Skriva CV – Så skapar du ett CV från grunden

Känner du vånda inför att skriva ditt CV? Känner du dig stressad över att inte hinna få det färdigt i tid och hur självförtroendet sviktar? Du är inte ensam. Kanske […]

Skriva CV – Så skapar du ett CV från grunden

Känner du vånda inför att skriva ditt CV? Känner du dig stressad över att inte hinna få det färdigt i tid och hur självförtroendet sviktar? Du är inte ensam. Kanske har du varit på samma jobb under lång tid och därför inte behövt skriva något CV. Oavsett anledning så ska vi nu hjälpa dig lite på traven. Vi ska gå igenom hur du, som idag står helt utan CV, kan hitta rätt energi och med några enkla medel skapa ett professionellt och högklassigt CV, värdigt att konkurrera med de mest erfarna CV-makarnas CV:n.

För det första - du har redan ett CV. Du har bara inte fått ned det på pränt än. CV står för curriculum vitae är betyder “livets lopp” på latin. Ditt livslopp, med dina erfarenheter och de kunskaper du erhållit, är alltså ditt CV. Du behöver inte känna någon oro över att du inte ska hitta något innehåll att fylla ditt CV med. Du behöver bara lite hjälp med att sätta ord på dina erfarenheter. 

Börja med att hitta en design du gillar

Nu när du väl insett att ditt CV redan finns där, så ska vi hitta ett tema och en design som du tycker representerar dig. Här finns det mycket hjälp att få genom att använda de mallar som finns här på CV-mallen. Bläddra igenom utbudet och välj en mall som du gillar. Mallarna innehåller förslag på rubriker. Du behöver inte använda dessa om du inte vill, utan kan antingen ta bort dom helt eller skriva om dom. Vi kommer lite senare i den här artikeln att gå igenom vilka rubriker som är viktiga att ha med i ett CV.

När du väljer design av ditt CV så finns det egentligen inte något rätt eller fel. Men det finns en del riktlinjer som kan vara bra för dig att ha med dig. Du bör exempelvis fundera över vilket tema som är lämpligt för den bransch som du befinner dig i. Om du exempelvis arbetar med juridik, så bör du välja ett tema som är lite mer formellt och inte för lekfullt. Om du å andra sidan arbetar med försäljning, så vill du eventuellt ha ett tema som påminner lite mer om ett produktblad, där det händer lite mer. 

Överst i ditt CV ska ditt namn framgå tydligt. Addera också din titel under ditt namn. Exempelvis “HR-administratör”, eller “Bolagsekonom”. Vill du ta det ett steg längre så kan du även lägga till ett budskap efteråt. Exempelvis “HR-administratör med stort engagemang för individen och organisationen”, eller “Bolagsekonom med erfarenhet av ekonomistyrning”. 

Ditt CV:s viktigaste beståndsdelar

Det finns fyra rubriker som alltid och med väldigt få undantag bör finnas med i ett CV. Vill du börja med att skapa ett så enkelt CV som möjligt så är dessa en bra start. Genom att använda dessa rubriker kommer du beskriva både de hårda och de mjuka egenskaper som gör dig till den du är. Dom fyra rubrikerna är:

  • Arbetslivserfarenhet
  • Utbildning
  • Kunskaper
  • Språk

Vi ska nu gå igenom dessa en och en för att ge dig vägledning gällande vad du kan fylla rubrikerna med.

Arbetslivserfarenhet

Arbetslivserfarenhet är den absolut viktigaste rubriken och själva kärnan i ditt CV. Det är här du listar de olika jobb du haft. Notera vad ditt syfte med att lista dessa jobb är. Du vill inte bara visa att du har arbetat, utan du vill framförallt visa vad du lärt dig utmed vägen, vilka kunskaper du erhållit, osv. För att göra det enkelt så kan du börja med ditt senaste jobb. 

Använd ett upplägg liknande det här:

[Företagsnamn] [Startår - Slutår]
[Titel]
[Beskrivning]

Det kan exempelvis se ut så här:

pastedGraphic.png

Bild. Exempel på hur en arbetslivserfarenhet kan se ut i ett CV

Vill du ge ytterligare substans till ditt CV så kan dela upp beskrivningen i två stycken. I det första stycket beskriver du företaget, dess bransch, företagsidé, storlek, osv. Det här ger läsaren en ökad förståelse för vikten av din roll.

I det andra stycket kan du beskriva vad du gjorde, vad dina mål var och hur du levde upp till dessa. Det här skapar en bra dynamik i ditt CV, där de erfarenheter du har kopplas till den verklighet som företaget du arbetat i verkar i. 

Om du exempelvis skulle skriva att du varit bolagsekonom i ett företag, vars namn inte någon känner till, då får läsaren svårt att förstå exakt hur din roll såg ut. Det är ju stor skillnad att vara bolagsekonom på NCC jämfört med att vara detsamma på Knut-Stefans Byggfirma AB med 3 anställda. 

Lägg mycket tid på det här stycket och försök att göra det så begripligt som möjligt för läsaren. Gå dock inte in i alltför mycket detaljer. Ett CV ska vara lättöverskådligt och innehålla mycket “luft”. 

