Rekryterarna avslöjar hur du ska svara på intervjufrågor - CV-mallen

Rekryterarna avslöjar hur du ska svara på intervjufrågor

Vad gör dig bäst lämpad för det här jobbet? Det du vill förklara för personen som intervjuar dig är att du är bättre än alla andra som sökt rollen. Du […]

Rekryterarna avslöjar hur du ska svara på intervjufrågor

Vad gör dig bäst lämpad för det här jobbet?

Det du vill förklara för personen som intervjuar dig är att du är bättre än alla andra som sökt rollen. Du vet självklart inte vilka de andra som sökt jobbet är, men oftast går folk på linjen att man klarar av att göra allt som efterfrågas av en gällande positionen. Därför ska du försöka vara annorlunda och utöka din förklaring. Berätta vilka kunskaper just du har som gör att du kommer kunna utföra jobbet med enkelhet samt tillföra saker som går utanför arbetsbeskrivningen. Om du känner att din tidigare erfarenhet gör att du förstår dig på jobbet väldigt bra kan du till och med komma med förslag som kommer att förbättra effektiviteten kring jobbet.

Kan du berätta lite mer om dig själv

Det är viktigt att du inte bara återupprepar det som redan står i ditt CV och personliga brev. Det är också viktigt att det du berättar inte låter intränat utan försök att hålla en avslappnad och spontan ton. Ett bra knep är att försöka tänka på dig själv som en produkt som du ska sälja in. I tre, fyra korta meningar ska du ha gett personen som intervjuar dig nog med information för att vilja ”köpa” dig.

Berätta om någonting som du gjort som du är stolt över, det behöver inte vara något som hänt på jobbet utan kan vara någonting från ditt privatliv som betonar att du är en ambitiös, ansvarsfull, rolig osv person.

Vad vet du om företaget?

Det här är en viktig fråga som många faller dit på då det är vanligt att man inte tänkt på själva företaget utan enbart fokuserat på tjänsten innan man går på intervju. Se till att du har läst på om företaget innan du går på intervju.

Visar du arbetsgivaren att du kan mycket om företaget visar du att du inte bara är intresserad av tjänsten utan insatt i företaget på en bredare nivå. Detta är något som kommer imponera och du visar att du är en person som vill växa med företaget.
Tänk på att inte bara gå in på deras hemsida och lära dig det som står där utantill. Försöka att få en översiktsbild av företaget och förstå vad deras affärsidé är samt deras historia. Förstår du detta kan du anpassa alla dina svar så de passa mot företagets mål.

Ta upp företagets senaste kampanj, produkt lansering eller liknande och beröm dem för vilket bra jobb som gjordes. En komplimang uppskattas alltid och får du arbetsgivaren att känna sig stolt har du halva foten inne.

Hur fick du höra om jobbet?

Det här är en enkel fråga där personen som intervjuar dig är mer intresserad av att höra ”vad” som fångade ditt intresse, mer än ”hur” du hörde om jobbet. Därför ska du bara snabbt förklara att du såg jobbet på en jobbsida, i sociala medier eller vart du nu fick höra om jobbet. Lägg ner mer tid på varför jobbet intresserade dig och exakt vad som fångade ditt intresse. Här ger du personen som intervjuar dig en bra bild av vad du är intresserad av. Därför kan du enkelt vinkla ditt svar så det passar företagets mål eller positionens inriktning.

Nämn dina styrkor

En uttjatad fråga som ändå ofta dyker upp. Nämna inte något av de klyschiga standardsvaren och rada inte en massa olika saker som du tycker att du är bra på. Försök att nämna 2 till 3 olika saker som du känner dig lite extra stolt över och utveckla svaret kring dessa. Välj saker som passa för den position som utannonseras och försök att väva in praktiska exempel i ditt svar som verifierar dina styrkor.

Berätta om din största yrkesmässiga prestation

Som vanligt ska du försöka nämna något som relaterar till jobbet du söker. Du kanske har ett intryck av att du måste ge ett svar som är väldigt avancerat och resulterat i något banbrytande. Detta är inte fallet. Tänk på hur frågan är utformad, du ska ge svar på ”DIN största yrkesmässiga presentation”. Det ska alltså vara något som du som person tycker är viktigt men som passar jobbet du söker. Om du exempelvis söker jobb som säljare men inte har någon tidigare erfarenhet från det kan du ta upp en händelse där du lyckats sälja nått när du var liten. Du kanske sålde bingolotter och lyckades övertyga en skeptisk person att köpa. Förklara de säljmetoder du använde och hur känslan av att övertyga en person att köpa något var euforisk.

Nämn dina svagheter

En knepig fråga som ofta dyker upp. Tricket är att berätta om en svaghet som är viktig men inte är avgörande för att kunna sköta jobbet du söker och som går att förbättra. Du måste få personen som intervjua dig att känna att du är en öppen person som förstår sig själv och sina ”problem” och kan bearbeta dom. Ett konkret exempel kan var att du ofta blir så engagerad i din arbetsuppgift att du kan missa vad som händer runt omkring dig.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Anställning

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Ny på jobbet
  Ny på jobbet

  Är du ny på jobbet? Första tiden på ett nytt jobb kan kännas läskig. Ett nytt arbete innebär att man behöver sätta sig in nya arbetsuppgifter, lära känna nya personer och en helt ny arbetsplats.

  7 sätt att bli mer självsäker på jobbet
  7 sätt att bli mer självsäker på jobbet

  Med hjälp av ett starkt självförtroende kommer du presentera bättre på jobbet. Du kommer våga uttrycka dina åsikter vilket kommer uppskattas av chefer och kollegor.

  Gör karriär genom att bli en problemlösare
  Gör karriär genom att bli en problemlösare

  De som klättrar snabbast inom ett företag är de som kan identifiera och lösa problem. Följ våra 5 steg för att bli en problemlösare och bli befordrad snabbare.