Fem snabba tips för att hålla ditt CV på en sida - CV-mallen

Fem snabba tips för att hålla ditt CV på en sida

Du har säkert hört att ditt CV ska vara på en sida men det är oftast inte så lätt som det låter. Därför händer det, allt för ofta, att man […]

Fem snabba tips för att hålla ditt CV på en sida

Du har säkert hört att ditt CV ska vara på en sida men det är oftast inte så lätt som det låter. Därför händer det, allt för ofta, att man struntar i detta och låter sitt CV bli två och kanske till och med tre sidor. Detta kan fungera om man är senior i sin roll och haft väldigt många tunga positioner tidigare i sin karriär. Men om du inte har haft mer än en handfull seriösa jobb får du med all säkerhet plats på en sida.

För att underlätta för dig har vi sammanställt ett gäng fantastiska tips åt dig som garanterat kommer hjälpa dig att komprimera informationen ditt CV utan att tumma på kvaliteten.

1. Ta bara med relevant information i ditt CV.

Detta är ett av de absolut enklaste tipsen för att hålla ditt CV på en sida. Det är också det absolut viktigaste tipset när du ska skriva ditt CV. Ett CV ska vara lättöverskådligt, lättläst och förklara varför du ska få jobbet du söker. Därför är det viktigt att du håller informationen i ditt CV relevant. En arbetsgivare vill tillsätta en speciell position och vet vilka faktorer som är viktiga. Därför blir ditt CV snabbt svårt att läsa om du har med överflödig information som inte passar jobbet.

Du kan använda nedanstående tips om du gjort allt du kan för att korta ner ditt CV utan att lyckas.

 • Ta inte med någon beskrivning av din skola eller annan utbildning. Håll avsnittet ”utbildning” kort och ta bara med skolans namn samt din utbildning. Om arbetsgivaren vill veta mer kommer han fråga dig på intervjun. I ditt CV räcker det med att du visar att du studerat och vilket program/kurs du gått.
 • Sommarjobb, extrajobb och prao är oftast inte relevant. Vill du ändå ha med dessa i ditt CV kan du lägga de i slutet av din arbetslivserfarenhet som en punktlista med rubriken ”övriga jobb”. Där inkluderar du enbart företag och tjänst, ingen beskrivning.
 • Om dina fritidsintressen inte är direkt relaterade till jobbet du söker kan du ta bort dom ur ditt CV.
 • Ta bort avsnittet ”referenser” och ”referenser lämnas på begäran”. Detta är en självklarhet och inget du behöver förtydliga för arbetsgivaren.
 • Fundera över om du verkligen behöver ha en ”karriärsammanfattning” eller ”kort om mig” sektion i ditt CV. Har du i dagsläget med båda i ditt CV kan du ta bort den ena direkt.
 • Har du med avsnittet ”kunskaper” i ditt CV där du listar dina mjuka kunskaper, exempelvis ”teambuilding”, projektledare osv, kan det vara en idé att ta bort dessa. Ofta förstår man dina kunskaper när man läser beskrivningarna av dina tidigare arbetslivserfarenheter
 • Om din bild tar stor plats i ditt CV kan du ta bort den. Ditt utseende spelar ingen roll för majoriteten av de jobb som finns på arbetsmarknaden. Men om du känner att utseende är en avgörande faktor för det jobb du söker rekommenderar vi att du har kvar den.

2. Formatera ditt CV på rätt sätt

Alla våra CV mallar är utformade och framtagna tillsammans med rekryterare och professionella designers och har ett fastställt grundutseende. Men du kan fortfarande anpassa många delar av cv mallarna för att komprimera innehållet.

 • Gör ditt namn mindre. Vi har, i många av våra cv mallar, använt en stor textstorlek på ditt namn. Du kan använda en mindre textstorlek för att få plats med mer text i ditt CV.
 • Standardtexten i ditt CV går att förminska så att du får plats med mer information på en sida.
 • Rubrikerna går också att göra mindre vilket skapar mer plats.

Du ska inte vara rädd att ändra storleken på de olika textavsnitten då strukturen i ditt CV är det viktigaste och det påverkas inte av detta. Tänk bara på att inte göra någon text i ditt CV så liten att den blir svår att läsa.

3. Skriv inte samma sak flera gånger i dina arbetsbeskrivningar

Ofta ingår det liknande arbetsuppgifter i många av dina jobb då du antagligen sakta klättrar uppåt i karriären för varje jobb du byter. Därför finns det ingen anledning att beskriva snarlika arbetsuppgifter i dina jobb beskrivningar.

Låt istället arbetsbeskrivningen för varje jobb du haft bli en stege där du enbart tar upp de nya sakerna du lärt dig på varje nytt jobb. Detta blir mer intressant för arbetsgivaren att läsa då det blir som en kort historia över din utveckling. Lägger du ner tid på detta och gör det på rätt sätt kan du ofta spara in väldigt mycket plats utan att gå miste om viktig information.

4. Använd dig av punktlistor

Punktlistor är underskattade. De sparar inte bara plats i ditt CV utan de gör faktiskt ditt CV mer lättläst. Istället för att skriva långa meningar om vad du lärt dig på en arbetsplats kan du kort punkta upp det viktigaste. Viktigt är att du inte missbrukar punktlistor och gör för många punkter då det finns risk för att ditt CV blir långt. Håll dig därför till 2 – 3 punkter per arbetsbeskrivning.

5. Gör inte nya rader för information som inte behöver det

På många av våra CV-mallar har vi valt att göra nya rader för exempelvis företagsnamn, tjänst och datum. Har du ett kort och välskrivet CV gör dessa radbrytningar att ditt CV blir mer lättläst. Men hamnar du i en position där ditt CV blir för långt kan dessa radbrytningar vara till mer skada än nytta då du kan skapa ett lättläst CV med ovanstående information på en rad.
Välj exempelvis fältet ”företagsnamn” och fyll i företagets namn följt av tjänst och datum. Lämna fälten för tjänst och datum tomma så dyker de inte upp i ditt CV. Du får då med allt på en rad. Du kan göra din rad med information mer lättläst genom att använda / mellan de olika delarna.
Exempel:
Original layout
Ericsson
Säljare
2012-2015
Komprimerad layout
Ericsson / Säljare / 2012 – 2015

Glöm inte bort varför det är så viktigt att ditt CV är på en sida.

Varje jobb får 100 tals ansökningar och därför lägger rekryterare och arbetsgivare enbart ner runt 6 sekunder på ett CV vid första gallringen. Ett bra tips för att förstå vikten av ett kort CV är att du skriver ut ditt CV som är på två sidor och försöka läsa igenom det på 6 sekunder och se hur mycket information du hinner fånga upp. Jag tror att du ganska snabbt kommer inse vikten av ett kort, lättläst CV som har relevant information.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.