Du behöver inte lista alla dina jobb under den här rubriken. Det går alldeles utmärkt att göra ett urval. Du kan till och med skriva om huvudrubriken till “Arbetslivserfarenhet (i urval)”. Sedan kan du, om du vill, lista övriga jobb i punktform i slutet av stycket under rubriken “Övriga jobb”. Då behöver du inte beskriva dom mer i detalj utan helt enkelt lista dom som “brevbärare”, “kassörska”, etc.

Utbildning

Under rubriken utbildning ska du lista de utbildningar du gått. Börja med din senaste och gå sedan bakåt. Du behöver inte nämna grundskolan, men gymnasieutbildning är bra att ha med.  

Använd namnet på den utbildning du gått som rubrik. Sedan kan du skriva namnet på skolan som underrubrik och även ha med mellan vilka år du gick utbildningen. Det kan se ut ungefär så här: 

pastedGraphic_1.png


Bild. Exempel på beskrivning av en utbildning i ett CV. 

Här kan du även lista enstaka kurser du läst och även interna utbildningar du gått inom företaget du arbetat hos. Har du ingen examen eller några högskolepoäng alls, så får du leta lite i minnet och se om du inte kan komma på något som kan tänkas passa in under den här rubriken. Tänk igenom alla de gånger du “varit på kurs” med företaget och försök att sätta namn på dessa kurser. Så länge du inte nämner namn på olika examen så är det fritt fram att vara kreativ med namnen på de kurser och utbildningar du gått.

Kunskaper

Vi har tidigare gått på djupet här på CV-mallen gällande kunskaper i ditt CV. Läs artikeln här. Det här ett frivilligt avsnitt. Det är inte någonting som arbetsgivaren kräver att få läsa om, till skillnad från arbetslivserfarenhet, utan här är det mer som en möjlighet för dig att få beskriva mer om vad du är bra på, osv. 

Vilka kunskaper besitter du? Försök att tänka igenom ditt arbetsliv hittills. Tänk på hur lite du kunde när du precis slutat skolan och jämför det med vad du kan idag. Allt det som du utvecklats med sedan dess är dina kunskaper. Nu behöver du bara skriva ned dom. 

Kunskaper kan vara hårda och mjuka. Hårda kunskaper är krasst uttryckt sådant som du behöver läsa dig till eller lära dig genom att studera. Det kan exempelvis vara “bokslut” eller “familjejuridik”. Mjuka kunskaper är sådan du lärt dig via erfarenhet. Exempel på detta är “ledarskapsvana” eller “projektledning”.

I  de flesta CV-mallar listar du kunskaper i punktform, utan någon vidare beskrivning. Sedan kan du ranka varje kunskap från 1-5 för att visa om du besitter stora eller små kunskaper på området. Det här innebär att du inte behöver vara ödmjuk och försiktig när du listar dina kunskaper. Ta med allt du kan komma på och som du tycker är relevant. Sedan använder du rankingen för att beskriva vikten av dina kunskaper. 

pastedGraphic_2.png


Bild. Exempel på viktade kunskaper i ett CV.

Språk

I och med att vårt samhälle blivit allt mer globaliserat och många arbetsplatser blivit flerspråkiga, så har språk blivit en allt viktigare rubrik i CV:t. Som tur är har vi svenskar generellt bra kunskaper i engelska, vilket räcker mycket långt. Har du kunskaper i andra språk än svenska och engelska så kan det vara en stor konkurrensfördel för dig. 

Du listar dina språk i punktform, precis som med kunskaper. Sedan beskriver du vilken nivå varje specifik språkkunskap är på. Nivåerna är:

  • Grundläggande språkkunskaper
  • Flytande
  • Modersmål

Om du exempelvis talar och skriver engelska obehindrat, så kan du välja “flytande”. Kanske har du läst tyska på gymnasiet och pratar och förstår någorlunda - ja, då är det “grundläggande språkkunskaper du ska välja”. Modersmål är det språk du talat sedan du var barn.

Summering

Ditt CV har nu förhoppningsvis för första gången satts på pränt. Ditt livslopp, från latinets curriculum vitae, finns snyggt nedtecknat i ett enkelt och lättöverskådligt dokument. Detta dokument representerar dig. Be några av dina vänner läsa igenom ditt CV och komma med feedback. Det är ett jättebra sätt att hitta möjliga förbättringar i CV:t. Du kan också ladda upp ditt CV på olika forum och få andra medlemmar att lämna feedback på ditt CV. Det kan vara bra att få feedback från personer som inte känner dig som person. När du väl känner dig nöjd med resultatet är du redo att börja använda det i dina kommande rekryteringsprocesser. Vill du läsa mer om hur du skriver ditt CV så har vi en väldigt bra guide här.

Få ett CV som sticker ut
CV mall bild
Vill du maximera dina chanser att bli kallad till intervju? Använd CV-byggaren och få ett CV som står ut på nolltid. Registrera dig gratis och fyll i din information och välj en mall. Enklare kan det inte bli.
Skapa CV

Tack!

Betyg: 4.1 från 22 personer som har betygsatt denna

Skrivet av

Joel Wretborn
Joel Wretborn
Skribent på CV-mallen med fokus på jobbsökande och rekrytering. Min passion är att se andra lyckas med att få jobben de drömmer om. Jag skriver om allt från konkreta strategier för att öka sina chanser att få drömjobbet, till förändringar och trender på marknaden för jobbsökande.

Testa vår professionella CV byggare

Fler artiklar som denna