Skriva CV utan erfarenhet - Vi hjälper dig med tips och råd

Så skriver du ett intressant CV när du saknar arbetslivserfarenhet

På CV-mallen.se kan du skapa CV som sparas online. Vi erbjuder färdiga CV-mallar som gör det enklare för dig att söka jobb. Men om du exempelvis är student och inte […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
Så skriver du ett intressant CV när du saknar arbetslivserfarenhet

På CV-mallen.se kan du skapa CV som sparas online. Vi erbjuder färdiga CV-mallar som gör det enklare för dig att söka jobb. Men om du exempelvis är student och inte har arbetat särskilt mycket tidigare kan det vara svårt att fylla ditt CV med information.
Du kanske letar efter ett extrajobb under studietiden eller har studerat klart och vill komma ut på arbetsmarknaden. Kanske frågar du dig hur du kan skriva ett intressant CV när du saknar arbetslivserfarenhet? Fortsätt läsa texten så får du svaret!

Ta reda på vad arbetsgivaren egentligen efterfrågar

Oavsett om du har eller inte har erfarenhet så är det viktigt att fundera på vad arbetsgivaren söker. Vissa av kvalifikationerna väger nämligen alltid mer än andra.
Om du skickar en spontanansökan direkt till arbetsgivaren kan du ta reda på vilka egenskaper, kompetenser och erfarenheter de letar efter genom att söka efter företaget på internet, besöka arbetsgivarens hemsida eller varför inte ringa upp dem och fråga?
Om du svarar på en jobbannons kan det bli lite enklare. Läs igenom annonsen noga och tänk efter vad som efterfrågas mest. Detta ska du sedan försöka matcha ditt CV med.

Läs även: Bästa tipsen inför arbetsintervjun

Du har erfarenhet; även om du inte tänker på det

Det kan kännas lockande att beklaga din brist på erfarenhet men gör inte detta! Erfarenhet handlar inte alltid om vad eller var du gjort saker, utan hur du gjort dem. När du söker arbete innebär detta också att du tar med dig din tidigare erfarenhet till det nya jobbet.
Så fundera på om det finns någon koppling mellan din tidigare erfarenhet och jobbet du söker men även om jobbet du söker kan kopplas ihop med dina egna framtida mål. Erfarenhet är oftast mer än det du skriver under rubriken med samma namn i ditt CV. Det kan till exempel vara intressen, kompetenser, egenskaper eller utbildning.

Dina intressen, kompetenser och egenskaper kan ge dig erfarenhet

Intressen och hobbys visar på engagemang

Det du gör på fritiden kan ge dig kunskaper, insikter och rutiner som du kan få användning av även i arbetslivet. I vissa branscher kan intresse vara likvärdigt med erfarenhet; det visar på personligt engagemang.
Programmerar du på fritiden kan det vara lämpligt att ta upp detta som erfarenhet när du söker jobb inom IT. Om du har ridit kan du lyfta fram att det utvecklat din förmåga att planera och strukturera din tid samt att bli mer ansvarsfull. Söker du arbete i en modebutik underlättar det om du är modeintresserad från början.

Att vara medveten om sin egen kompetens visar tecken på självinsikt

Ett annat sätt att fylla ut ditt CV om du saknar arbetslivserfarenhet är att fundera ut vad du är bra på. Ta fram papper och penna och skriv ner allt du kommer på. Du kanske är bra på siffror, att sköta om djur eller kan prata flera språk flytande?
Du är oftast bra på sådant du redan tycker om att göra och som du gör ofta – kanske rent av på rutin. Kom ihåg att förklara och utveckla det du är bra på och ge tydliga exempel. Detta visar på självinsikt som kan vara viktigare än arbetslivserfarenhet i vissa yrken.

Utgå från dina egenskaper och berätta om situationer när du använt dessa

Om arbetsgivaren betonar att de letar efter någon med rätt egenskaper istället för någon med rätt erfarenhet så kan du utgå från hur du är som person. Fråga personer runt omkring dig, som kompisar och familjen, vilka egenskaper de uppfattar att du har. Du kan även göra ett personlighetstest för att få reda på dina egenskaper.
Att lära känna sig själv är också väldigt nyttigt inför en arbetsintervju eftersom detta är en fråga som ofta tas upp. Om du saknar arbetslivserfarenhet kan du ändå göra ditt CV intressant genom att berätta om konkreta situationer då du fått användning av dina egenskaper.

Läs även: Hur du bäst svarar på intervjufrågorna.

Två exempel på erfarenheter du kanske inte är medveten om

Om du saknar arbetslivserfarenhet bör du istället lyfta fram vad du har för annan erfarenhet som kan vara relevant. Förutom dina intressen, kompetenser och egenskaper så har du säkert gjort andra saker tidigare som du fått erfarenhet från. Ditt jobb är att hjälpa den som läser ditt CV att förstå vilka delar av din erfarenhet som visar de kompetenser och egenskaper som krävs för jobbet du söker.

Föreningsuppdrag, ideellt arbete och projekt

Har du till exempel varit barnvakt eller tagit hand om småsyskon, sålt fika på innebandymatcher eller delat ut flygblad för att rekrytera fler spelare till fotbollslaget så har dessa uppdrag gett dig någon slags erfarenhet. De kanske har inneburit att du blivit mer uppmärksam, social, noggrann och rutinerad?

Praktikplatser samt sommar- och extrajobb

Om du redan har lite arbetslivserfarenhet så kanske problemet ligger i att det är inom fel bransch. Detta hindrar inte dig från att skriva och vinkla erfarenheten i ditt CV så att det passar tjänsten du söker bättre.
Har du praktiserat eller haft jobb vid sidan av studierna eller under sommaren, oavsett längd, så har du ju ändå arbetat – du har med andra ord redan erfarenhet! Kortare arbeten innebär ofta att du får arbeta intensivt, ta eget ansvar, vara strukturerar och hålla koll på tiden. Detta är absolut saker du bör ta upp i ditt CV!

Du kan fortfarande skriva ett intressant CV utan arbetslivserfarenhet

Så om du tror att du saknar arbetslivserfarenhet bör du tänka om. Allt du varit med om tidigare är erfarenhet och kan, beroende på hur du vinklar detta i ditt CV, faktiskt bli avgörande för om du går vidare i rekryteringsprocessen eller inte.

Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Skriva cv

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev
  Så kan du använda humor i ditt personliga brev

  Skapa intresse hos arbetsgivaren genom att använda humor i ditt personliga brev. Det är avväpnande och kommer göra att du blir kallad på fler intervjuer.

  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV
  15 snabba tips för ett mer innehållsrikt CV

  Vill du vässa ditt CV lite extra och lägga till nytt intressant innehåll? Vi har tagit fram 15 punkter som ger dig nya infallsvinklar och förhoppningsvis lite nytt material till ditt CV. Många delar har du kanske redan men i ditt CV. Men det finns alltid potential till att förfina styckena och göra dom än mer relevanta.

  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep
  Damma av ditt gamla CV med dessa snabba knep

  Har ditt CV legat och skräpat några år utan att få den omsorg det förtjänar? Oroa dig inte, du är inte ensam. CV:t används i regel när vi söker jobb och sedan blir det ofta liggande utan att uppdateras. Men så plötsligt blir det dags att börja söka jobb igen och det gamla CV:t behöver dammas av. Här följer 10 snabba tips för dig som letat fram ditt gamla CV och vill ge de en snabb uppfräschning.