att det endast är dina vänner som kan se den.

Du begick ett misstag vid intervjun

Kanske har du blivit kallad till intervju men inte kommit vidare till steget efter. Ibland får man ett nej, försök då att reflektera vad du hade kunnat göra annorlunda för att förbättra dina chanser. Nedan listas några fallgropar som är vanliga vid intervju och hur man undviker dem:

Hur var du klädd för intervjun?

Viktigt när man ska på intervju är att man klär sig för tjänsten man söker. Innan du hunnit säga ett ord kommer du redan att ha blivit bedömd utifrån hur du ser ut så se till att göra det till din fördel.

Vad visste du om företaget?

En vanlig fallgrop vid intervju är att man är dåligt påläst om företaget man söker tjänsten hos. Det är bra att skapa en uppfattning om företagets mål, dess konkurrenter, utmaningar de har samt vad just du kan bidra med för att vara ett tillskott för dem.

Du kom försent till intervjun

Att komma sent till en intervju ger ett oseriöst och oprofessionellt intryck. Det är bättre att du är där lite tidigt och får vänta än att du trillar in några minuter för sent. Det kan såklart hända oförutsägbara händelser, såsom förseningar i kollektivtrafiken men se då till att ringa upp rekryteraren för att uppdatera och informera om att det finns en risk att du kommer sent och varför det blivit så.

Skapa ett professionellt digitalt CV

 • Rekryterarnas rekommenderade CV-mallar
 • CV-mallen.se ger dig fler intervjuer
 • Gratis konto direkt på några sekunder

Skapa ditt nya CV gratis nu

Du gav ett oprofessionellt intryck

Det finns en risk att du kan ha gett ett oprofessionellt intryck av dig själv. Vanliga faktorer, som en själv inte tänker på, men en arbetsgivare reagerar på kan vara följande:

Du pratade illa om din nuvarande arbetsplats

Du vill verkligen visa att det är den potentiellt nya arbetsplatsen du är intresserad av och säger något negativt om din nuvarande arbetsplats för att poängtera detta. Detta är vanligt förekommande och är dessvärre till din nackdel istället för fördel. Det kan ge sken av att du är illojal och att det finns en risk att du också skulle prata negativt om arbetsplatsen där du sökt tjänst.

Du har ett generiskt skrivet personligt brev

Det tar tid och kraft att skriva ett personligt brev och kanske har du valt att skriva det allmänt och skicka samma till flera olika arbetsgivare för att vara effektiv. Även om detta i stunden kan spara tid kommer det med stor sannolikhet leda till färre svar. För ett bra resultat är det viktigt att anpassa ditt personliga brev efter tjänsten du söker. Om du tycker att det är utmanande finns det flera olika mallar för personligt brev du kan använda och utgå ifrån.

Du är inte kvalificerad för tjänsten

Det kan vara svårt att hitta tjänster som matchar ens erfarenheter och egenskaper exakt. Då är det lätt att söka ett jobb som en kanske inte har någon egentlig erfarenhet av och kryddar sitt CV för att passa in på tjänsten. Detta är ingen bra idé och kommer i slutändan bita dig i svansen. Det kommer snabbt komma fram att du inte är kvalificerad och istället framstår du som oseriös och riskerar att bränna framtida broar till företaget. Var ärlig och transparent med vad du kan och dina erfarenheter.

Ditt CV höll inte måttet

Det är vanligt att man inte kommer längre i rekryteringsprocessen än att ha skickat in sitt CV. Man får aldrig chansen att visa sig själv i en intervju eller möjlighet att göra ett arbetsprov, detta beror med stor sannolikhet på hur ditt CV ser ut.

Dåligt eller slarvigt skrivet

Det kan vara något så litet som att du har ett litet stavfel i ditt CV till att det är genomgående dåliga meningsuppbyggnader. Se till att ditt CV är välskrivet och har en snygg layout. Det finns CV-mallar som kan hjälpa dig att på ett enkelt sätt skapa ett proffsigt CV, utnyttja dem och effektivisera ditt arbete.

Fokus på erfarenheter som inte är relevanta

En vanlig fallgrop när man skriver CV är att fokusera på erfarenheter som inte är relevanta till tjänsten man söker. Ditt sommarjobb i en glasskiosk när du var fjorton är inte relevant om du som nyexaminerad gymnasielärare söker tjänst på en skola. Ta endast med det som visar hur din erfarenhet gör att du passar till tjänsten.

Bilden är oproffsig

En dålig bild ger snabbt ett oprofessionellt intryck och kan göra att du inte blir kallad till intervju. Om du väljer att ha med en bild, se till att den är tagen framifrån framför en neutral bakgrund.

Dålig bild för ett CV

Förstå att det finns saker du inte kan påverka

Trots nämna fallgropar är det viktigt att förstå att det finns aspekter, som du inte kan påverka, som kan leda till att du inte får jobbet du söker.

En anledning kan vara att arbetsgivaren insett att rekryteringen de först trodde att de behövde var onödig. De kan exempelvis ha löst behovet internt. Det är också viktigt att komma ihåg att du inte är ensam i att söka den utvalda tjänsten. Det kan hända att någon annan är mer lämpad än du, kanske för att de har längre erfarenhet eller passar bättre in i den etablerade kulturen på arbetsplatsen. En annan orsak kan vara är att din uppsägningstid inte klaffar med tjänsten som ska tillsättas.

Det är viktigt att komma ihåg att även om du får ett nej och ibland kanske inte något svar alls, så är det en erfarenhet som du kan använda dig av till nästa ansökan. Fråga gärna rekryteraren, som tackade nej, varför de inte valde att gå vidare med dig och använd den kunskapen för nästa jobb du söker. Till slut kommer du att hitta ett jobb där just du är den perfekta kandidaten.

Stort lycka till med ditt jobbsökande önskar vi på CV-mallen!

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Anders använde sin hobby och fick jobb
  Anders använde sin hobby och fick jobb

  Vi får ofta frågor från våra medlemmar om att hjälpa till med innehållet i deras CV för att de ska få fler intervjuer. Tyvärr finns det inget magiskt svar på […]

  Extrajobb – För dig som är ungdom
  Extrajobb – För dig som är ungdom

  Det finns många anledningar till varför du ska skaffa dig ett extrajobb. Den vanligaste anledningen är för att få lite extra pengar medan du pluggar eller bara för att dryga […]

  Jobb efter gymnasiet
  Jobb efter gymnasiet

  Det kan vara ganska svårt att försöka navigera sig i jobbsökandet efter studenten. Hur hittar man egentligen jobb efter gymnasiet? Du kanske känner att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra […]