Sveriges bästa universitet - CV-mallen

Sveriges bästa universitet

Går du i tankarna om att börja plugga? Kanske tar du snart studenten, eller har jobbat ett par år och nu är det dags att börja tänka på vad du […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Sveriges bästa universitet

Går du i tankarna om att börja plugga? Kanske tar du snart studenten, eller har jobbat ett par år och nu är det dags att börja tänka på vad du vill göra härnäst? Då är det en bra idé att göra research på vilka universitet är bäst.

Vill du veta vilka som är Sveriges bästa universitet? I den här artikeln finner du information om de bästa universiteten i Sverige, de bästa universiteten i världen, samt vad som skiljer universitet från högskola.

Universitetet

Nedan har vi listat de bästa universiteten för att underlätta i ditt val av universitet och utbildning.

Du kan hitta flera svenska universitet på listan över topp 200 av världens mest populära universitet som uppfyller kriterierna för att vara de bästa i världen.

Sveriges bästa universitet är Lunds universitet, enligt QS World University Rankings. Därefter kommer Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. På plats tre över Sveriges bästa universitet hamnar Uppsala universitet.

QS World University Rankings tar varje år fram statistik och listor över världens bästa universitet och anses vara en av de världens mest inflytelserika universitetsrankningar.

Bäst universitet

Lunds Universitet

Lunds Universitet är det bästa universitetet i Sverige enligt QS. Lunds Universitet finns i Lund, Malmö och Helsingborg. På skolan studerar ca 40 000 studenter. Lunds Universitet rankas ofta som Sveriges bästa och ett av topp 100 universiteten i världen. På skolan finns 270 utbildningsprogram.

Lund är en av landets mest attraktiva studieorter, och har ett av Skandinaviens bredaste utbildningsutbud baserat på gränsöverskridande och ledande forskning.

KTH – Royal Institute of Technology

På plats nummer två av bästa universitet i Sverige hittar du KTH. Skolan är ett av Europas ledande tekniska universitet och en arena för kunskapsutveckling. KTH är Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning.

Sverige anses som ett av de mest tekniskt innovativa länderna i världen och Stockholm rankas frekvent som en av de mest innovativa och attraktiva städerna globalt. KTHs fem campus i regionen har över 13 000 heltidsstudenter.

Uppsala universitet

På plats tre hamnar Uppsala universitet. Skolan är äldst i Sverige och grundades 1477. Idag är skolan ett brett forskningsuniversitet som bedriver forskning och utbildning av hög kvalitet.

Uppsala universitets lokaler är utplacerade i olika delar av Uppsala och på Gotland.

Campus Gotland i Visby har utbildningar inom humaniora, juridik, teknik och naturvetenskap, samhällsvetenskap, språk, teologi och utbildningsvetenskap med mera.

Svenska universitet

Academic Ranking Of World Universities

Varje år rankar Academic Ranking Of World Universities en lista med världens bästa universitet med totalt tusen platser. Sveriges bästa universitet enligt ARWU inkluderar Karolinska institutet på plats nr 1, Stockholms universitet på plats 2 och på tredje plats hamnar Uppsala universitet.

Karolinska institutet

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Stockholms universitet

Stockholms universitet rankas bland världens 200 främsta lärosäten och är ett av de 100 högst rankade lärosätena i Europa, enligt flera väletablerade universitetsrankningslistor. I Sverige är Stockholms universitet ett av de ledande universiteten. På SU hittar du 30 500 helårsstudenter och 1400 forskarstudenter.

Svenska universitet som är bland de tusen bästa:

 • Göteborgs universitet
 • Lund University
 • KTH
 • Chalmers Tekniska högskola
 • Linköpings universitet
 • Stockholm School of Economics
 • Sveriges lantbruksuniversitet
 • Umeå universitet
 • Örebro universitet
 • Linnéuniversitetet
 • Luleå Universitet
Svenska universitet

Vad skiljer universitet och högskola?

Skillnaden mellan universitet och högskola är att på universitet har man tillstånd att utfärda examen på forskarnivå, vilket högskolor generellt saknar. Högskolor kan bara inom vissa områden utfärda examensbevis på forskarnivå. Det är dock inte någon större skillnad mellan högskola och universitet för dig som ska studera på kandidat- eller mastersnivå.

Hur bra är svenska universitet

Totalt hamnade fem svenska universitetet på topp-200 i rankningslistan, varav universiteten i Stockholm toppade. Det högst rankade universitetet i världen blev som förra året Harvards universitet i USA.

De svenska universiteten fortsätter rasa i Times Higher Educations rankningslista på de bäst ansedda universiteten i världen. Bara Karolinska institutet har fått ett bättre resultat.

Vilket universitet är roligast?

Det finns såklart inte ett universitet som är roligast. Vi har alla olika variabler som spelar roll. Men vill du bo i en studentstad med mycket aktivitet är Uppsala universitet, Umeå universitet, Lunds universitet eller Malmös universitet något för dig.

Malmö universitet är utsedd till årets studentstad 2021/2022.

Roliga universitet

Världens bästa universitet

Nedan finner du en lista över de som är rankade som världens 20 bästa universitet, enligt QS World University Rankings. Listan över de bästa universiteten nedan är framtagen utifrån hur universiteten värderas av studenter, den akademiska världen och arbetsgivare:

Lista top 20 universitet

 1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
 2. Stanford University
 3. Harvard University
 4. California Institute of Technology (Caltech)
 5. University of Oxford
 6. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology
 7. University of Cambridge
 8. Imperial College London
 9. University of Chicago
 10. UCL
 11. National University of Singapore (NUS)
 12. Princeton University
 13. Nanyang Technological University, Singapore (NTU)
 14. EPFL
 15. Tsinghua University
 16. University of Pennsylvania
 17. Yale University
 18. Cornell University
 19. Columbia University
 20. The University of Edinburgh

Källa: QS World University Rankings

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Nyheter

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Sveriges bästa arbetsgivare enligt anställda år 2023
  Sveriges bästa arbetsgivare enligt anställda år 2023

  Året 2023 har varit en utmanande period för Sveriges arbetsmarknad med skenande inflation, höjda räntor och ökande arbetslöshet. I oktober ligger arbetslösheten i Sverige på 7,4%, och säsongsanpassade och utjämnade […]

  Bristyrken
  Bristyrken

  Behöver du välja utbildning snart? Då kan det vara bra att ha koll på vilka yrken det kommer finnas jobb inom de närmaste åren när du ska skapa en framtid […]

  Sveriges bästa universitet
  Sveriges bästa universitet

  Går du i tankarna om att börja plugga? Kanske tar du snart studenten, eller har jobbat ett par år och nu är det dags att börja tänka på vad du […]