För- och nackdelar med att vara direktanställd vs. konsult via bemanningsföretag - CV-mallen

För- och nackdelar med att vara direktanställd vs. konsult via bemanningsföretag

Vad är en egentligen en konsult? Begreppet ”konsult” har du kanske hört talas om förut. Men vet du egentligen vad som menas med det? Det förklarar vi i denna text. […]

Thomas Gustafsson
Thomas Gustafsson
Skribent CV-mallen.se
För- och nackdelar med att vara direktanställd vs. konsult via bemanningsföretag

Vad är en egentligen en konsult?

Begreppet ”konsult” har du kanske hört talas om förut. Men vet du egentligen vad som menas med det? Det förklarar vi i denna text. Vi listar även för- och nackdelar med att vara anställd direkt på ett företag jämfört med att arbeta som konsult via ett bemanningsföretag.

Som anställd arbetar du direkt hos din arbetsgivare

Om du arbetar direkt hos din arbetsgivare så stannar du på samma ställe under hela din anställning. Du hoppar inte mellan uppdrag utan får möjlighet att lära känna dina kollegor, utveckla dina färdigheter och göra karriär på ett annat sätt.

Som konsult är du uthyrd till ett annat företag

En konsult är anställd av ett bemannings- eller konsultföretag och arbetar uthyrd till ett annat företag. Du hjälper företaget under en begränsad tid, exempelvis vid projekt eller arbetstoppar. Vem som helst kan arbeta som konsult – bara du har kompetensen som efterfrågas. Enligt fackföreningen DIK så är cirka 1,5% av den totala arbetskraften anställd i bemanningsbranschen och det blir allt vanligare.

Tre fördelar med att vara konsult

Genom ett bemanningsföretag kan du hitta ditt första riktiga jobb

Det kan vara svårt att hitta ditt första riktiga jobb, särskilt om du är ung och/eller nyexaminerad. Konsultrollen brukar ses som en snabb väg in i arbetsmarknaden. Genom bemanningsföretag kan du få en fot in i branschen och börja bygga ditt CV med bra erfarenheter. Om du är anställd hos ett bemanningsföretag så får du en konsultchef som hjälper dig att utvecklas inom ditt område och försöker hitta nya uppdrag åt dig om du inte trivs i ditt nuvarande.

Prova på olika branscher genom att jobba som konsult

Eftersom rollen som konsult innebär att du går från ett uppdrag till en annan så finns risken att du lämnar bra jobbförhållanden till sämre jobbförhållanden. Men fördelen med att flyttas mellan uppdrag är att du får en möjlighet att prova på olika branscher och en chans att lära känna dig själv samt arbetsuppgifter som passar dig. Om både konsulten och företaget trivs med varandra så är det inte ovanligt att konsulten blir direkt anställd av företaget så småningom.

Konsultrollen kan ge dig möjligheter till ökat nätverk

Eftersom du rör dig mellan olika arbetsplatser genom dina uppdrag som konsult så har du större chans att träffa nya människor och därmed öka ditt nätverk. Ett stort nätverk är viktigt att ha; speciellt om du söker dig vidare i din karriär. Bemanningstjänster sprider sig numera till fler branscher vilket innebär att om du vill satsa på ett jobb i en ovanlig bransch så kan ett bemanningsföretag hjälpa dig en bit på vägen.

Tre nackdelar med att jobba som konsult

Det kan ses som en otrygg anställningsform att vara konsult

Eftersom konsulter brukar användas under en begränsad tid så sparas ofta de monotona arbetsuppgifterna till dem. Företag kan ha svårt att hitta vikarier eller anställda vid arbetstoppar vilket gör att de vänder sig till bemanningsföretag för att snabbt få in ny

arbetskraft. Om det blir det organisationsförändringar på företaget så är det enklare att säga upp konsulter än de som är direkt anställda – något att ha i åtanke om du är konsult.

Det passar inte alla personer att hoppa från uppdrag till uppdrag

Om du gillar förändring så kan konsultrollen passa dig – annars kan det bli en stor utmaning eftersom jobbet ofta innebär att du hoppar mellan olika arbetsplatser. Detta gäller inte alla bemanningsjobb men det är vanligt. Om du är introvert och blir nervös av förändringar så passar det kanske bättre för dig att försöka bli direkt anställd i ett företag där du får tid att lära känna dina kollegor och arbetsuppgifter bättre och på sätt känna dig tryggare.

Du får ett annat bemötande som konsult

Det kan vara svårt att bli en del av gemenskapen på en arbetsplats om du är anställd via ett bemanningsföretag. Kanske utför du samma arbetsuppgifter men får en lägre lön än dina kollegor, har sämre förmåner och arbetsvillkor, blir exkluderad från möten och nekas friskvårdstimmar? När du bemöts på ett annat sätt än dina kollegor så kan det vara svårt att vara positiv och initiativtagande.

Vad passar dig bäst?

Vilken sorts anställning som passar dig bäst kan bara du svara på. Ett sätt att ta reda på det är att prova – provar du får du aldrig veta! Men kom ihåg att du har samma rättigheter vare sig du är anställd direkt hos en arbetsgivare eller uthyrd som konsult; samma kollektivavtal, försäkringar, semester och tjänstepension.

Dela artikeln
Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Söka jobb

  Skrivet av

  Thomas Gustafsson
  Thomas Gustafsson
  Thomas Gustafsson har arbetat på CV-mallen sedan 2015 och har en gedigen erfarenhet kring CV skrivande. Thomas är ofta ute och föreläser om jobbsökande och CV-skrivande på diverse institutioner.

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna