10 tips för att boosta din karriär - CV-mallen

10 tips för att boosta din karriär

För att uppnå en sund utveckling av din karriär, bör du med jämna mellanrum byta jobb. Detta gör du enklast genom att ha ett uppdaterat och snyggt CV. Med våra […]

10 tips för att boosta din karriär

För att uppnå en sund utveckling av din karriär, bör du med jämna mellanrum byta jobb. Detta gör du enklast genom att ha ett uppdaterat och snyggt CV. Med våra cv mallar så får du ett jobbvinnande CV på några minuter. Men du behöver inte alltid byta jobb för att utvecklas och få din karriär att blomstra. Du kan också se till att göra ett riktigt bra jobb där du är just nu, så kommer garanterat möjligheterna att komma till dig istället. När du gör ett bra jobb under en längre tid så går det inte obemärkt förbi. Det snappas upp av chefer, kollegor, kunder och partners. Genom att ta del av våra 10 tips för att boosta din karriär så kommer du bli expert på att ta dig fort fram genom karriären och kanske lyckas nå toppen snabbare  än dina konkurrenter.

Tips 1: Kom med lösningar – inte problem

Det må låta klyschigt, men faktum är att det här är ett av de absolut viktigaste tipsen. I ditt arbete kommer du ständigt att ställas inför svåra beslut, problem och konflikter. Du ska absolut inte behöva fatta alla dessa beslut och lösa alla problem själv. Däremot ska du själv tänka till, på egen hand och komma fram till ett förslag på en lösning. Sedan tar du frågeställningen till din chef eller medarbetare och presenterar den tillsammans med ditt förslag på en lösning. Som chef vill man inte behöva spendera tid på att komma på  lösningar på problem, man vill hellre fatta snabba beslut. Genom att du presenterar ett förslag på en lösning så underlättar du för din chef och det kommer garanterat att noteras. 

Tips 2: Ta initiativ

Var inte rädd för att ta initiativ. Alla företag vill utvecklas och gå framåt. För att kunna göra det är dom helt beroende av att deras medarbetare tar egna initiativ.  Det här är alltså en egenskap som premieras i ett modernt företag. Kom med nya idéer, även om dom ligger utanför ditt eget område. Var kreativ och kom hellre med en idé för mycket än en för lite. Konkurrensen hårdnar på arbetsmarknaden, speciellt när det gäller mer kvalificerade jobb. Företagen vill ha individer som gör sin röst hörd. Det finns väldigt lite plats för individer som inte är villiga att ta några risker.

Tips 3: Bli en mentor

Ett bra sätt att visa på att man är villig att ta ett ansvar större än det som förväntas av en, är att bli en mentor. Du kan exempelvis ta en nyanställd under dina vingar och bli dennes bollplank i början. Det här är också ett utmärkt sätt att boosta ditt eget självförtroende. För en tid sedan var det du som var ny och lite osäker. Nu blir du helt plötsligt den rutinerade och det kommer ge ringar på vattnet. DItt ökade självförtroende kommer att synas i allt annat du gör i jobbet, samtidigt som dina chefer uppskattar och noterar din omsorg för företaget. 

Tips 4: Förutse behov

Försök att lyfta blicken och se företagets behov just nu. I vilken situation befinner sig företaget för tillfället och vilka är de stora utmaningarna din chef står inför? Genom att identifiera dessa behov kan du proaktivt arbeta för att bidra med ditt fokus på rätt ställe. Annars är det lätt hänt att du jobbar på med ditt och inte ser den stora bilden. För att bli en viktig del av företaget så behöver du även jobba med de stora och övergripande behoven. 

Tips 5: Anta utmaningar

När du antar nya utmaningar så växer du som person. Du lär dig nya saker och genom att gå utanför din egen komfortzon, bereder du vägen för fler och större utmaningar framöver. Nästa utmaning kommer helt enkelt inte kännas lika utmanande som den förra.  Den dagen du slutar utmana dig själv är dagen då din karriär kommer att stagnera. På samma sätt fungerar det om du istället antar många utmaningar. Ju fler utmaningar du antar desto snabbare utvecklas du. Din karriär kommer att ta fart på allvar. Arbetsgivare gillar när medarbetare visar framfötterna. Och vem vet, kanske leder din nya utmaning till att du skapar nya kontakter både inom och utom företaget. 

Tips 6: Sätt upp egna mål

Utöver de mål du fått till dig från dina chefer, försök att sätta upp egna mål. Identifiera vilka mål som är viktiga för företaget och tänk efter hur du kan vara med och påverka så att dessa mål nås. Om du exempelvis arbetar med försäljning, då har du med största sannolikhet en budget. Din chef, företagets försäljningschef, har förmodligen ett mål att öka försäljningen för ett visst kundsegment med x %. Genom att identifiera det målet och på eget initiativ styra din försäljning mot rätt kundsegment, föregår du din chef och framstår som ett geni – vilket du givetvis också är.

Tips 7: Var professionell

Du ska inte vara rätt för att ta ditt jobb på för stort allvar. Strunta i hur dina kollegor beter sig. Klä dig mer professionellt än dina kollegor och ha en mer seriös framtoning. Du kan fortfarande ha kvar din humor och du kan fortsätta att ha trevlig privata pratstunder med kollegor. Men du ska kunna slå på en mycket seriös sida när det väl kommer till jobbet. Respekten för dig som yrkesperson kommer att öka bland dina medarbetare, chefer och kunder. Vi vet ju alla vid det här laget vad som händer med medarbetare som är respekterade – dom blir ofta befordrade.

Tips 8: Visa genom handling

Mindre snack – mer handling. Framgångsrika människor agerar och tar initiativ. Dom låter sina handlingar tala för sig själva och spenderar mindre tid på att prata om vad dom planerar att göra. Detta innebär inte att du inte ska kunna framhålla bra saker du gjort. Men du ska undvika att berätta vad du SKA göra. Du kan lätt framstå som en person som bara har visioner och ideer, men som aldrig genomför dom. Genomför därför dina idéer först, innan du börjar prata om dom allt för mycket. När du väl genomfört något bra så finns det ingenting som hindrar dig från att skicka ut ett massmail till organisationen och berätta om dina bedrifter. 

Tips 9: Bygg förtroende

Företag behöver kunna lita på sina anställda. Chefer behöver kunna lita på sina medarbetare. Ju snabbare du kan se till att bygga förtroende mellan dig och din chef, desto snabbare kan du börja ta egna initiativ som tar dig vidare mot toppen. För att bygga förtroende så är det extremt viktigt att du slutför det du åtar dig att göra. Det här ställer höga krav på struktur. Använd någon form av att-göra-listor, antingen digitala eller analoga. Din chef kommer snart att inse att det du säger att du ska göra – det gör du. Du behöver inga påminnelser och du levererar det du ska i tid. Du kommunicerar på ett transparent sätt och du förvarnar i god tid om du anar att du kommer bli försenad med en uppgift. Genom att arbeta på det här sättet så byggs ett förtroende mellan dig och din chef. Med det förtroendet kommer nya utmaningar att följa och många chanser att anta dessa, växa med uppgiften och växa karriärmässigt. 

Tips 10: Bli en lagspelare

Chefer gillar teamwork, även där det inte finns en uttalad önskan om det. Om du och dina kollegor exempelvis fått individuella uppgifter men där det finns något sorts samband, en röd tråd. Ta då tillfället i akt och initiera ett kollegialt samarbete. Två hjärnor är bättre än en. Det kommer dina chefer också att skriva under på. Det visar att du bryr dig om dina kollegor och att du är prestigelös som person, vilket är viktiga egenskaper som arbetsgivare mer än gärna vill se hos sina medarbetare. Du visar också på ledaregenskaper, vilket kan öppna dörrarna till nya positioner och nytt ansvar inom företaget. 

Summering

Det finns många olika sätt att göra karriär på. Du kan kontinuerligt söka nya jobb och bättre jobb, prestera på topp på intervjuer, ha klockrena referenser osv. Eller så kan du etablera en 100% sann bild av dig själv som är så pass positiv och åtråvärd att de nya jobben kommer till dig. I den här artikeln har vi lanserat 10 tips som hjälper dig att sticka ut på din arbetsplats. Genom att fokusera på rätt saker och göra sådant som chefer och arbetsgivare uppskattar, kan du stärka din position på företaget och således stärka din karriär. Nya dörrar kommer öppnas för den som presterar på topp och som har ett gott rykte. 

 • Ta många egna initiativ och var inte rädd att gå utanför din komfortzon. Genom att anta nya utmaningar så kommer du känna hur du utvecklas mer och mer. Nästa utmaning blir inte lika tuff och du blir allt mer självsäker. Din självsäkerhet kommer att lysa igenom i allt du gör och ge ringar på vattnet. 
 • Var handlingskraftig och professionell. Dina chefer och medarbetare ska veta till 100% att dom kan lita på att du gör det du ska, håller deadlines och kommunicerar tydligt och i god tid i de fall då en deadline inte kommer att kunna hållas. Se till att vara strukturerad och använd rätt verktyg för att hålla koll på dina uppgifter. 
 • Gör mer än vad som förväntas av dig. Men se till så att det är sådant som verkligen betyder något. Försök att identifiera din närmsta chefs behov. Hur kan du bidra för att din chef ska kunna nå sina mål? Försök också att se företagets stora visioner och mål. Vad kan du göra utöver det som redan förväntas av dig, för att företaget ska bli så framgångsrikt som möjligt? Genom att ligga steget före blir du en ovärderlig tillgång för företaget och garanterat en kandidat för nästa utmaning. 
Innehållsförteckning
  Fler artiklar om: Anställning

  Prova vår professionella CV-byggare

  Fler artiklar som denna
  Ny på jobbet
  Ny på jobbet

  Är du ny på jobbet? Första tiden på ett nytt jobb kan kännas läskig. Ett nytt arbete innebär att man behöver sätta sig in nya arbetsuppgifter, lära känna nya personer och en helt ny arbetsplats.

  7 sätt att bli mer självsäker på jobbet
  7 sätt att bli mer självsäker på jobbet

  Med hjälp av ett starkt självförtroende kommer du presentera bättre på jobbet. Du kommer våga uttrycka dina åsikter vilket kommer uppskattas av chefer och kollegor.

  Gör karriär genom att bli en problemlösare
  Gör karriär genom att bli en problemlösare

  De som klättrar snabbast inom ett företag är de som kan identifiera och lösa problem. Följ våra 5 steg för att bli en problemlösare och bli befordrad snabbare.