Vanliga frågor kring CV

Behöver jag bifoga en bild

Det är helt upp till dig som arbetssökande om du vill bifoga en bild i ditt cv eller inte. Enda undantaget är om arbetsgivaren uttryckligen begär om en bild i jobbannonsen.
För de flesta jobb har utseende inte någon betydelse och därför kommer ingen arbetsgivare att neka ett CV enbart för att en bild saknas. Vill man skicka med en bild kan man alltid göra det.

Ska man skriva ut födelsedatum

Det är absolut inget krav att skriva ut sin ålder i varesig sitt CV eller i det personliga brevet. Men all information som du kan ge arbetsgivaren underlättar arbetet för honom när dom ska välja ut en person. Därför skulle vi rekommendera att du gör det för att underlätta och göra ditt CV så tydligt som möjligt.

Utbildning eller anställningar, vilket ska komma först

Här finns det heller inget exakt svar. Som standard brukar man låta sina arbetslivserfarenheter få mest exponering i CVt och därefter utbildning. Vilket som kommer först och sist beror helt på vilken layout du har på ditt CV. Vi har CV-mallar som listar utbildning innan och efter arbetslivserfarenhet. Men det tumregeln är att låta arbetslivserfarenheter få huvudfokus då det är dina tidigare kunskaper som ska visa på att du har den erfarenhet som krävs för jobbet du söker.

Ska jag ange mina referenser

Nej, du ska inte skriva ut dina referenser i varesig ditt CV eller ditt personliga brev. Vi rekommenderar att du skriver ”Referenser lämnas på begäran”. Ditt CV och personliga brev är viktigast i introduktions processen och referenser kommer först i slutet av processen då du redan varit på intervjuer. Dina referenser vill heller inte bli kontaktade i onödan utan enbart då du kommit såpass långt i processen att jobbet nästan är ditt. Men självklart ska du dela med dig av dina referenser i ett tidigare skeende om den nya arbetsgivaren ber om det.

Hur ska jag fylla ut ett för kort CV

Om ditt CV är för kort finns det många knep att fylla ut det med bra information. Ett CV ska sammanfatta ditt liv, därför är det inte bara din utbildning och arbetslivserfarenhet som är intressant. Du har många fler talanger än så. Du kan komplettera ditt CV med intressen, projekt, sommararbeten eller ideellt arbete. Du kan även ta med avsnitt som beskriver dig själv, dina mål, en speciell situation som du lyckats lösa osv. Men glöm inte bort att hålla dig kortfattat. Du vill inte tråka ut läsaren.