Perfekta tips när du ska skriva CV

Ditt CV är en sammanfattning av ditt liv som du ska försöka hålla på ett a4. Det är alltså ingen lätt uppgift att skriva CV men vi ska försöka hjälpa dig på traven så att du får ett perfekt CV. Först och främst behöver du en layout för ditt CV. Ska man göra detta själv kan det ta väldigt lång tid, därför rekommenderar vi dig att välja ut en cv-mall från vår sida. När du valt en cv-mall ska vi påbörja arbetet att fylla den med text om dig.

Sortera efter relevans för arbetsgivaren

För att få största möjliga intresse hos arbetsgivaren är det viktigt att du sorterar dina arbetslivserfarenheter efter det jobb du söker. Har du jobbat på många olika ställen och vill ha med alla kan du ha ett sammanfattningsavsnitt på ditt CV där du har en punktlista med alla dina tidigare jobb. Sedan väljer du ut två jobb som du beskriver lite mer detaljerat på ditt CV.
På så sätt kan arbetsgivaren lätt hitta dina bra kvalifikationer och får en bild av varför du är kvalificerad för jobbet.

När du skriver ut dina jobb börjar du med att skriva din befattning följt av vilket företag som du jobbade på, stad och datum.

Använd inte förkortningar när du ska skriva cv

Arbetsgivaren kanske inte har hört om de förkortningar som du tycker är självklara. Därför är det bäst att du skippar alla förkortningar. Ditt CV blir värdelöst om arbetsgivaren inte förstår vad som står i det. Undvik därför också högfärdigt språk, akademiska termer och fackspråk för att beskriva dina kvalifikationer.

Upprepningar och onödiga ord.

Eftersom du ska försöka sammanfatta ditt liv på ett A4 papper så är det väldigt ont om plats. Ta därför bort alla onödiga ord du kan hitta. Datum för kortare kurser, jobb eller projekt behöver du inte skriva ut. Tänk också på att upprepningar är onödiga. Har du gjort ungefär samma arbetsuppgifter på två olika jobb väljer du ut det viktigaste och skrivs hälften av det på ena jobbet och hälften på andra. På så sätt upprepar du dig inte, och du får hög relevans gällande dina båda gamla jobb.

Håll ditt CV till en sida

Ett CV är en snabb inblick i ditt liv och dina färdigheter och erfarenheter. Det viktigt att arbetsgivaren snabbt kan se att just du har de rätta egenskaperna för jobbet. Därför är det viktigt att du håller ditt CV på en sida så att arbetsgivaren snabbt kan få en bra överblick. Många arbetsgivare slänger CVn som är längre en en sida utan att kolla på dom. Så håll ditt CV till en sida, kort och koncist.